Kwiaty opraw oświetleniowych

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Kwiaty opraw oświetleniowych

Postprzez CDM » 15 lutego 2012, 15:19

Ten 10 ramienny też pewnie już nie świeci...
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez trojmiejski » 15 lutego 2012, 15:25

Tych dziesięcioramienników to jest ciąg z większymi i mniejszymi przerwami zaczynający się na wysokości między przystankami SKM Sopot Główny i Sopot Wyścigi, a kończący się przy Gdańsk Stocznia, kwiat na poniższym zdjęciu znalazł się na terenie go-kartów, ale oczywiście zamiast być poddanym kompleksowej renowacji to OURWy w różnym stanie rozkładu zostały tak jak były, a poniżej głowicy zamontowano naświetlacze:
Obrazek
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez mateusz » 15 lutego 2012, 17:46

No tak... poszli na łatwiznę ;) Może i ekonomicznie to jest najlepsze rozwiązanie ale nie cierpię takich modernizacji... To kwiat powinien spełniać swoją funkcję...
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez elektryk » 15 lutego 2012, 23:09

A jaki wysoki słup 110 kV :)
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez CDM » 15 lutego 2012, 23:17

Ten las kwiatów przez całe Trójmiasto robi wrażenie i jest czymś niespotykanym gdzie indziej. Zastanawia mnie do kogo to tak naprawdę należało, bądź należy, kto płacił za energię zużywaną przez to oświetlenie, bo niemożliwe przecież,żeby to wszystko było włączane centralnie, na pewno było zasilane z liczników podmiotów, na których terenie kwiaty się znajdowały. Zastanawia mnie też w jakich okolicznościach to oświetlenie powstawało, domyślam się,że postawienie tylu w zasadzie prawie jednakowych masztów było jakimś zamysłem urbanistycznym i na pewno robiło i robi nadal spore wrażenie. Gdyby tak to jeszcze świeciło...

Obrazek

Obrazek
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez mateusz » 16 lutego 2012, 10:56

Ten ciąg kwiatów wzdłuż torów mógł należeć do PKP.. Nieraz widziałem przy torach takie wielkie maszty w nawet bardzo małych miejscowościach jak np. Mrągowo gdzie stoi ciąg takich masztów z kwadratówkami... Jak widać kiedyś nie oszczędzano na inwestycjach oświetleniowych...
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez MRP200 » 16 lutego 2012, 12:03

Takie wielkie maszty oświetleniowe przy torach kolejowych stosowano do oświetlenia placów składowych. Na obecną chwilę wiele takich masztów stoi ponad 30 lat. W latach 90 tych XX w. wiele takich placów zostało albo zlikwidowanych, albo wydzierżawionych podmiotom prywatnym. A maszty oświetleniowe pozostawiono (w końcu cały czas są na majątku PKP), a co najwyżej zostały odłączone.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez trojmiejski » 16 lutego 2012, 19:06

Kwiaty ze skrzyżowania Pomorskiej z Chłopską, przejeżdżając tramwajem Chłopską, a dalej Aleją Rzeczypospolitej można zobaczyć wiele ciekawych kwiatów, więc na pewno jeszcze nie raz zrobię w przyszłości kolejne fotki tych okolic:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Gdy dziś jechałem do pętli Chełm to widziałem po drodze kwiaty 9 ramienne o które sam się kiedyś pytałem, niestety nie miałem czasu by w drodze powrotnej robić przerwy w podróży na focenie, ale wkrótce zrobię fotki tym kwiatom.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Edziu » 16 lutego 2012, 19:18

Gdy dziś jechałem do pętli Chełm to widziałem po drodze kwiaty 9 ramienne o które sam się kiedyś pytałem, niestety nie miałem czasu by w drodze powrotnej robić przerwy w podróży na focenie, ale wkrótce zrobię fotki tym kwiatom.

9 ramienne, super, nie wiedziałem że takie znajdują się w Gda. foć jak będziesz mieć okazje ;) Te na blokowoskach kwiaty, widzę w rejonach Żabianki fociłeś, jeszcze zostały z sintrami, na tej ulicy na skrzyżowaniach były kwiaty 12 ramienne, sądząc po głowicach, bo nie widziałem ich, jakiś czas temu zmieniono głowice
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez qba » 16 lutego 2012, 19:27

MRP200 napisał(a):Takie wielkie maszty oświetleniowe przy torach kolejowych stosowano do oświetlenia placów składowych. Na obecną chwilę wiele takich masztów stoi ponad 30 lat. W latach 90 tych XX w. wiele takich placów zostało albo zlikwidowanych, albo wydzierżawionych podmiotom prywatnym. A maszty oświetleniowe pozostawiono (w końcu cały czas są na majątku PKP), a co najwyżej zostały odłączone.

To wreszcie się dowiedziałem po co tak ogromne kwiaty stały ciągami na PKP. Prócz wspomnianego Mrągowa rząd kwiatów na kwadratówki jest w Działdowie i w Ciechanowie. Ale bym chciał zobaczyć jak to świeci, jednak pewnie sa poodłączane, a wiele ma nawet powyrywane przewody i tablice bezpiecznikowe. Ok 10 - 12 lat temu widziałem gdzieś nocą z pociągu świecące 10 ramienne kwiaty z OURW na PKP ( nie pamiętam juz jaka to była miejscowość). Świeciło nieco ponad połowa opraw i były na nich może ze dwie pojedyńcze sodowe Strady.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne