Farel03 napisał(a):Czym poza kolorem farby to się różni od BNa ?
Nie ufam statecznikom po przemianowaniu. Niedawno z FLa 2000, który z jakiegoś powodu zawsze topił katody zużytych rur, gdy te świeciły prostownikiem postanowiłem zedrzeć taką karteczkę. Okazało się, że pod nią krył się schemat wymagający kondensatora szeregowego. Zmierzyłem prąd statecznika (zgodnie z błędnym schematem na karteczce). Przy zdrowej świetlówce T12 dawał ~0,42A,
działającej na efekcie prostownikowym dawał 0,455A, a gdy katoda zaczęła się topić, prąd wzrósł do 0,55A. Także sprawdź go, bo może zrobić niemiłą niespodziankę
kondensator na schemacie jest zaznaczony opcjonalnie i w pina się go w szereg tylko w układzie antystrobokopowym (tak jak napisał kolega MRP200 w poście powyżej) Na statecznikach FL-4000 też masz zaznaczony C na schemacie.Farel03 napisał(a):Właśnie nie. FL-XXXC posiada wbudowane miejce na kondensator. Mój tego nie ma, a jednak go wymaga i jest to zwykły FL bez C.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201712 ... 314659.jpg
Farel03 napisał(a):Właśnie nie. FL-XXXC posiada wbudowane miejce na kondensator. Mój tego nie ma, a jednak go wymaga i jest to zwykły FL bez C.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość