[Michał] Prywatne Muzeum Opraw

Wasze oprawy oświetleniowe

Re: Prywatne Muzeum Opraw

Postprzez matit1 » 21 stycznia 2011, 22:28

To się nazywa profesjonalne oświetlenie garażu.
matit1

Zdjęcia: 1394

Re: Prywatne Muzeum Opraw

Postprzez KaszeL » 21 stycznia 2011, 22:59

Michal napisał(a):Te koryto to Elda,w tym przypadku kierowałem sie ceną, Legrand jest droższy,ale o wiele łatwiej i szybciej sie montuje.W tej skrzynce są osobne "eski" 10A na każde gniazdo,które służą jako wlącznik.

Trzeba przyznać, że wygląda profesjonalnie - zresztą niczego innego się nie spodziewałem. Zupełnie inaczej niż w muzeum starego elektromontera :>
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Re: [Michał] Prywatne Muzeum Opraw

Postprzez neon44 » 22 stycznia 2011, 21:33

Michale rewelacyjne jest to muzeum. Jeszcze będziesz tam oprowadzał wycieczki szkolne :) Jestem ciekawy jakie jest zużycie nergii gdy wszystkie oprawy są włączone.
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez cieszyn » 22 stycznia 2011, 22:35

Michał wszystkie oprawy włącza najwyżej na minutę, bo albo by mu wszystkie zabezpieczenia siadły ;) , albo rodzina by go wygoniła za gigantyczny rachunek za prąd ;) :lol: :lol: :lol:

Ale w sumie to ciekawe, ile to wszystko razem ciągnie mocy? Jak masz miernik mocy, to można by sprawdzić na głównym kablu zasilającym garaż :roll:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez maniek20080 » 23 stycznia 2011, 14:54

cieszyn napisał(a):Ale w sumie to ciekawe, ile to wszystko razem ciągnie mocy? Jak masz miernik mocy, to można by sprawdzić na głównym kablu zasilającym garaż :roll:

A nie wystarczy obliczyć ;)
maniek20080

Zdjęcia: 206

Postprzez moog » 23 stycznia 2011, 19:47

Michal napisał(a):W tej skrzynce są osobne "eski" 10A na każde gniazdo,które służą jako wlącznik.

A nie wystarczyłoby 6A na gniazdo :?:
Nie wierzcie elektrykom !!!
moog

Zdjęcia: 300

Postprzez cieszyn » 23 stycznia 2011, 22:55

maniek20080 napisał(a):
cieszyn napisał(a):Ale w sumie to ciekawe, ile to wszystko razem ciągnie mocy? Jak masz miernik mocy, to można by sprawdzić na głównym kablu zasilającym garaż :roll:

A nie wystarczy obliczyć ;)

A kto niby miałby obliczyć? :shock: wiesz, ile tam jest wszystkich opraw? jakie są w nich lampy? jaki mają osprzęt? To ile wyjdzie tej sumarycznej mocy? ;)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Jorgus » 24 stycznia 2011, 08:31

no,ja bym powiedział,że te wszystkie oprawy mogą pobierać ok.4-5kW.Jak na oświetlenie tak małego garażu,to to naprawdę bardzo dużo ;)
Jorgus

Zdjęcia: 0

Postprzez cieszyn » 8 lutego 2011, 00:42

Daję swój tekst tutaj, bo jakby ktoś z gości szukał czegoś nt. Muzeum Opraw (Lamp ulicznych) to by się zdziwił, widząc jakie prywatne muzeum może istnieć.

Ja sobie zupełnie inaczej wyobrażam odnawianie klasyków. Jasne, ze te z demobilu można by poddać intensywnej rekonstrukcji i odnawianiu, ale tego się raczej nikt nie podejmie. Lepiej by było robić jakieś repliki klasyków - ale wierne!!!, a nie takie byle jakie jak niekiedy robi się kopie pastorałów. To oczywiście jest jeszcze trudniejsze, bo ktoś musiałby zrobić linię produkcyjną klasyków - jednak ich niewielka ilość (małe zapotrzebowanie) zupełnie by nie dawała opłacalności ekonomicznej takiej produkcji. Tak źle i tak niedobrze.

Myślę, że długo jeszcze odnawianie klasyków będzie w rękacch takich pasjonatów jak my tu na tym forum :roll:

Ale Poznań mógłby dać dobry początek - ktoś (ja wiem? urząd miasta? ktoś inny ??? Energetyka?) powinien wygospodarować w centrum miasta pomieszczenia na Muzeum Oświetlenia Ulicznego i wypożyczyc lub odkupić od Michała (i nie tylko) jego kolekcję! To by była rewelacja! Nawet wycieczki, które nie zawierają pasjonatów oświetlenia, miałyby co oglądać, pod każdym eksponatem byłby opis techniczny, opis parametrów, lat produkcji, itd., zaś obowiązkowym elementem zwiedzania byłoby zaświecenie kolejno wszystkich opraw w towarzystwie jakiejś muzyki. Przyjęło by się na pewno z wielu względów:
- jako jedyne takie Muzeum w Polsce - a więc obowiązkowo warte odwiedzenia
- jako ciekawostkę poznańską
- jako możliwość zweryfikowania powszechnej opinii, ze "lampy" są małe (bo widzimy je na wysokości), a tu nagle widać, ze to Giganty rozmiarowe i wagowe!
- jako miejsce propagowania kultury i pamięci wobec klasyków oświetleniowych! (ileż by to potem osób tu do nas się zalogowało!)
- jako miejsce propagowania zdrowego i pięknego oświetlenia MH - a wcześniej rtęci
- jako miejsce ekspozycji dużej ilości uporządkowanych i opisanych źródeł światła wszelkiej maści (lampy, żarówki, ...), także liczników energii itp. osprzętu
- jako miejsca ekspozycji tysięcy naszych forumowych zdjęć, podzielonych tam tematycznie (Klasyki, Kwiaty, Duety, Zaniedbania, Osprzęt)
- jako miejsce, gdzie można by coś przycisnąć, włąćzyć i wyłączyć, pokręcić korbą windki korbowej, .....

duże wrażenie zrobiłaby też kolekcja izolatorów! z zaaranżowanymi fragmentami linii WN!!! (+ trafa z demobilu) i opisami oraz ciekawostkami technicznymi z dziedziny WN, plus jakiś mały trafolek Tesli i błysków parę w łapki ciekawskich :lol:
- jako ,.................. .......... ............. . . . . długo by można jeszcze pisać 8-)

Ktoś mógłby rozwinąć te cieszynowe marzenia i coś dodatkowo dopisać? Niech to będzie projekt naszych marzeń - to nic nie kosztuje, a marzenia zawsze warto mieć - wierzę, że w końcu się spełnią! Choćby mnie już na świecie nie było, to wtedy przeczytacie je jako pozdrowienia od cieszyna z tamtego świata, a ja będę nad muzeum czuwał i straszył ewentualnych złodziei!

Tylko co na to Michał, kurde balans, nie zapytałem go (i innych naszych muzealników), co by na to powiedział/powiedzieli ? :roll: :)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Michal » 23 kwietnia 2011, 14:40

Witam,zapraszam pasjonatów opraw na moją stronę do działu "Kolekcja" http://www.serwisoswietlenia.pl/kolekcja.html Są tam zdjęcia wraz z opisami większości opraw które są w tym wątku. ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wasze kolekcje