Kwiaty opraw oświetleniowych

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Kwiaty opraw oświetleniowych

Postprzez trojmiejski » 3 stycznia 2025, 20:01

Ten kwiat był magiczny gdyż przed LEDyzacją miał komplet świecących OURW400 (w pobliżu drugi kwiat, obecnie też zledyzowany, miał mieszankę OURW i Strad). Ze względu na szczególność i piękno pokażę zdjęcia z 2021, które w jakimś wątku kiedyś się przewinęły:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez famorix » 3 stycznia 2025, 21:18

Kurcze, szkoda. Wtedy był klimat , a teraz jest z pewnością więcej światła. Czy wszystkie kwiaty zostały "zledyzowane" :?:
famorix

Postprzez trojmiejski » 4 stycznia 2025, 14:29

Tak, wszystkie kwiaty zledyzowane, a także różne klasyki co były na elewacjach budynków też wymieniono na LEDy. Jedynie z wnętrza jednej z hal zakładowych dochodziło zielonkawe światło charakterystyczne dla rtęciówek.
trojmiejski

Postprzez Edziu » 12 stycznia 2025, 10:05

Jak byłem w październiku w Bydgoszczy, to widziałem już zledyzowane kwiaty, cierszę się, że nie pozostawiono pustych wysięgników i nocą wyglądają przez to nadal fantastycznie.
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez mateusz » 12 stycznia 2025, 20:22

To ja może wstawię coś z Torunia z dzisiaj, niestety zdjęcia robione przy kiepskiej pogodzie ale nie było innej możliwości. Ulica Przy Kaszowniku bardzo blisko Starego Miasta - odcinek na wysokości cmentarza w stronę Ronda Niepodległości. Ogólnie charakterystyczne jest to, że na bardzo wielu masztach zdemontowano po jednej oprawie i pozostawiono gołe wysięgniki, często z wystającym przewodem... Wydaje mi się, że taki stan rzeczy był już w 2017-2018 r. jak dość często bywałem w Toruniu na zajęciach :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W drugą stronę - odcinek w stronę dworca Toruń Miasto/Placu Pokoju Toruńskiego :

Obrazek

I chyba sam plac - spore skupisko kwiatów :

Obrazek

Mieszaniec - Traffic Vision z SL100

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez mateusz » 24 marca 2025, 21:08

To jeszcze kilka zdjęć kwiatów z Torunia bo pomimo, że dużo wysokich masztów wyleciało w ostatnich latach to jednak mam wrażenie, że jeszcze całkiem sporo jest ich w mieście

Okolice dworca Toruń Wschodni - plac F. Skarbka pod dworcem (wybaczcie te plamy na obiektywie ale zdjęcia robiłem na szybkiego i zauważyłem je dopiero później)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ulica Skłodowskiej :

Obrazek

Ulica Kościuszki i ciąg masztów, które możliwe, że niedługo wylecą bo podobno planowany jest remont torowiska na tym odcinku...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam ,
mateusz

Postprzez mateusz » 24 marca 2025, 21:45

Jeszcze jedna lokalizacja - ulica Konstytucji 3-go maja, osiedle Na Skarpie. Pokazał mi ją kolega Edziu z forum, sam bym tego miejsca nie znalazł :) Przy tej ulicy jest dość długi ciąg dużych kwiatów i ku mojemu zaskoczeniu są tam jeszcze nawet serie krótki, na pozostałych masztach są też inne oprawy - MALAGI, Strady.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam ,
mateusz

Postprzez famabud » 25 marca 2025, 18:23

Cały maszt serii krótkiej w oświetleniu ulicznym? No przecież to jest hit!
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez trojmiejski » 25 marca 2025, 20:33

To faktycznie cud, że nie zmodernizowano tego kwiata w międzyczasie.
trojmiejski

Postprzez Kuba123 » 26 marca 2025, 01:49

O, dobrze widzieć, że to nadal istnieje :) Tylko to obskubywanie masztów z niektórych opraw to jakieś nieporozumienie
Kuba123

Zdjęcia: 0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne