Największe kretynizmy oświetleniowe

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Największe kretynizmy oświetleniowe

Postprzez mateusz » 11 września 2011, 13:50

Hehe, a kto wie :D
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez DoubleSuper8 » 19 września 2011, 18:13

mateusz napisał(a):rtęciówka - takich widoków za parę lat, jak już wycofają rtęciówki będzie więcej...

Skoro już zeszło na temat wycofywania to mnie zastanawia inna rzecz a mianowicie: tyle się mówi że wycofują żarówki bo są takie złe i niedobre dużo prądu żrą i grzeją... 100tki już wycofali za 75tki się biorą a nawet też się wzięli... twierdzi się lepsze są świetlówki kompaktowe. Tylko teraz porównajmy te dwie rzeczy: żarówka to szklana bańka żarnik i mosiężny cokół - praktycznie w 100% do ponownego przetworzenia. Cena niewielka - ponad 1zł. Świetlówka kompaktowa to elektroniczny zapłonnik i rura z luminoforem w której oczywiście znajduje się... tak jest - rtęć. Nie wszędzie można ją wykorzystać (zapalanie światła na moment np. przedpokój czy toaleta/łazienka). Może i na prądzie zaoszczędzi się pieniądze tylko że teraz będą one szły właśnie na utylizację tej rtęci. Jak jest w Polsce to wiemy - mało kto odnosi zużyte świetlówki do sklepów i lądują one na śmietniku. Są inni którzy świetlówkami (nie będę wymieniał nicka ale każdy tą osobę zna) strzelają z jakiegoś spudguna czy jak to tam się nazywa. I zastanawiam się gdzie tu sens i logika bo na jedno się pomaga a na inne niestety szkodzi? Jak dla mnie to jest zastępowanie rtęci... rtęcią :P
Każdy lampiarz z forum wie
Co zdejmować a co nie
Co jest dobre a co złe

Każdy lampiarz w domu ma
Stateczniki i TUZa
Na oprawach tak się zna
Wie jak lampa zaświeca
DoubleSuper8

Zdjęcia: 287

Postprzez Jorgus » 19 września 2011, 19:28

u nas każdy kupuje kompakty ponieważ zwykła 100w żarówka np.tungsram A55 kosztuje 6zł/szt,czyli tyle samo tani nic nie warty kompakt

Tak swoją drogą,pamiętam czasy gdy to zwykła 100w żarówka z bańką A60 kosztowała 99 GROSZY :!: :!: :!: sam nie wierzę że teraz taka żarówka potrafi kosztować 6zł :roll:
Jorgus

Zdjęcia: 0

Postprzez DoubleSuper8 » 19 września 2011, 19:42

To jest nic - kupowałem żarówki do sprzętów diorowskich - zwykłe E10 na 6,3V. Kiedyś kosztowało to naprawdę grosze a teraz 3zł za szt :!: :!: :!: Rozbój w biały dzień :!: :!: :!:

Mi chodziło o coś innego - ta zwykła żarówka 100W Tungsrama jest mniej szkodliwa dla środowiska niż jakiś kompakt w tej samej cenie który ma elektronikę i rtęć. Chodziło mi o sam zakaz sprzedaży żarówek 100 i 75W a nie o to czemu ludzie kupują ;)
Co zdejmować a co nie
Co jest dobre a co złe

Każdy lampiarz w domu ma
Stateczniki i TUZa
Na oprawach tak się zna
Wie jak lampa zaświeca
DoubleSuper8

Zdjęcia: 287

Postprzez Apodemus » 20 września 2011, 08:13

A tak a propos żarówek: kto wie, jakie jest uzasadnienie wycofania żarówek z matowym szkłem? Osobiście wolałem je od przezroczystych, ale jako niefachowiec pewnie czegoś nie wiem :) będę wdzięczny za wyjaśnienie.
Apodemus

Zdjęcia: 339

Postprzez KaszeL » 20 września 2011, 08:54

Apodemus napisał(a):A tak a propos żarówek: kto wie, jakie jest uzasadnienie wycofania żarówek z matowym szkłem? Osobiście wolałem je od przezroczystych, ale jako niefachowiec pewnie czegoś nie wiem :) będę wdzięczny za wyjaśnienie.

Niższa sprawność od tych z przeźroczystą bańka :\
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez DarekG » 20 września 2011, 13:16

Czemu zwykłe żarówki są wycofywane? Odpowiedź jest prosta - chodzi o kasę! Poprostu jest to zwykłe łojenie kasy od obywateli i zmuszanie ich do kupowania produktów droższych. Widocznie zwykłe żarówki są za mało opłacalne i ktoś poprostu wpadł na inny genialny pomysł. Przedewszytkim wszystkie chore pomysły wychodzą z naszej szanownej unii europejskiej która narzuca swoim obywatelom jakieś absurdy. Ja tam za żarówkami nie jestem ponieważ mają wady jeśli chodzi o wydajność, zużycie energii itd ale z drugiej strony nie wszędzie muszą być kompakty pozatym nie każdego stać na dobry kompakt który kosztuje około 20zł. Więc uważam że zwykłe żarówki powinny zostać. Do świetlówek też nic nie mam i bardziej je wole niż żarówki ale trzeba wydać trochę więcej grosza i zamontować dobre kompakty by potem nie mówić jakie to świetlówki są beee. Ja u siebie w domu mam świetlówki i jestem zadowolony.
Miłośnik świetlówek liniówek i opraw ulicznych ;)
DarekG

Zdjęcia: 162

Postprzez amisiek » 20 września 2011, 16:17

DarekG napisał(a): Do świetlówek też nic nie mam i bardziej je wole niż żarówki ale trzeba wydać trochę więcej grosza i zamontować dobre kompakty by potem nie mówić jakie to świetlówki są beee. Ja u siebie w domu mam świetlówki i jestem zadowolony.

Świetlówki liniowe są dobre. Kompaktowe mają kiepską jakość światła (te markowe też, jedynymi z nich, które mają Ra>90 są tzw. imitacje światła słonecznego czyli Narva BioVital za stówę) i są o wiele mniej przyjazne dla środowiska, zwłaszcza te zintegrowane.
Ale na taką dyskusję mamy tez osobny wątek.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez DarekG » 21 września 2011, 13:46

Obrazek
He he nadaje się to do kretynizmów. Rtęciówka zamontowana do oświetlania podwórka u kogoś z mojej rodzinki. Chyba musze im jakąś oprawe znaleść :roll: :D . Dodam że ta rtęciówka ma już troche latek ale świeci bardzo bardzo mocno. Nie jest wyeksplatowana. Niedługo się tam wybieram znów to zrobię lepsze fotki i może uda mi się wycyganić tą rtęcióweczkę, a jak nie tą to podobno mają jeszcze jedną :mrgreen:
Miłośnik świetlówek liniówek i opraw ulicznych ;)
DarekG

Zdjęcia: 162

Postprzez Apodemus » 25 września 2011, 19:15

Sława Śląska. W starej części miasta założono takie stylizowane latarnie.

Obrazek

Po bliższym przyjrzeniu się widać, że źródłem światła są w nich... 3 "kompakty".

Obrazek

Jeśli tak ma być, to proszę nie bić, ja niefachowiec ;) w każdym razie takie rozwiązanie w oświetleniu ulicznym wydało mi się nieco zaskakujące :)
Apodemus

Zdjęcia: 339

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne