Kwiaty opraw oświetleniowych

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Kwiaty opraw oświetleniowych

Postprzez KaszeL » 6 października 2007, 20:12

Ten kwiat wygląda po prostu bosko. Chciałbym coś takiego zobaczyć w akcji, pod nim było prawie 700000lm. Dziś taką jasność zapewniło by 8x 600W WLS. Przy czym zużywając o ponad 50% mniej energii.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Paweł » 6 października 2007, 21:32

Pewnie każdy z nas chciałby się teleportować w tamte czasy i na własne oczy zobaczyć w akcji te bardzo energochłonne lampy :D
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez qba » 7 października 2007, 14:30

neon44 napisał(a):Kwiat z powyższego zdjęcia pochodzi ze Świnoujścia

A teraz kwiaty kwadratówek z Przemyśla, z targowiska

Autor: d_ANIELA

Obrazek

Tak myślałem, że to może być świnoujście. Prócz Szczecina żółte słupy są jeszcze w kilku innych miastach. na tym kwiecie chyba kiedyś były łyżki, ale nie jestem pewien. taki kwiat jak w Przemyślu widziałem na środku skweru w Połczynie Zdroju. Ale nie pamiętam, czy był na 6 czy na 8 opraw.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez cieszyn » 8 października 2007, 09:29

przez CDM 6 października 2007, 19:18

cieszyn napisał(a):

MAm też inne pytanie: - jak się wymienia lampy w tak wysokich kwiatach? Czy te słupy mają jakieś mechanizmy opuszczania głowicy z oprawami na dół, czy można się tam dostać tylko z wysięgnika???
Kwiaty nie mają żadnych mechanizmów, prac konserwacyjnych dokonuje się z podnośnika, u nas w Poznaniu do tego celu służą podnośniki TATRA 27metrowe. Kiedyś co prawda istniały kwiaty z windkami, wewnątrz grubego, betonowego słupa były zapomniane linki i kołowrotki, które służyły pewnie kiedyś do opuszczania każdej oprawy z osobna. Słup, który opisuję, zniknął z krajobrazu miasta pewnej letniej nocy 3 lata temu.

Kiedyś co prawda istniały kwiaty z windkami, wewnątrz grubego, betonowego słupa były zapomniane linki i kołowrotki, które służyły pewnie kiedyś do opuszczania każdej oprawy z osobna

CDM, Dzięki za info!
Jak tylko przeczytałem "windki" to zaraz mi się radar włączył!!!

- Czy ktoś wie coś więcej o tych mechanizmach? (producent, miejsca występowania, sposób działania ...)
- Mamy tu gdzieś takie zdjęcia tych słupów z windkami?
- Kto wie, czy gdzieś jeszcze są takie słupy i gdzie ??? :?: lub gdzie były?
Neon, rzuć okiem do Twoich mądrych książek, nie ma tam nic o tych windkach montowanych wewnątrz słupów :?:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez cieszyn » 8 października 2007, 09:31

przez Paweł 5 października 2007, 23:07

qba napisał(a):
Ciekawe czy w warszawie w tych kwiatach w niekrtórych kwadratówkach zdarzają sie LRFy i czy w nocy świecą wszystkie oprawy.

Nie, nigdzie w Warszawie nie wkręca się LRFów do opraw przystosowanych na WLS. Wszystkie oprawy oczywiście świecą

Tu jest podgląd na część Trasy Toruńskiej i w nocy widać świecące kwiaty

Paweł, świetne zdjęcia tych kwiatów z "lotu ptaka" - możesz napisać, jak zrobiłeś to zdjęcie? :?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez neon44 » 8 października 2007, 11:53

Kiedyś co prawda istniały kwiaty z windkami, wewnątrz grubego, betonowego słupa były zapomniane linki i kołowrotki, które służyły pewnie kiedyś do opuszczania każdej oprawy z osobna

Tak. Był to kosz konserwacyjny podnoszony wzdłuż wysokiego masztu oświetleniowego

Obrazek
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez cieszyn » 8 października 2007, 12:49

przez neon44 8 października 2007, 12:53

...
Tak. Był to kosz konserwacyjny podnoszony wzdłuż wysokiego masztu oświetleniowego

Super. :D
Ciekawe, jak ten kosz "jechał " do góry i na dół. Miał chyba wlasny silnik (tym silnikiem był .... monter, tak?), tylko co dalej? jak przenoszono napęd w celu ruchu wzdłuż słupa? Słup miał jakąś szynę zębatą czy co?

O ile się nie mylę, stosowane są też inne sposoby opuszczania opraw kwiatowych (o tym myślałem)
Zdaje się, że cała głowica z takiego słupa miała możliwość opuszczenia w dół, przez kręcenie korbą przez operatora stojącego obok słupa, mechanizm (windka czy jak tom ją zwać) był dostęny w jakimś tam luku rewizyjnym wewnątrz słupa, otwieranym na klucz przez montera. Te słupy są dość grube, więc miejsce by było. POWATARZAM - to tylko moje przypuszczenia, nic więcej. Mogę się mylić :(

Ktoś wie coś więcej o takim sposobie opuszczania kwiatów
?? :?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Paweł » 8 października 2007, 15:38

cieszyn napisał(a):Paweł, świetne zdjęcia tych kwiatów z "lotu ptaka" - możesz napisać, jak zrobiłeś to zdjęcie? :?

No ale to nie zdjęcie a... przekaz z kamery Era Omnix odświeżany co jakiś czas, tak więc w nowy widać świecące kwiaty a w dzień już nie :)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez cieszyn » 8 października 2007, 16:00

No ale to nie zdjęcie a... przekaz z kamery Era Omnix odświeżany co jakiś czas, tak więc w nowy widać świecące kwiaty a w dzień już nie

Paweł, no to dajesz link do tej kamerki !!! :o
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez neon44 » 18 października 2007, 15:53

Kwiat 6 x OZS Mesko :D
Załączniki
d9.jpg
d9.jpg (25.38 KiB) Przeglądane 1566 razy
Fanatyk opraw ulicznych