Latarnie świecące w nocy

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Latarnie świecące w nocy

Postprzez kamelsux » 7 września 2008, 22:44

Niestety statywu nie mialem wiec musialem sobie radzic za pomoca ziemi i ławki :D:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
kamelsux

Postprzez cieszyn » 7 września 2008, 22:52

:o :o :o :mrgreen: :o :o :o

Za te 1-sze dwa zdjęcia dostałbyś nagrodę na konkursie fotograficznym, może wyślij je gdzieś ?

Dla mnie: R E W E L A C J A !
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Michal » 7 września 2008, 22:55

Super fotki :!: ,nasz najlepszy forumowy fotograf nocny-Paweł ma konkurencję na forum :D
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez cieszyn » 7 września 2008, 22:59

Michal napisał(a):Super fotki :!: ,nasz najlepszy forumowy fotograf nocny-Paweł ma konkurencję na forum :D

To tylko z pożytkiem dla poziomu forum :D
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez kamelsux » 7 września 2008, 23:26

osobiscie nie uwazam ze to jakies super zdjecia. moze dlatego ze fotografia (ogolnie) interesuje sie od ok 14-15 lat. Jestesmy w dobie cyfrowek gdzie kazdy cos takiego zrobi majac nawet tani sprzet (to jest robione za pomoca Canona SX100). Problem pojawia sie jezeli chcemy to powtorzyc na analogu. Ja uczylem sie wlasnie na analogu (najpierw ruskie Lomo, pozniej Practica MTL50 i Nikon F75). Co jest najwazniejsze w zdjeciach nocnych? Jezeli chcemy robic zdjecia nieruchomych przedmiotow to wybieramy jak najmniejsze ISO (w tym wypadku ISO80) poniewaz im wieksze tym wieksze pozniej jest ziarno (w fotografi cyfrowej szum). Nastepnie ustawiamy sobie czas i przeslone. Dlatego jedyne wymaganie co do aparatu to mozliwosc pracy manualnej ew. preselekcji czasu lub przeslony. I to w sumie tyle. Polecam poeksperymentowac. Przeslona minimalna na poczatek, ISO80-200 i czasy od 0.5s i w góre:) I najwazniejsze .. mimo ze aparat np. posiada stabilizator to i tak to nic nie da .. potrzebny jest statyw:) ew. ziemia lub ławka :)
kamelsux

Postprzez Paweł » 7 września 2008, 23:41

:D No fajne fotki :) Szkoda że w tych Aurisach nie ma metalohalogenków jak w u nas...
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez cieszyn » 7 września 2008, 23:46

kamelsux napisał(a):osobiscie nie uwazam ze to jakies super zdjecia. moze dlatego ze fotografia (ogolnie) interesuje sie od ok 14-15 lat. Jestesmy w dobie cyfrowek gdzie kazdy cos takiego zrobi majac nawet tani sprzet (to jest robione za pomoca Canona SX100). Problem pojawia sie jezeli chcemy to powtorzyc na analogu. Ja uczylem sie wlasnie na analogu (najpierw ruskie Lomo, pozniej Practica MTL50 i Nikon F75). Co jest najwazniejsze w zdjeciach nocnych? Jezeli chcemy robic zdjecia nieruchomych przedmiotow to wybieramy jak najmniejsze ISO (w tym wypadku ISO80) poniewaz im wieksze tym wieksze pozniej jest ziarno (w fotografi cyfrowej szum). Nastepnie ustawiamy sobie czas i przeslone. Dlatego jedyne wymaganie co do aparatu to mozliwosc pracy manualnej ew. preselekcji czasu lub przeslony. I to w sumie tyle. Polecam poeksperymentowac. Przeslona minimalna na poczatek, ISO80-200 i czasy od 0.5s i w góre:) I najwazniejsze .. mimo ze aparat np. posiada stabilizator to i tak to nic nie da .. potrzebny jest statyw:) ew. ziemia lub ławka :)

Wiem, co mówisz. Też mam taki a może i dłuższy staż w fotografii, ale amatorskiej. Filmy 6x9, wywoływanie ręczne przy ciemnozielonej żarówce, potem zabawa z powiększalnikiem. No i ten dreszczyk emocji - naświetliłem negatyw, ale czasem długo przyszło czekać , co z tego wyjdzie . . .

NO i cały warsztat wyboru optimum czułości filmu, przysłony, migawki, światłomierza . . .

A cyfrówki moim zdaniem niejednego nauczyły szybciej robić dobre zdjęcia, inaczej, jak ktoś ma talent, to go rozwinie w każdej technice.
Cyfrak pozwala ludziom młodym, nieobeznanym z całym warsztatem fotografii klasycznej, zupełnie na luzie, bez żadnych przyzwyczajeń i przemyślen czy przyzwyczajeń swobodnie kształtować to, co nas otacza, mam tego niejeden raz dowody.

A więc: - Foćmy klasyki, tak szybko odchodzą . . .

PS. zapraszam do przejrzenia Waszych archiwalnych , domowych zdjęć, negatywów, zobaczycie jak wiele opraw ukryło sie w tle!!! Ja kiedyś przejrzałem co nieco swoich zasobów, a mam tego po Ojcu duuuuuuuuuużo, i sam sie zdziwiłem, ile opraw wystąpiło na tych starych zdjęciach, coś też już tu pokazałem.
Szukajcie zatem swoich starych rodzinnych zdjęć, skanujcie i pokazujcie, będzie co oglądać :P 8-)
Ostatnio edytowano 7 września 2008, 23:53 przez cieszyn, łącznie edytowano 1 raz
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez neon44 » 7 września 2008, 23:47

Pierwsze foto mogłoby się nazywać ideał sięgnął bruku :mrgreen:

Bardzo mi się podoba ostatnie gdyż nikt z nas Aurisów wcześniej w nocy nie robił :mrgreen: :)
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez DocBrown » 8 września 2008, 11:01

Ja posiadam lustrzankę Sony Alpha 350 i robiłem już fotki nocne, nie mam statywu, a wyszły one naprawde nieźle, moim zdaniem, gdy cyfrak ma tryb "P" to warto go włączyć, bo wtedy właściwie nic poza ustawieniem przysłony już nas nie interesuje :mrgreen:
DocBrown

Postprzez Paweł » 8 września 2008, 17:19

neon44 napisał(a):(...) gdyż nikt z nas Aurisów wcześniej w nocy nie robił :mrgreen: :)

Nikt nie robił :?: :roll: A kto zrobił tą fotkę w lipcu 2007 roku jako jedną z pierwszych tego typu :P ;)

Obrazek

:)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne