Oprawa typu OR

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych używanych do oświetlenia wnętrz, których produkcji zaprzestano

Re: Oprawa typu OR

Postprzez amisiek » 30 września 2010, 19:53

Doc proszę nie zachęcać do niszczenia opraw, nawet jeśli jest to nieudany produkt polskiej myśli technicznej. Zamiast spudowania powiedziałbym złomowania i utylizacji.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez DocBrown » 30 września 2010, 20:02

amisiek napisał(a):Doc proszę nie zachęcać do niszczenia opraw, nawet jeśli jest to nieudany produkt polskiej myśli technicznej. Zamiast spudowania powiedziałbym złomowania i utylizacji.

A co to za różnica czy najpierw zespuduje i wywale na śmietnik czy wywale na śmietnik całe :P
DocBrown

Postprzez Whites86 » 30 września 2010, 20:07

po częsci racja , chociaz kazdy ma prawo robic z wlasnymi oprawami co chce to jednak lekko zakrawa to o propagowanie wandalizmu
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez qba » 1 października 2010, 13:26

Mi się nie podoba OR ale prędzej bym powiesił ją sobie w pokoju niż jakąkolwiek współczesną tandetę, od której roi się w sklepach oświetleniowych, aż oczy bolą. Jakieś pseudokryształy, zmasakrowane klosze, walcowate i kanciate abażury, którymi wszyscy rajcują się, jako szczytem nowoczesności i po remontach wieszają w mieszkaniach, a identyczny design widziałem w katalogu IKEI z 1971r.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez mateusz » 1 października 2010, 14:59

:o IKEI z 1971 A to prawda, niestety wiele współczesnych wyrobów nie grzeszy jakością ani wyglądem... Kiedyś było inaczej, OR stanowią jednak wyjątek,
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez qba » 1 października 2010, 15:36

Tak, miałem taki katalog, ale zawieruszył mi się gdzieś. OR z pewnością jest solidniejsza od współczesnych, a jak się klosz przełoży odwrotnie, to od razu lepiej wygląda i świeci. Choć było wiele z pośród licznych opraw produkowanych przez Polam znacznie lepszych od OR i wyglądem i materiałowo.
qba

Postprzez qba » 25 stycznia 2011, 16:30

Przypomniało mi się historia oświetlenia jednego z niewielkich sklepów mięsnych w Kołobrzegu. Wisiało tam 5 opraw OR i oczywiście zbyt jasno tam, nie było. Pod koniec lat 80 zmieniono OR na oprawy Polam Piła 12Z 415/R i jakość oświetlenia w sklepie znacznie się poprawiła, bo nowe oprawy z blaszanym, lejkowatym kloszem świeciły w dół, górę pomieszczenia zostawiając w półmroku. Było tak przez kilka lat. jakoś w połowie lat 90 przechodzę obok owego sklepu i ze zdziwieniem stwierdzam że... Z powrotem wiszą w nim OR! Zaskoczyło mnie to niezwykle, czym właściciele kierowali się, powracając do Ohydnych Rupieci. Nie trwało to jednak długo, po remoncie w miejsce OR pojawiły się oprawy w formie mlecznych kul w obręczy, dość popularny w latach 90 typ, a obecnie w istniejącym do dziś sklepie są wbudowane w sufit podwieszony oprawy rastrowe na świetlówki T8 18W.
qba

Postprzez mateusz » 25 stycznia 2011, 17:57

Heh, czyli wyglądało to groźnie ale wszystko dobrze się skończyło ;)
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez CDM » 25 stycznia 2011, 22:56

Najbardziej zaskoczył mnie ten powrót do OR :shock: :o Ciekawe po co to badziewie zakładali z powrotem :roll:
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez qba » 26 stycznia 2011, 17:25

Nie wiem jaki był tego powód. Może oprawy Polam Piła Z 415 były na kilka lat "wydzierżawione"? :D :D a właściciel domagał się ich zwrotu? :D. Bo raczej się nie popsuły, bo jak na pilskie oprawy była to solidna konstrukcja. Nic innego mi na myśl nie przychodzi.
qba

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Klasyczne oprawy oświetleniowe wewnętrzne