Kwiaty opraw oświetleniowych

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Kwiaty opraw oświetleniowych

Postprzez mateusz » 20 marca 2012, 19:47

Ech... Na węźle Karczemki były z tego co pamiętam kwiaty na cztery STRAD... Już je wszystkie usunęli :x :?: Rozumiem to jeśli kolidowały z przebudową ale jeśli nie to jest to według mnie głupota... Te stare maszty są o wiele solidniejsze od tych nowych cienkich, ocynkowanych słupów nie mówiąc już o ile więcej trzeba postawić tych pojedynczych masztów aby uzyskać podobne oświetlenie co tymi kwiatami.. Na tej stronie widać na kilku zdjęciach te kwiaty na początku inwestycji... http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 72&page=94 Jadąc dalej w stronę Pruszcz Gd./A1 jest węzeł Straszyn i tam były podobne kwiaty na kremowych masztach z tym, że na cztery Sintry ale też tam trwają roboty w związku z budową węzła Południowej Obwodnicy Gdańska i chyba również pojawiło się już nowe oświetlenie - Ambary.
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez cieszyn » 20 marca 2012, 22:08

To co piszesz to dowód na to, że czasem zwycięża zwykła głupota i chęć zdobycia zysków (nowe słupy)

JEst wiele miejsc (Wrocław, pl. Kościuszki i inne) gdzie stare lub bardzo stare słupy z powodzeniem funkcjonują do dziś!
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Edziu » 21 marca 2012, 17:15

Trójmiasto jest ostatnimi czasy jedną z bardziej dynamicznie rozwijających się aglomeracji, więc i także spore modernizacje sa prowadzone, no niestety i kwiaty znikają, chociaz tam wielokrotnie przejeżdżałem, ale nie odważyłem sie wyciągać aparatu, bo zawsze jako kierowca byłem, ale jeszcze pamiętam i czasy 10 ramienników, a strady były nowoczesnymi oprawami, zresztą podobna sytuacja jest w moim mieście, tam gdzie jest budowa 2mostu, tj. skrzyżowanie lubicka żółkiewskiego, wschodnia, skrzyżowanie jest przebudowywane, i kwiaty tak samo zdemontowano, jak i pl. hoffmana, gdzie wybudowano rondo, ten trend jest niestety coraz większy, ze duże kwiaty znikają z ulic naszych miast
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez qba » 21 marca 2012, 17:47

Ale s miasta, gdzie się stawia nowe, choćby Łódź i Wrocław.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez trojmiejski » 22 marca 2012, 21:55

Mimo wycięcia tych konkretnych kwiatów, to w Gdańsku ogólnie nie jest źle z kwiatami, wiele dostało nowe głowice. Jednakże mając w pamięci to co się stało z kwiatami na węźle Karczemki postanowiłem udokumentować kwiaty oświetlające fragment obwodnicy przy Matarni, przy okazji odkryłem rtęciowy raj na ulicy Podchorążych, Kadetów i Elewów, ale swój pierwotny cel zrealizowałem, oto owe kwiaty przy Matarni:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Przy okazji odkryłem kwiaty na zagrodzonym terenie stycznym do Słowackiego, nie miałem niestety czasu by wybadać czy jest droga prowadząca do tych kwiatów bliżej:
Obrazek
Kwiat łyżek widoczny z ul. Partyzantów i Podleśnej:
Obrazek
Prócz kwiatu łyżek i świecącej strady można dostrzec w tle jednolampowe OURW:
Podchodząc Podleśną aż do Gotyckiej można dostrzec 3 10-ramienniki na terenie parkingu należącym do Oddziału Regionalnego Centrum Logistyki Poczty Polskiej SA:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez famabud » 22 marca 2012, 22:08

Na siódmej fotce to chyba kwiat serii krótkiej OUS 250. Dziesięcioramiennik z OURW również wymiata.
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez qba » 22 marca 2012, 22:10

Fajne te ostatnie z OURW 400. Pamiętam jak podobne ( ok. 30 szt) stały w Kołobrzegu, ale nie miały pierścienia i z krótszymi wysięgnikami. Przerobiono je i skrócono w 1995r, a dwa ostatnie na skrzyżowaniach przy ul Fredry stały do grudnia 2004, kiedy to i je przerobiono na 3 SGSy 203. Nie mam niestety ich zdjęc i nie mogę nigdzie znaleźć w sieci. Ostatnio zgrałem od cioci z VHS na DVD nagrania z mojej podstawówki z lat 1990 - 91 i przez moment widać jeden z tych kwiatów, jednak jakośc obrazu jest nieciekawa, kasety te były zapewne wielokrotnie oglądane.
qba

Postprzez trojmiejski » 22 marca 2012, 22:22

Gołym okiem tego nie widziałem, ale po komentarzu famabuda postanowiłem przyjrzeć się bliżej zdjęciu tego kwiata za płotem i rzeczywiście, to jest seria krótka:
Obrazek
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez qba » 22 marca 2012, 22:36

To jednak nie tylko w Naterkach są takie kwiaty. Ciekawe, czy świecą i co to w ogóle za teren na którym stoją?
qba

Postprzez cieszyn » 22 marca 2012, 23:30

No to jest r e w e l a c j a taaaaki kwiat z seri krótkiej :!: :o
Pzdr/
Staszek
cieszyn