Fotokomórki w oświetleniu ulicznym

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Fotokomórki w oświetleniu ulicznym

Postprzez cieszyn » 22 stycznia 2008, 00:34

Na 1-szym zdjęciu, pod tym szarym pudłem, są takie 2 czarne kostki z białymi napisami - albo to bezpieczniki, albo ........... fotokomórki ;) :lol: :roll:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez lampa123 » 22 stycznia 2008, 15:27

Na moim bloku jest szare pudełko z kablem idące do ściany - pisze na nim wyłącznik zmierzchowy :D
lampa123

Zdjęcia: 45

Postprzez cieszyn » 22 stycznia 2008, 15:52

Ale mi chodzi o te 2 czarne kostki, wskazane strzałkami

Czy to mogą być wyłączniki zmierzchowe ? :idea: :roll:

2 kostki.jpg
2 kostki.jpg (18.37 KiB) Przeglądane 2231 razy
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez CDM » 22 stycznia 2008, 22:43

To pudło i te kostki, to urządzenia do monitoringu, nie mają związku z tym oświetleniem, poza tą samą konstrukcją wsporczą.
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez cieszyn » 23 stycznia 2008, 01:04

CDM napisał(a):To pudło i te kostki, to urządzenia do monitoringu, nie mają związku z tym oświetleniem, poza tą samą konstrukcją wsporczą.

więc wygląda na to, że te 2 oprawy są sterowane z linii zasilającej i nie mają własnych wył zmierzchowych
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez rtęciówka » 23 stycznia 2008, 14:29

A tym kablem od słupa zapewne jest odprowadzany sygnał z kamery ;)
Pozdrawiam,
Kuba
rtęciówka

Zdjęcia: 498

Postprzez CDM » 23 stycznia 2008, 15:22

rtęciówka napisał(a):A tym kablem od słupa zapewne jest odprowadzany sygnał z kamery ;)
Pewnie tak. Takie własne wyłączniki zmierzchowe oznacza nic wiecej, jak kłopoty z eksploatacją i duże koszty wystarczy wliczyć ciągłe wymiany przekaźników( które raczej nie są najlepszej jakości) , awaryjnosć i nierównomierne zadziałanie poszczególnych przekaźników, możliwość naświetlania fotokomórki przez inne obce oswietlenie, np reklamy, czy witryny sklepowe, co mogłoby doprowadzić do niezapalania się niektórych punktów świetlnych itp itd. Oświetlenie sterowane centralnie ma same zalety,m.in łatwa i wygodna kontrola nad sterownikami, łatwa możliwość ich regulowania, wymiany. Warto też dodać, że dzięki temu w slupach w ciągu dnia nie ma napięcia, co też poprawia bezpieczeństwo np podczas kolizji drogowej ze słupem.
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez swietlik » 23 stycznia 2008, 19:54

Na mojej ulicy oświetlenie było sterowane układem czasowym. Coś pewnego razu nawaliło i założyli z tyłu rozdzielni włącznik zmierzchowy. Rozdzielka ta była w miejscu dobrze oświetlonym ale mimo to układ zmierzchowy działał normalnie. Jazda zaczęła się gdy spadł śnieg. Zrobiło się bardzo jasno i fotokomórka stale zapalała i gasiła lampy na ulicy :lol: :lol: . Akurat balkon mam na tą ulicę więc w pierwszą noc poszedłem i "zatkałem" czujnik kulką śniegu -zadziałalo :!: Lampy poprawnie świeciły w nocy i w dzień (póki słońce śniegu na czujniku nie stopiło).
W następną noc już mi się nie chciało na dół schodzic i naprawiac ;)
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Re: Wygaśnieci całej ulicy.

Postprzez Krzysiek » 23 stycznia 2008, 20:36

Paweł napisał(a):Może jeszcze gdzieś tam są fotokomórki ;)
Ja pamiętam kiedyś takie które były ogólnodostępne - kładłem tam czapkę i OUR125-1 się na ulicach zapalały w dzień :) W nocy jak była burza to też latarnie gasły od jasnych błyskawic :)

Zastanawiam się czy fotokomórki były rzeczywiście kiedyś popularne. Wydaje mi sie że od dawna stosowano zegary. Zegary stosowano również do neonów czy fotokomórki nie wiem. Podczas burzy to gas ły raczej nie od fotokomórki
Krzysiek

Postprzez rtęciówka » 23 stycznia 2008, 21:36

A co to za różnica, między oprawą, a neonem :?: Przecież taki neon mógłby być podłączony szeregowo z latarniami ;)
Pozdrawiam,
Kuba
rtęciówka

Zdjęcia: 498

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne