toomm40 napisał(a):mam gdzieś jeszcze w piwnicy zakopane warm white i cool white nowsze-czyli z tym samym philipsowskim trzonkiem,jak lumix,ale warm white to faktycznie rzadkość.
Jeszcze z 8 lat temu były dostępne w przynajmniej jednym z gliwickich sklepów elektrycznych, w wersji 20w. Były to modele jeszcze z oznaczeniem B w górnej linijce, więc wytworzone przed październikiem 2001 roku. Kilka tych Pil, a wersji 40w, działało kiedyś w GCH (dom handlowy w centrum Gliwic), na najniższym poziomie, na jednym z boksów z ciuchami, ale wszystkie już padły, ostatnia jakieś 6-7 lat temu (a były tam odkąd pamiętam). Były to oczywiście te nowsze Pile, z trzonkiem Philipsa, wytworzone w drugiej połowie lat 90-tych.
Za to wersję Cool White, choć rzadko, spotykało się. Raz, jakieś 10 lat temu, wypatrzyłem takie dwie wkręcone na jednym ze stoisk na gliwickim targowisku, to dogadałem się ze sprzedawcą i dałem mu dzienną rurę w zamian za jedną z nich. Okazało się, że owe Pile 40w Cool White pochodziły z października 2000 roku. Ta, którą wtedy załatwiłem, mam cały czas i nadal działa, gdyż rzadko ją odpalam
Natomiast Pile z pierwszej generacji, jeszcze z polamowskimi trzonkami, występowały - przynajmniej w wersji Warm White - także w wersji De Luxe