Zdumiewające duety

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Zdumiewające duety

Postprzez elektryk » 6 września 2010, 13:38

Najwięcej w Polsce nieczynnych opraw to OUR 125
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez Whites86 » 6 września 2010, 20:43

elektryk napisał(a):Najwięcej w Polsce nieczynnych opraw to OUR 125

mnie to nawet nie dziwi ;) tą miernotę mozna bez porównania zastąpic WLSem lub MH 100W i mamy duzo wiecej swiatla przy nizszym poborze energii :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Utilizer » 6 września 2010, 21:19

Hmm, no faktycznie możesz mieć racje. Zwłaszcza że sporo tych opraw zostało, bo produkowali je tak długo
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez DoubleSuper8 » 6 września 2010, 23:11

Według mnie to ciężko powiedzieć jakich nieczynnych opraw jest najwięcej. U mnie jest mnóstwo różnych opraw które nie świecą - Łyżki, OURW, Trumienki też się trafiają... a nieczynnych OUR 125 naliczyłem jak na razie 9 z czego 3 świecą po dziś dzień.

Whites86 napisał(a):mnie to nawet nie dziwi ;) tą miernotę mozna bez porównania zastąpic WLSem lub MH 100W i mamy duzo wiecej swiatla przy nizszym poborze energii :roll:

Uważam że te oprawy wykorzystywano niezgodnie z przeznaczeniem czyli montowano na wysokich słupach pomimo tego że miały małą moc i nie ma co wieszać na nich psów. Takie niestety wtedy były czasy i jak nie mieli nic innego to montowali co było. Pewnych rzeczy niestety nie da się oszukać - jeżeli coś ma małą moc to wiadomo że hektarów nie oświetli. To tak jakbym teraz wyjął żaróweczkę halogenową 20W z mojej lampki biurkowej wstawił w miejsce żyrandola i chciał tym oświetlić pięknie cały pokój. A jeszcze jakbym miał sufit na wysokość ponad 3m jak to w starym budownictwie bywa... jak myślicie jaki będzie efekt? W temacie o OUR 125 zamieściłem zdjęcie miejsca w którym 3 oprawy tego typu bardzo ładnie oświetlają podwórko szkoły muzycznej stojącej nieopodal bloku w którym mieszkam. Trzeba teraz pozbierać do kupy to co tu napisałem przeanalizować i wyciagnąć wnioski.
Każdy lampiarz z forum wie
Co zdejmować a co nie
Co jest dobre a co złe

Każdy lampiarz w domu ma
Stateczniki i TUZa
Na oprawach tak się zna
Wie jak lampa zaświeca
DoubleSuper8

Zdjęcia: 287

Postprzez Whites86 » 7 września 2010, 14:33

heh po częsci moze i masz rację, ale wniosek jest tylko jeden, ta oprawa byla konstrukcyjnie skopana pod prawie kazdym względem i jedyny sluszny wniosek to zmodernizowanie ją na cos nowego i lepszego ;)
Whites86

Postprzez DoubleSuper8 » 7 września 2010, 15:52

Wyciągnąłem takie wnioski z obserwacji bo u mnie na ulicy też było kilka OURów które niestety ćmiły a w tej szkole muzycznej pięknie świecą. Ważną kwestią w sumie w każdej oprawie jest też sam klosz a jak wiemy w Polsce się o to oczywiście nie dba i wiele opraw jest po prostu zasyfiałych niektóre nawet tak że aż cud że to daje jeszcze jakieś światło ;) Nie miałem tej oprawy w rękach więc tylko na podstawie parametrów mogę tyle powiedzieć ;)
Co zdejmować a co nie
Co jest dobre a co złe

Każdy lampiarz w domu ma
Stateczniki i TUZa
Na oprawach tak się zna
Wie jak lampa zaświeca
DoubleSuper8

Zdjęcia: 287

Postprzez Whites86 » 7 września 2010, 18:50

DoubleSuper8 napisał(a):Wyciągnąłem takie wnioski z obserwacji bo u mnie na ulicy też było kilka OURów które niestety ćmiły a w tej szkole muzycznej pięknie świecą. Ważną kwestią w sumie w każdej oprawie jest też sam klosz a jak wiemy w Polsce się o to oczywiście nie dba i wiele opraw jest po prostu zasyfiałych niektóre nawet tak że aż cud że to daje jeszcze jakieś światło ;) Nie miałem tej oprawy w rękach więc tylko na podstawie parametrów mogę tyle powiedzieć ;)

ja mam je niestety w dalszym ciagu na paru osiedlach, bylo mi dane konserwowac parenascie sztuk, i mam taka nawet w piwnicy ;) wiec moje wczesniejsze wypowiedzi opieram wlasnie na tych oprawach, niewspomne juz o tysiacach fotek ktore tu widzialem, OUR 125 daje w miare sensowne swiatlo gdy nie ma klosza i to najlepiej z WLSP bo tak to jest kicha,,,
Whites86

Postprzez CDM » 17 września 2010, 22:28

Obrazek

Obrazek
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez elektryk » 18 września 2010, 07:22