Kwiaty opraw oświetleniowych

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Kwiaty opraw oświetleniowych

Postprzez CDM » 10 kwietnia 2014, 21:00

:arrow: qba, ten kwiat Roosevelta/Bukowska stał w tym miejscu przez długie lata, zniknął dopiero przed modernizacją Kaponiery. Te łyżki na fotce to OURJ 400
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez qba » 10 kwietnia 2014, 21:43

CDM napisał(a)::arrow: qba, ten kwiat Roosevelta/Bukowska stał w tym miejscu przez długie lata, zniknął dopiero przed modernizacją Kaponiery. Te łyżki na fotce to OURJ 400
Nie wiem czemu go nie zapamiętałem i sam się sobie dziwię. Zazwyczaj ul Roosevelta widziałem z pociągu, ale przecież w 2006 r przechodziłem z kolegą dokładnie w tym miejscu i wtedy kwiat musiał stać ( jeszcze wówczas z SGSami 201). Kiedy został postawiony kwiat na 6 SGSów 204 z płaskim kloszem koło mostu dworcowego? Chyba jest nowszy od innych tej konstrukcji kwiatów, a SGSy były pierwszymi na nim oprawami. Zastanawiają mnie też kwiaty traffików na skrzyżowaniu Roosevelta/ Dąbrowskiego i Mostu Teatralnego. Na narysowanej kiedyś przez Michała mapce w tym miejscu był tylko jeden kwiat i na SGSy 201.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez neon44 » 11 kwietnia 2014, 09:19

ze zdjęciowego archiwum neona

rok 1994

Obrazek

Obrazek
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez Edziu » 11 kwietnia 2014, 10:01

głowica wygląda na taką z dużych kwiatów tylko ciekawie zagięte ramiona
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez qba » 11 kwietnia 2014, 17:39

W Sławnie na terenach PKP jest sporo kwiatów o podobnej konstrukcji i także z OURW.
qba

Postprzez Lampka » 12 kwietnia 2014, 12:25

Pokaż więcej tych twoich archiwalnych fotek :)
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez CDM » 13 kwietnia 2014, 20:53

qba napisał(a):
CDM napisał(a)::arrow: qba, ten kwiat Roosevelta/Bukowska stał w tym miejscu przez długie lata, zniknął dopiero przed modernizacją Kaponiery. Te łyżki na fotce to OURJ 400
Nie wiem czemu go nie zapamiętałem i sam się sobie dziwię. Zazwyczaj ul Roosevelta widziałem z pociągu, ale przecież w 2006 r przechodziłem z kolegą dokładnie w tym miejscu i wtedy kwiat musiał stać ( jeszcze wówczas z SGSami 201). Kiedy został postawiony kwiat na 6 SGSów 204 z płaskim kloszem koło mostu dworcowego? Chyba jest nowszy od innych tej konstrukcji kwiatów, a SGSy były pierwszymi na nim oprawami. Zastanawiają mnie też kwiaty traffików na skrzyżowaniu Roosevelta/ Dąbrowskiego i Mostu Teatralnego. Na narysowanej kiedyś przez Michała mapce w tym miejscu był tylko jeden kwiat i na SGSy 201.

Ten kwiat przy MTP zdaje się faktycznie jest nowszy od pozostałych, powstał po dobudowaniu północnej nitki Mostu Dworcowego i ma takie same oprawy, jak obok, na równo powstałym moście, czyli SGS 204/400. Przy Dąbrowski8ego faktycznie stał kiedyś tylko jeden kwiat, ale po zbudowaniu obecnego Mostu Teatralnego zmieniono też oświetlenie na samym skrzyżowaniu i "urosło" tam więcej kwiatów.
Brak czasu....
CDM

Postprzez qba » 13 kwietnia 2014, 20:56

W ogóle nie różnią się te kwiaty na Dąbrowskiego od siebie i trudno uwierzyć, ze postawiono je w latach 90.
qba

Postprzez CDM » 15 kwietnia 2014, 14:41

"Urosło"- no tak,nieściśle się wyraziłem- ten jeden kwiatek też pewnie był wymieniony na nowy, dlatego pewnie są równe. Pamiętam jeszcze stare oświetlenie tego skrzyżowania, było więcej słupów jednoramiennych, był też wysięgnik naścienny na narożnej kamienicy, więc jeden kwiat wtedy wystarczył.
Brak czasu....
CDM

Postprzez lumix26 » 15 kwietnia 2014, 20:44

Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne