Dewastacje i zaniedbania

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Dewastacje i zaniedbania

Postprzez bartek380V » 13 lutego 2016, 20:57

Niestety takie wypadki były ze rozerwana turbina cięła co popadło .
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez kubaxxx » 15 lutego 2016, 12:03

Szczyrk na mostku nad Żylicą,kula którą nieźle ktoś potrzepał-widać resztki sody w oprace
Obrazek
i z drugiej strony
Obrazek
kubaxxx

Zdjęcia: 0

Postprzez qba » 15 lutego 2016, 23:42

Zdeformowana stara łyżka. Kołobrzeg ul. Rzeczna.
Obrazek
Obrazek
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Lampka » 16 lutego 2016, 10:32

Łyżki w takim stanie widywałem nieraz, niektóre nadal uzywane. Możliwe, że przy budowie tego domu z tyłu, ktoś w nią uderzył. W nieco podobny sposób czasem Malagi kończyły swoj żywot - odpadała z nich komora lampy.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Luk » 16 lutego 2016, 19:49

Przy ulicy Chorzowskiej w Gliwicach już chyba kilkanaście lat wisi na słupie zardzewiała górna część łyżki, w dodatku cały słup jest zarośnięty.
Niestety, nie było okazji, żebym zrobił jej zdjęcie, ale znalazłem ją na Google Street -
https://www.google.pl/maps/@50.3039416, ... 6656?hl=pl

Ciekawe, czy te resztki chorzowskiej łyżki w ogóle mają jakąś przyszłość. Pewnie czeka ją śmierć naturalna, zanim ktoś ją zdemontuje :roll:
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez Lampka » 16 lutego 2016, 23:52

Luk napisał(a):Przy ulicy Chorzowskiej w Gliwicach już chyba kilkanaście lat wisi na słupie zardzewiała górna część łyżki, w dodatku cały słup jest zarośnięty.
Niestety, nie było okazji, żebym zrobił jej zdjęcie, ale znalazłem ją na Google Street -
https://www.google.pl/maps/@50.3039416, ... 6656?hl=pl

Ciekawe, czy te resztki chorzowskiej łyżki w ogóle mają jakąś przyszłość. Pewnie czeka ją śmierć naturalna, zanim ktoś ją zdemontuje :roll:

Tak samo jak łyżkę w identycznym stanie technicznym przy wylocie ul. Dolnych Wałów do Dworcowej. Stanowi ona pozostałość po dawnej ulicy, która biegła jeszcze w czasie, gdy na miejscu hotelu Qubus stały normalne budynki. Pierwotnie była to wersja z otokiem, a dolną klapę miała jeszcze 15 lat temu, co widać na filmiku z 8.VI.2000, dostępnego na yt. Zdjęcia tej łychy kiedyś robilem, są w wątku o Gliwicach.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez kubaxxx » 18 lutego 2016, 14:51

Opuszczony ORO w symbiozie z drzewem :lol:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
nieopodal w podobnym stanie OCP
Obrazek
kubaxxx

Zdjęcia: 0

Postprzez MercuryFenix » 18 lutego 2016, 14:56

Powinni takie coś usuwać bo to oszpeca osiedle. :?
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez bartek380V » 18 lutego 2016, 22:08

Ale piękny lejek....tylko patrzeć jak sie woda wlewa. OZPR byłby jeszcze lepszy. A tak na poważnie to albo nikt nie zglasza albo slużby za to odpowiadajace olewają sprawe bo jesli w danym terenie zdarzaja sie wandalizmy to gdyby tak wszystko naprawiali to nie wygraliby przetargu. Jak ja raz zglosilem ze czapka spadla z lampy to byli za 3 dni :D
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez qba » 19 lutego 2016, 01:41

Lampka napisał(a):Łyżki w takim stanie widywałem nieraz, niektóre nadal uzywane. Możliwe, że przy budowie tego domu z tyłu, ktoś w nią uderzył. W nieco podobny sposób czasem Malagi kończyły swoj żywot - odpadała z nich komora lampy.

Ten budynek to była przed wojną elektrownia wodna, a łyżka należała swego czasu do oświetlenia miejskiego. Gdzieś widziałem zdjęcie z lat 60, jak jeszcze się srebrzyła w słońcu. Jakiś czas temu ktoś zaczął coś roić w tym budynku, a łyżka prawdopodobnie oberwała cegłą. Ja nigdy nie widziałem jej świecącej. Już w latach 80 miała zbitego LRFa. Wtedy jeszcze miał kawałki bańki, a w ostatnich latach sterczał sam jarznik.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne