Dewastacje i zaniedbania

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Dewastacje i zaniedbania

Postprzez kubaxxx » 19 lutego 2016, 15:55

bartek380V napisał(a):Ale piękny lejek....tylko patrzeć jak sie woda wlewa. OZPR byłby jeszcze lepszy. A tak na poważnie to albo nikt nie zglasza albo slużby za to odpowiadajace olewają sprawe bo jesli w danym terenie zdarzaja sie wandalizmy to gdyby tak wszystko naprawiali to nie wygraliby przetargu. Jak ja raz zglosilem ze czapka spadla z lampy to byli za 3 dni :D

Ja myślę że to wynika z tego że nikt po prostu nie zgłasza tego faktu,choć te dwie sfocone przeze mnie oprawy są w takim stanie od dekady.Co prawda nie są przed frontem bloku,a w uliczce bocznej,ale codziennie przechodzi tam kupa ludzi do dyskontu na zakupy.więc to jest zwykła olewka.Gdyby były zgłoszenia to podejrzewam że jak w Twoim przypadku wymiana nastąpiła by do kilku dni.Tym bardziej że w innej części tego samego osiedla na takich samych betoniakach świecą nowiutkie OCP,co prawda w sodzie :cry: ale jest jasno.
kubaxxx

Zdjęcia: 0

Postprzez jacekk » 19 lutego 2016, 16:00

Raczej te oprawy już dawno temu wypadły z użytku i być może ewidencji, a to że nikt się nimi nie interesuje wynika z faktu że za demontaż trzeba jednak coś zapłacić. A tak stoi i kiedyś w końcu samo spadnie...
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez bartek380V » 19 lutego 2016, 21:55

jacekk napisał(a):Raczej te oprawy już dawno temu wypadły z użytku i być może ewidencji, a to że nikt się nimi nie interesuje wynika z faktu że za demontaż trzeba jednak coś zapłacić. A tak stoi i kiedyś w końcu samo spadnie...

Tak tylko wystarczy zeby wnęka bezpieczikowa byla otwarta i bylo tam napięcie i to już jest powód do tego by w zgloszeniu o tym powiedziec ze jest niebezpieczne zeby to zrobili. W moim RE na wymiane zarowki jest tydzien. Kiedys drugi raz ponawiałem zgloszenie o zarowce ktora na parkingu nie swiecila się i delikatnie przypomniałem ze wiem o warunkach przetargu ze jest tydzien na takie cos to sie pospieszyli.
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez MRP200 » 19 lutego 2016, 22:06

Tyle, że najpierw, trzeba by ustalić, do kogo należy wspomniany słup. Bo jeżeli stoi na osiedlu, to równie dobrze może należeć do Spółdzielni Mieszkaniowej.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez bartek380V » 19 lutego 2016, 22:14

MRP200 napisał(a):Tyle, że najpierw, trzeba by ustalić, do kogo należy wspomniany słup. Bo jeżeli stoi na osiedlu, to równie dobrze może należeć do Spółdzielni Mieszkaniowej.

W dobie cięcia kosztów to ostatnio bardzo modnym zachowaniem sie w takiej sytuacji jest oddanie oswietlenia na majatek ZE ale oczywiscie nie zawsze tak jest. Czasy gdzie przysłowiowy pan Marian wszystko wiedzący elektryko-murarzo-spawaczo-malarz jako ogolny konserwator robił wszytko-mijają. Tęsknie za takimi czasami.. Takiego konserwatora kazdy znal , było miło ,przyszedł na kawe pogadał ,jednym słowem robota miała smak. Widać są inne oczekiwania. Redukcja etatów ,przetargi itd.
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Postprzez MRP200 » 19 lutego 2016, 22:55

To chyba tylko w twoim regionie tak jest. Bo u mnie jest wręcz odwrotnie. ZE woli, żeby konserwację przejęła prywatna firma, która będzie rozliczać się z miastem, bo i tak miasto płaci za prąd do oświetlenia. Ma to zresztą też pozytywną zaletę, bo prywatna firma, do zleceń musi się przyłożyć, żeby im potem robotę odebrali. Inaczej nici z zapłaty.
Zresztą z jakiej racji SM miałaby oddawać swoje oświetlenie, które zasilane jest z licznika administracyjnego w gestię konserwacji ZE. W końcu SM od czegoś mają swoich konserwatorów na etacie lub na umowie. Za coś w końcu kasę biorą.
Nie dziwi też nagromadzenie czasami kilku szafek oświetleniowych w jednym miejscu: bo jedna zasila oświetlenie na majątku ZE (wielka stalowa szafa i raptem dwa obwody), obok stoi współczesna szafa zasilająca oświetlenie na majątku miasta, dalej szafka zasilająca oświetlenie np. parku, a jeszcze dalej szafka oświetleniowa Spółdzielni Mieszkaniowej. Zapomniałem. Jest jeszcze piąta szafka, która latem steruje nawadnianiem wspomnianego parku.
MRP200
Moderator

Postprzez famabud » 19 lutego 2016, 23:11

No i jeszcze dwie szafy sterowania sygnalizacja na pobliskim skrzyzowaniu i szafka zlacza kablowego dla kiosku bądź biletomatu. :D
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez bartek380V » 20 lutego 2016, 20:31

NIE wiem czemu SM oddaje oswietlenie RE . MOze SM poprostu pozbywa sie etatow konserwatorów.
bartek380V

Postprzez MRP200 » 20 lutego 2016, 23:59

A jesteś pewien, że SM oddała swoje oświetlenie w konserwację ZE. Bo z mojej wiedzy, obecnie wszelakie usługi konserwacyjne rozdawane są prywatnym firmom, w drodze przetargu oczywiście. Dla ciekawskich proponuję wejść na stronę lokalnego ZDM (Zarządu Dróg Miejskich). Większość przetargów dotyczy robót utrzymaniowych takich jak sprzątanie ulic, konserwacja zieleni, drobne naprawy nawierzchni itp.
Tu taka ciekawostka. Dziś w szkołach użyczyć na etacie sprzątaczkę to szukanie ze świecą. Sprzątaniem zajmuje się zewnętrzna firma. Nawet przysłowiowy woźny nie jest pracownikiem szkoły, tylko zewnętrzny pracownik firmy ochroniarskiej.
MRP200
Moderator

Postprzez trojmiejski » 21 lutego 2016, 00:04

Czy konserwacją się zajmuje jeden czy drugi, efekt i tak jest taki, że takie truchła stoją i szpecą i nikomu nie zależy na montażu w tym miejscu porządnego nowoczesnego oświetlenia.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne