Oświetlenie metalohalogenkowe w Polsce

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Oświetlenie metalohalogenkowe w Polsce

Postprzez leon0785 » 24 czerwca 2010, 18:33

Kilka zdjęć oświetlenia Metalohalogenkowego z centrum Krakowa
Okolica dworca głównego

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ul. Św Jana (stare miasto)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ul. Studencka

Obrazek

Obrazek
leon0785

Postprzez Paweł » 26 czerwca 2010, 20:41

Piękne zdjęcia i oświetlenie :) Na ostatnich fotkach jakoś wiosennie ;)

Warszawa, Saska Kępa, ul. Paryska na której jest teraz zdecydowanie widniej dla ludzkiego oka dzięki lampom CosmoCity White CPO-TW 140W (system CosmoPolis ze statecznikami elektronicznymi) niż w świetle lamp sodowych 250W dzięki zaletom białego światła i wysokiej skuteczności świetlnej tych lamp.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez DocBrown » 26 czerwca 2010, 20:57

Nareszcie ktoś oprócz mnie dostrzegł, że w białym świetle widzi się lepiej niż w żółtym :twisted:
DocBrown

Postprzez amisiek » 26 czerwca 2010, 22:03

Do takich ulic jest to świetne źródło - barwa 728 ale skuteczność 118 lm/W przy trwałości 50% 30 tys h i LSF 20 tys h 81% w cyklu 12h - rewelacja, jak lampy sodowe tylko przy znacznie lepszej jakości światła (w ogóle nieporównywalnie lepszej).
Doc, tego samego zdania jestem także ja, uważam, ze MH powinny zastąpić całą sodę z ulic lokalnych, miejsce sody jest tylko na magistralach i innych drogach szybkiego ruchu, gdzie ważny jest dobry kontrast w każdych warunkach, także we mgle.
Inwestycja w ulicy Paryskiej oraz w kilku innych ulicach (m.in. moja ulubiona ul. Zdrojowa) udowadniają, że MH na ulicach jest to słuszny kierunek. I można zrobić świetne zdjęcia, brawo Paweł.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez neon44 » 26 czerwca 2010, 23:24

Pawle świetne zdjęcia :) Racz nas nimi bez przerwy :) :)
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez OUKS340 » 27 czerwca 2010, 00:50

Paweł Fantastyczne zdjęcia :)
OUKS340

Zdjęcia: 119

Postprzez Utilizer » 27 czerwca 2010, 21:40

Genialnie, ta barwa i oddawanie kolorów wymiatają :)
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez Michal » 27 czerwca 2010, 21:50

Paweł,genialne zdjęcia.W Poznaniu na ul.Podgórnej i Al.Marcinkowskiego są również oprawy Iridium z lampami CosmoCity 140W i muszę powiedzieć,że świecą rewelacyjnie,czego już nie można powiedzieć o cenie.Ale cóż jakość i komfort kosztuje. ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez amisiek » 27 czerwca 2010, 23:42

Proponuję wieczorną przejażdżkę ulicami Warszawy - początek przy rondzie tak od Nowego Światu (jak wiemy, niestety na całym Trakcie w kierunku Starówki dalej jest soda, dlatego chwilowo omijamy), potem Plac 3 Krzyży (soda, ale sporo MH w iluminacji budynków) a potem dalej traktem w kierunku Łazienek. Bardzo ładne MH w Albany (a z boku ulica Mokotowska także w MH, jasno jest i bardzo ładnie to świeci) i to cały naprawdę sensownie świeci. Potem ciekawy kwiatek nad placem na Rozdrożu z zimniejszym światłem - rewelacyjnie zwraca uwagę kierowcy na skrzyżowanie - bardzo cenna sprawa nocą. Potem znowu Albany i MH, następne skrzyżowanie z Gagarina, potem zmiana opraw, ale nadal MH. Jasno i bardzo wyraźnie. Potem zmiana, już od Dolnej dalej jest soda.
Całkiem fajny widok na tej trasie, polecam wieczorem. Szkoda, że nie wziąłem aparatu.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Paweł » 29 czerwca 2010, 13:25

Miło mi, że fotki się podobają :) :oops:

DocBrown napisał(a):Nareszcie ktoś oprócz mnie dostrzegł, że w białym świetle widzi się lepiej niż w żółtym

To wiadomo od dawna, potwierdzają to badania naukowe. W Wielkiej Brytanii światło powyżej Ra 60 może być 30% mniejszej mocy niż w przypadku lamp sodowych a więc komfort i oszczędność. Ale białe musi też być skuteczne - rtęciówki odpadają.

amisiek, zgadza się, to najtrwalsze i z najwyższą skutecznością (przewyższającą tradycyjne WLS) lampy MH.

Michal napisał(a):Poznaniu na ul.Podgórnej i Al.Marcinkowskiego są również oprawy Iridium z lampami CosmoCity 140W

No proszę :) A czemu do tej pory brak zdjęć? :evil: ;)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne