Diody LED w oświetleniu ulicznym - to teraźniejszość

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Diody LED w oświetleniu ulicznym - to teraźniejszość

Postprzez oskard » 10 grudnia 2014, 16:30

Czyli z tego wynika, że te uliczki równoległe do Wita Stwosza miały wszystkie identyczny zestaw: betoniak WZ + OUR-125. Pamiętam jeszcze te OURki z W. Stwosza, całkiem niedawno wyleciały, szkoda że nie zdążyłem ich uwiecznić. Ale Blacharska luxus, zdecydowanie na plus :) W dodatku nowe oprawy nie są wizualnie najgorsze - ciut za płaskie, ale przynajmniej mają podłużne ułożenie panelu diodowego, nie w poprzek jak niektóre wynalazki, np. w Suchedniowie - choć te suchedniowskie z kolei fajny kształt mają, takie grubsze są, jak prawdziwa oprawa, nie wyglądają jak po przejechaniu walcem :D.
Według mnie jedne z najładniejszych ledówek wiszą na Kierfurze przy Białostockiej - od strony takiej nienazwanej uliczki, wokół tyłów budynku Targowa 70 - każda na dwie duże diody, takie współczesne ORZ-9 :mrgreen: .
P.S. A czy Irysowa też miała OURy?
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez amisiek » 10 grudnia 2014, 17:47

Irysowa przez pewien czas nie miała niczego, potem OUR125. Później zmodernizowali do sody i nadal soda tam świeci. Po drugiej stronie Puławskiej, przy ulicy Wołodyjowskiego za to przy jednym ze skrzyżowań była ORZ3kł na ŻNie. Całość wyleciała gdy tam powiesili oprawy z MH, które tam świecą do dziś. Ta trumienka była straszliwie zardzewiała, aż wstyd było. Kolejne oprawy były w lepszym stanie.
Podobne oprawy diodowe zaplanowali przy Pieńkowskiego, ale nie wiem czy to dojdzie do skutku w tym roku.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez oskard » 10 grudnia 2014, 19:21

Niemożliwe, obustronnie gęsto zabudowana ulica była ciemna? :o A kiedy wreszcie oświetlili ją OURami?
Ale piszesz o której Wołodyjowskiego, gdzie... o tych jej pozostałościach na południe od Wałbrzyskiej, czy tam gdzie stanowi ona nieprzerwany ciąg aż do al. Wilanowskiej? Bo coś starego, właśnie jakiś ŻN (albo ALA) widziałem chyba w najbliższej okolicy Makdonalda, ale łba nie dam.
W przypadku Pieńkowskiego będzie zatem podobna zamiana - Ledy na LED-y :mrgreen:
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez amisiek » 10 grudnia 2014, 19:44

Tu chodziło o tę część od Wilanowskiej. Tam jedno skrzyżowanie takie było. Ja jestem za tym, by wyleciały Ledy na LEDy - bo przynajmniej białe światło będzie. Ku mojemu zdziwieniu oprawy te nie produkuja nawet jakiś zabójczych zakłóceń.
Szkoda tylko, że te oprawy są 36W, gdyby były mocniejsze, byłoby jaśniej. Niemniej jestem pozytywnie zaskoczony jakością optyki.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Szału to nie robi...
Obrazek
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez slaweklampy » 17 grudnia 2014, 17:33

amisiek napisał(a):Szkoda tylko, że te oprawy są 36W, gdyby były mocniejsze, byłoby jaśniej. Niemniej jestem pozytywnie zaskoczony jakością optyki.

Mała moc oznacza mniejsza temperaturę oprawy, co wpływa na wydłużenie żywotności samych diod LED.

Lampa rowerowa na dynamo lepiej oświetla drogę niż to coś. :lol:
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez jacekk » 17 grudnia 2014, 21:22

slaweklampy napisał(a):Mała moc oznacza mniejsza temperaturę oprawy, co wpływa na wydłużenie żywotności samych diod LED.

A nie koniecznie... Bo to zależy jak jest wykonany mostek termiczny między obudową a samym LED-em. Można kompletnie spartolić lampkę o mocy 5W i ją usmażyć na mrozie i idealnie chłodzić lampiszcze 100W w ciepłą noc, wszystko zależy od tego czy projektant się spisał a przy montażu nic się nie wygło :lol:
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez Paweł » 25 grudnia 2014, 21:11

Materiał o LED-rewolucji w miasteczku Wschowa, do niedawna z bardzo zaniedbanym oświetleniem:

Dodam, że dołożono ponad 600 opraw Teceo (bardzo dużo ulic, szczególnie główne miało oprawy na co drugim słupie) natomiast w stylizowanych oprawach na rynku wymieniono 47 WLS na MH.
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez mateusz » 28 grudnia 2014, 22:22

Oświetlenie przed jedną ze szkół podstawowych w Olsztynie. Zdjęcia dzienne tego oświetlenia pojawiły się dzisiaj w dziale o konserwacji/modernizacji oświetlenia. Wiem, że jakość zdjęć nie zachwyca ale prawie ręce mi zdrętwiały robiąc dzisiaj te ujęcia :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez matit1 » 28 grudnia 2014, 22:26

Rzeczywiście świecą te LEDopaki tak jak to wygląda na ostatnim zdjęciu?
matit1

Zdjęcia: 1394

Postprzez trojmiejski » 28 grudnia 2014, 22:47

Porównując jasność diod do jasności sody na pobliskiej ulicy to wrażenie jest takie, że świeci dość dobrze.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne