Kwiaty opraw oświetleniowych

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Kwiaty opraw oświetleniowych

Postprzez Whites86 » 12 stycznia 2013, 21:06

szkoda ze niema fotek
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez JeD » 12 stycznia 2013, 21:13

A Neon jest z okolic może sfoci ? ;)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Marvin24 » 14 stycznia 2013, 23:39

Gdańsk - Długie Ogrody (d. Elbląska). Przedstawiam poniżej coś, co - przyznaję się bez bicia - działa źle na moje poczucie estetyki (jest to oczywiście moja opinia i nie musicie się z nią zgadzać) . I nie chodzi mi tu o Sintry, które akurat tam już dawno zamontowano w miejsce jednolampowych OURW, ale o fakt, że z dużych kwiatów zrobiono dziwne ogryzki z nierówno powycinanymi wysięgnikami. Tego rodzaju ohydków jest mnóstwo w Gdańsku - praktycznie wszędzie tam, gdzie w ramach modernizacji redukowano ilość ramion. Nie wiem - może to była kwestia braku kasy na wymianę wysięgników, jednak sprawia to wrażenie prowizorki i nic na to nie poradzę. Praktycznie dopiero od niedawna (jakiś rok temu, może dłużej) zaczęto wymieniać również wysięgniki (na poczwórne - instalując tam m. in.Ambary), co widać na Zaspie i we Wrzeszczu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Marvin24

Zdjęcia: 568

Postprzez trojmiejski » 14 stycznia 2013, 23:44

Fakt, o ile skrócenie z 10 do 6 wysięgników jeszcze jest w porządku o tyle te z 2 lub 1 to wyjątkowo beznadziejnie wyglądają, dobrze, że Sintry mają jako tako dobrą optykę, bo z innych oprawy przy takiej wysokości słupa niewiele światła by docierało.

Z Długimi Ogrodami łączy się ul. Łąkowa na której są ostanie OURW z rtęcią w oświetleniu miejskim, część na północ od Podwala Przedmiejskiego sfotografowałem za dnia i w nocy lecz części na południe w ogóle, a wiem dzięki StreetView, że tam też są OURW z rtęcią.

W czwartki zawsze jestem blisko kwiatów z mlecznymi kwadratówkami które Whites fotografował, chyba sam się wkrótce tam wybiorę.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Witeku » 14 stycznia 2013, 23:51

Kwiat na określenie tego czegoś to zbyt piękne określenie :lol:
Witeku

Postprzez Marvin24 » 14 stycznia 2013, 23:59

Witeku napisał(a):Kwiat na określenie tego czegoś to zbyt piękne określenie :lol:

Myślę, że "ogryzek" jest odpowiednie. ;)
Marvin24

Zdjęcia: 568

Postprzez Luk » 15 stycznia 2013, 17:05

To są skoszone chwasty i tyle...
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez Witeku » 15 stycznia 2013, 17:08

Z chwastami nie przesadzajmy :P chwasty to by były, gdyby to był od początki brzydki kwiat z lunami - a tak ten miał kiedyś świetlaną, dosłownie, przeszłość ;) Raczej zmarnowany czy zwiędnięty tulipan czy inny kwiat ;)
Witeku

Postprzez Whites86 » 15 stycznia 2013, 17:26

trojmiejski napisał(a):Fakt, o ile skrócenie z 10 do 6 wysięgników jeszcze jest w porządku o tyle te z 2 lub 1 to wyjątkowo beznadziejnie wyglądają, dobrze, że Sintry mają jako tako dobrą optykę, bo z innych oprawy przy takiej wysokości słupa niewiele światła by docierało.

Z Długimi Ogrodami łączy się ul. Łąkowa na której są ostanie OURW z rtęcią w oświetleniu miejskim, część na północ od Podwala Przedmiejskiego sfotografowałem za dnia i w nocy lecz części na południe w ogóle, a wiem dzięki StreetView, że tam też są OURW z rtęcią.

W czwartki zawsze jestem blisko kwiatów z mlecznymi kwadratówkami które Whites fotografował, chyba sam się wkrótce tam wybiorę.

zbyt dobrej optyki to one nie maja bo to gorzej oslepia niż strada :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez trojmiejski » 15 stycznia 2013, 18:48

Fakt, przynajmniej kiedyś były tam OURW. A właśnie, w Nowym Porcie są 10-ramienniki z Lunami które kiedyś fotografowałeś, czy orientujesz się jakie były tam oprawy między OURWami, a Lunami czy OURW były tam wyjątkowo długo i Luny były od razu po nich?
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne