Największe kretynizmy oświetleniowe

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Największe kretynizmy oświetleniowe

Postprzez bartek380V » 17 stycznia 2013, 22:15

Elektroservice napisał(a):Kondensator niczemu nie szkodzi, przy wykręceniu źródła z oprawy sodowej lub do lamp mh należy odłączyć N od układu zapłonowego aby nie pracował (nie generował impulsów zapłonowych).
Te oprawy WOSopodobne na wysięgniku wymiatają, chciałbym widzieć jak to świeci, no ale na 100% jest to nieczynne :roll: I tak dobrze, że nie zamontowali tam np oprawy OR :twisted:
a OUSd vel Elgo Leda i tak i tak lipnie świeci i wygląda paskudnie a z tym MIXem przynajmniej białe światło daje :lol:

Kiedys opracowałem układ do zabezpieczania ukladu zaplonowego ktory chyba kilka sekund po starcie wyłączał przewód N do owego układu. Nie wiem jak działa fabryczny układ ale przez chwilę zastanawiałem się czy nic nie grozi ukladowi ale teraz widze ze nie pierwszy tak robie ;) Druga sprawa do wkrecanie lamp WLSP do opraw np OUS. Chodzi o to ze nowoczesne Peningi maja zaplonnik tlący czyli np. TUZ ma chwilowe zwarcie i co wtedy ? Takie praktyki tez widziałem i TUZ nie zyje -byc moze dlatego ze gdzies zapalił sie łuk i układ miał zwarcie do momentu zaprzestania produkcji impulsów WN :(
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez Elektroservice » 17 stycznia 2013, 22:52

W przypadku penningów 210W i więcej problemu nie ma bo takie lampy nie mają bimetalicznego zapłonnika. Trochę tych lamp przeszło przez moje ręce i w żadnej tego nie zauważyłem :roll:
Jedynie w 110W jest zapłonnik tlący tak jak w SON-I.
A odłączenie przewodu N od UZ to jest jedyny skuteczny i bezpieczny sposób na "unieszkodliwienie" UZ.
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez bartek380V » 17 stycznia 2013, 23:39

Elektroservice napisał(a):W przypadku penningów 210W i więcej problemu nie ma bo takie lampy nie mają bimetalicznego zapłonnika. Trochę tych lamp przeszło przez moje ręce i w żadnej tego nie zauważyłem :roll:
Jedynie w 110W jest zapłonnik tlący tak jak w SON-I.
A odłączenie przewodu N od UZ to jest jedyny skuteczny i bezpieczny sposób na "unieszkodliwienie" UZ.

Gdzies tutaj na forum ku mojemu zdziwieniu zauwazyłem kiedyś Penninga 210 z zaplonnikiem ale pewny nie jestem. Ja kiedys zastanawiałem sie czy do mojej samoróbki z TUZ em wkrecic SON I 70 czy WLS 70W no i wkreciłem tą drugą bo bałem sie o uklad zaplonowy przy zwarciu zaplonnika bimetalowego. Moze wystarczyłoby odpiąc zasilanie do układu zaplonowego-tak jest najszybciej. ;)
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez Elektroservice » 17 stycznia 2013, 23:52

Krótkie zwarcie TUZ nie zaszkodzi, przecież lampa tuż po zapłonie stanowi niemalże zwarcie :P
Elektroservice

Postprzez trojmiejski » 18 stycznia 2013, 00:03

O Penningach z zapłonnikami wypowiada się tutaj lumix:
viewtopic.php?f=20&t=4019&start=0
Poza tym choć nie pamiętam gdzie, to pamiętam sam fakt, że ktoś dawno temu prezentował sodę 400W z zapłonnikiem.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Lampka » 18 stycznia 2013, 13:46

Zapłonniki zdarzaja się w penningach wyższych mocy. Stosowane są tam zapłonniki dla lamp wysokich mocy, podobne, jakimi odpalało się LRJ. Poza tym w pennigach 110w też nie zawsze występowały zapłonniki, tylko w niektórych wersjach ;)
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Witeku » 20 stycznia 2013, 21:37

Może się nie znam, ale te oprawy średnio oświetlają jezdnie po obu stronach ;)

Obrazek
Witeku

Postprzez Utilizer » 20 stycznia 2013, 21:59

No sorry, ale Malagi są na tyle lekkie że spokojnie można było dać długi wysięgnik i byłoby OK ;)
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez Elektroservice » 20 stycznia 2013, 22:00

Patrząc na zdjęcie wydaje się, że wysięgniki powinny mieć z 2m co najmniej aby sięgnąć jezdni :lol:
Elektroservice

Postprzez lumix26 » 20 stycznia 2013, 22:18

No teraz to można pograć w piłkę :mrgreen:
Witeku co tam leży na tych przewodach napowietrznych :roll:
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne