trojmiejski napisał(a):
Oczywiście wiele kwiatów co jeszcze jakiś czas temu świeciło choć częściowo rtęciowo to obecnie już jest w pełni sodowa lub LEDowa. Przykładowo ten kwiat w pobliżu ul. Inżyniera Jana Śmidowicza w Gdyni teraz zamiast 9 kwadratówek i 1 OUSd ma naprzemiennie kwadratówki i jakieś Elgo Leda (nie wiem czy OUSc, OUSd lub OUSe), lecz świecą się tylko Ledy:
Zaś inne znane kwiaty z OUR 700 przy Hutniczej zostały zledyzowane i mam 90% pewności, że zmiana dotyczyła wszystkich obecnych. Jako, że przekopanie się przez cały wątek to zacytuję te zdjęcia:trojmiejski napisał(a):Gdynia, zakład przy ul. Hutniczej ze znanymi powszechnie kwiatami z OUR700 i innymi oprawami:
Szkoda, że zamiast OUR700 świeci Strada sąsiadująca z kwadratówką, lecz dobrze, że na rtęciowo:
trojmiejski napisał(a):Teraz powoli kwiaty sodowe mogą się stawać coraz rzadsze, tak jak się stało z rtęciowymi w przypadku których brak źródeł potrafił być czynnikiem decydującym. Z drugiej strony wyjątki się zdarzają. Przykładowo kwiaty na terenie Pesy świecą pełnią rtęci w 10 oprawach. W sumie to już w 2013 się mówi o końcu, a przykładowo pewien kwiat OURW przy Marynarki Polskiej w 2013 świecił ledwo czterema oprawami, a w grudniu 2014 widziałem go z kompletem opraw. Jakby ktoś nie pamiętał o jaki kwiat chodzi to chodzi mi o ten, 2013:
2014:
Z tego co pamiętam to chyba do tej pory świeci przyzwoitą ilością opraw.
Podobnie kwiaty sodowe w pewnych miejscach mogą się długo utrzymać.
mateusz napisał(a):Tak ale lubiano też bardzo dwulampoweMiędzy innymi prawie cała ul. Dworcowa (jedna z najdłuższych w mieście, prowadzi od dworca i przecina niemal całe osiedla mieszkaniowe z lat 70-80 - Pojezierze i Kormoran) była nimi oświetlona do 2007 r., wszystko z WLSP. WLSP występowało zresztą w prawie wszystkich oprawach rtęciowych w Olsztynie. Takie lampy stosowano nawet na osiedlach domków jednorodzinnych. Chyba tylko w OUR125 w oświetleniu ulicznym świeciły do końca rtęciówki.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości