Kwiaty opraw oświetleniowych

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Kwiaty opraw oświetleniowych

Postprzez qba » 28 października 2011, 17:32

O tak. Zgadzam się, zwłaszcza, że w Trójmieście kwiaty z kwadratówkami to rzadkość.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez trojmiejski » 28 października 2011, 20:46

Takich kwiatów jak ten na ostatnim zdjęciu jest w okolicy znacznie więcej i do tego są sprawne. Z kwadratówkami w trójmieście jest taka rzecz, że na ulicach jest ich rzeczywiście mało, ale nie jest tak trudno trafić na jakiś zakładach. W temacie o tej oprawie wkrótce zaprezentuję parę przykładów.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez famabud » 28 października 2011, 20:49

Bylibyśmy naprawdę wdzięczni. ;)
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez trojmiejski » 28 października 2011, 22:26

Już są zdjęcia w temacie o kwadratówkach.

Poza tym, przedstawiam kwiaty z Sopotu:
31226 31227 31228 31229 31230
Jeśli się nie mylę, na tym kwiecie z dwoma IVH i Sintrą jeszcze niedawno w miejscu Sintry był OURW2250. Może ktoś potwierdzić?
trojmiejski

Postprzez famabud » 29 października 2011, 08:47

Szkoda, że tego typu kwiaty nie pojawiły się w całej Polsce. Fajne fotki. 8-)
Light is life
famabud

Postprzez Marvin24 » 29 października 2011, 09:14

trojmiejski napisał(a):Jeśli się nie mylę, na tym kwiecie z dwoma IVH i Sintrą jeszcze niedawno w miejscu Sintry był OURW2250. Może ktoś potwierdzić?

Nie wiem czy akurat na tym konkretnym kwiecie było OURW (podejrzewam, że tak), wiem natomiast, że w latach dziewięćdziesiątych w Gdańsku, kiedy przeprowadzano modernizację i usodowiano główne trakty - dziesięcioramienne kwiaty poprzycinano do sześciu ramion (po trzy na każdą stronę) i założono na nie Strady pozostawiając OURW na środkowym ramieniu każdej "trójki" (można jeszcze takie kwiaty spotkać na Hallera, choć chyba już niedługo, bo trwa tam właśnie przebudowa). Z czasem pozostałe przy życiu OURW zaczęto powoli wymieniać właśnie na Sintry.
Marvin24

Zdjęcia: 568

Postprzez qba » 2 listopada 2011, 14:53

Wysięgniki na kwiatach w Gdańsku ścięto z 10 na 6 znacznie wcześniej, w połowie lat 80. Pamiętam jak byłem w 1989r to już były ścięte, tylko wisiały na nich OURW 2250. Strady OUS 400 i 250 zaczęły się na nich pojawiać jakoś od 1990r. Czasem zostawiali po środku OURW. OK 1997r na środkowym wysięgniku nie tylko za OURW, ale i za strady zakładali Sintrę. Wtedy sądziłem, że wkrótce zetną pozostałe 4 wysięgniki ze Stradami, a kwiaty staną się tylko 2 ramienne, ale po kilkunastu latach wyglądały tak samo.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez trojmiejski » 3 listopada 2011, 23:58

Rodzaje kwiatów z pierścieniem w Gdańsku przedstawiłem na fotkach. Jak mam słownie wymienić, to w Gdańsku mamy:
kwiaty po 6 strad;
4 strady + 2 sintry;
6 sintr;
połówki powyższych;
4 strady + 2 OURW;
dwa unikatowe kwiaty po 6 ambarów na Przymorzu;
6 selenium;
5 selenium + 1 iridium;
2 sintry i z 1 sintrą;
unikatowe 12-ramienniki.
Prócz tych kwiatów, są też kwiaty po 6 i 3 strady na krótkich wysięgnikach bez pierścienia i parę innych unikatów. Sam nie posiadam pełnej wiedzy o gdańskich kwiatach, mógłby ktoś przybliżyć budowę kwiatów na obwodnicy koło Auchan? Zdołałem jedynie szybko się przyjrzeć, są to byłe 12-ramienniki z 4 stradami, oddalonymi od siebie nawzajem o 2 kikuty? Także prosiłbym o więcej historii, czy prócz kwiatów zredukowanych z 10 OURW do 4 strad i 2 OURW, a następnie z OURW wymienionymi na Sintry, były też kwiaty po 10 strad, później również zredukowane?

Byłem w Rumi, miłośnicy dobrego oświetlenia powinni raczej unikać tego miasta, bardzo ciężko spotkać coś ciekawego, gdyż prawie wszystkie oprawy w mieście to SL100. Dlatego myślę, że jest sens jedynie przedstawić kwiaty, z beznadziejnymi oprawami, ale w ciekawym układzie, 8 ramion i jedynie 2 odcięte kikuty. Znajdują się koło dworca w Rumi.
31352 31353 31354
Pech chciał, że gdy w końcu coś ciekawego znalazłem to baterie się rozładowały, jedną ciekawostką są dziwne oprawy ukryte za przeźroczystymi ekranami dźwiękochłonnymi przy wyjeździe z Port Rumia, a drugą oprawy na ul. Generała Henryka Dąbrowskiego przypominające oprawy na przedostatniej fotce trzeciego postu na 4 stronie tematu o oświetleniu zewnętrznym w Hiszpanii.
trojmiejski

Postprzez Kwazor » 4 listopada 2011, 05:51

Byłem w Rumi, miłośnicy dobrego oświetlenia powinni raczej unikać tego miasta, bardzo ciężko spotkać coś ciekawego

Moge powiedzieć kos kompletnie innego.... tyle że trzeba się zagłębić w miasto... ( misiumac tez to potwierdzi )
Dbajmy o świetlówki kompaktowe - Tylko zapłon na gorąco !
Kwazor

Zdjęcia: 343

Postprzez famabud » 4 listopada 2011, 17:27

SL100 są tandetnie wykonane, ale optykę mają dobrą (no chyba, że klosz jest przypalony, to wiadomo). ;)
Light is life
famabud

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne