Kwiaty opraw oświetleniowych

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Kwiaty opraw oświetleniowych

Postprzez trojmiejski » 5 grudnia 2011, 22:52

W temacie o oświetleniu ulicznym LED umieściłem zdjęcie oprawy oświetlającej teren PG, dziś mając więcej czasu uchwyciłem takiego kwiatka:
Obrazek
Niestety klasyki nie świecą.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez DoubleSuper8 » 5 grudnia 2011, 23:11

qba napisał(a):A za Hitlera świeciły tam rtęciówy.

A co miało świecić jak sodówek jeszcze wtedy nie było? U mnie w rynku w Świdnicy były kwadratówki i inne wynalazki (chyba nawet i kwiaty) pasujące do starej zabudowy jak pięść do nosa. Zmienili to na jakieś stylizowane oprawy z sodą - uważam że bardzo dobrze. Technika idzie naprzód - kiedyś były rtęciówki a dziś są sodówki MH a nawet i z diodami coś kombinują czy też kompaktami (widziałem na allegro takie oprawy i są bardzo drogie). Jak dla mnie światło sodowe jest ciepłe i przyjemne. Na ulicy nie muszę rozróżniać kolorów trawy itp. tylko mam widzieć chodnik. Prawda jest taka że sodówka o mocy np. 250W jest bardziej wydajna od rtęciówki o tej samej mocy. Więc jeśli coś ma pożerać jakąś tam wartość energii elektrycznej to niech będzie wydajne. Z kolei MH powinno stosować się tam gdzie barwa ma znaczenie - np. stadiony korty tenisowe itp. lub do iluminacji budynków. Czemu to wiadomo - cena.
Każdy lampiarz z forum wie
Co zdejmować a co nie
Co jest dobre a co złe
Każdy lampiarz z forum wie

Każdy lampiarz w domu ma
Stateczniki i TUZa
Na oprawach tak się zna
Wie jak lampa zaświeca
DoubleSuper8

Zdjęcia: 287

Postprzez cieszyn » 6 grudnia 2011, 00:06

QBA - a mnie zainteresował ten słup po lewej, może to słup z pastorałką na górze? Nie masz innych zdjęć, gdzie by te słupy (czy ten słup) było widać w całości ???
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Edziu » 6 grudnia 2011, 17:09

QBA - a mnie zainteresował ten słup po lewej, może to słup z pastorałką na górze? Nie masz innych zdjęć, gdzie by te słupy (czy ten słup) było widać w całości ???

W oddali widzę słup ze starą łyżką, moze i ten pastorał podobnie wygląda, w PRL wszystko możliwe, wywalali stare oprawy i montowali na ówczesne czasy nowoczesne oświetlenie, gdyby coś takiego rzeczywiście było i na tym pastorale to naprawdę widok oryginalny choć i też straszne oszpecenie pastorału
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez Whites86 » 6 grudnia 2011, 17:23

DoubleSuper8 napisał(a):
qba napisał(a):A za Hitlera świeciły tam rtęciówy.

A co miało świecić jak sodówek jeszcze wtedy nie było? U mnie w rynku w Świdnicy były kwadratówki i inne wynalazki (chyba nawet i kwiaty) pasujące do starej zabudowy jak pięść do nosa. Zmienili to na jakieś stylizowane oprawy z sodą - uważam że bardzo dobrze. Technika idzie naprzód - kiedyś były rtęciówki a dziś są sodówki MH a nawet i z diodami coś kombinują czy też kompaktami (widziałem na allegro takie oprawy i są bardzo drogie). Jak dla mnie światło sodowe jest ciepłe i przyjemne. Na ulicy nie muszę rozróżniać kolorów trawy itp. tylko mam widzieć chodnik. Prawda jest taka że sodówka o mocy np. 250W jest bardziej wydajna od rtęciówki o tej samej mocy. Więc jeśli coś ma pożerać jakąś tam wartość energii elektrycznej to niech będzie wydajne. Z kolei MH powinno stosować się tam gdzie barwa ma znaczenie - np. stadiony korty tenisowe itp. lub do iluminacji budynków. Czemu to wiadomo - cena.

podziwiam i zazdroszcze Ci tez chcialbym aby swiatlo sodowe mi sie podobalo i bylo dla mnie przyjemne , nieprzejmowalbym sie wtedy tym co swieci, niestety tak niejest i niepotrafie sie z tym pogodzic bo gdziekolwiek jest montowane otoczenie jest doslownie oszpecone, oddawanie kolorow i sama barwa swiatla ma znaczenie i to duze, przez glupią barwe cale otoczenie nabiera zupelnie innego klimatu, jaki niestety niedaja lampy sodowe, co z tego ze sa super wydajne ? :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez qba » 6 grudnia 2011, 23:49

Sądzę, że na tym pastorale też jest łyżka, choć zapewne dawniej było coś innego. Myślę, że zrobili tak, jak mówi Edziu.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Paweł » 7 grudnia 2011, 19:42

Edziu, tak to było też częste zjawisko w Warszawie, oprócz zmieniania zwieńczenia na zwykłą rurę demontowano też bazy żeliwne...
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez trojmiejski » 10 grudnia 2011, 16:21

Kwiaty oświetlające teren przy dworcu głównym w Poznaniu, rok 2010:
Obrazek

Obrazek
Gdynia, skrzyżowanie Świętojańskiej z 10 lutego:
Obrazek
trojmiejski

Zdjęcia: 3344