Linie przesyłowe wysokiego napięcia

Dyskusje na temat linii przesyłowych i dystrybucyjnych oraz stacji transformatorowych

Re: Linie przesyłowe wysokiego napięcia

Postprzez dawidizolator » 10 lutego 2011, 21:16

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kolekcjoner izolatorów i lamp :)
GG: 227575
Pozdrawiam, Dawid.
dawidizolator

Zdjęcia: 577

Postprzez amisiek » 10 lutego 2011, 22:11

Kiedy izolatory wiesza się tak jak na pierwszym i drugim zdjęciu (po dwóch stronach), a kiedy jak na trzecim, gdy zwisają prawie pionowo w dół?
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez lampawls » 10 lutego 2011, 22:19

Fotki linii WN ;) :
Obrazek
Obrazek
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Postprzez MRP200 » 10 lutego 2011, 22:20

Izolatory pionowe stosowane są w zawieszeniu przelotowym. Natomiast na trzeciej fotce mamy zawieszenie odciągowe stosowane na słupach odporowych i krańcowych. W uzasadnionych przypadkach stosuje się tylko zawieszenia odciągowe, ponieważ wtedy można zastosować niższe słupy, co może mieć znaczenie jeżeli linia WN biegnie w pobliżu lotniska.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez Mannerheim » 10 lutego 2011, 22:20

amisiek napisał(a):Kiedy izolatory wiesza się tak jak na pierwszym i drugim zdjęciu (po dwóch stronach)

Na wszystkich słupach tzw. mocnych (czyli np. narożnych, odporowych, krańcowych), zawieszenie takie ma za zadanie przejęcie przez słup sił naprężenia (naciągu) wzdłuż przewodów.
a kiedy jak na trzecim, gdy zwisają prawie pionowo w dół?

Jest to zawieszenie przelotowe - stosowane gdy siły naciągów przewodów po obu stronach izolatora są jednakowe lub ich różnica jest nieznaczna. Przy takim zawieszeniu na izolator nie działają siły pochodzące od naciągu, lecz tylko od ciężaru przewodu.
Mannerheim

Zdjęcia: 7

Postprzez zawistak » 21 lutego 2011, 16:11

Witam,
Linia WN 110kV EC Siekierki-RPZ Ursynów( jej zdjęcia, tych samych słupów, były już w tym wątku zamieszczane), ul. Augustówka, Warszawa:

Obrazek
Obrazek
24329
Obrazek

Linia 110kV EC Żerań-RPZ Gdańska( z lewej) i EC Żerań-RPZ FSO( z prawej, wszystkie słupy do momentu kiedy linie idą obok siebie są pomalowane na kolor czerwono-biały, w rejonie mostu Gdańskiego jedna biegnie w lewo, druga w prawo), Most Grota Roweckiego, Warszawa:
Obrazek

Linia 110kV EC Siekierki-RPZ Stegny, ul. Idzikowskiego, Warszawa:
Obrazek

Linia 110kV EC Żerań-RPZ Bródno, Trasa Toruńska:
25880

Wszystkie zdjęcia robione z jadącego samochodu w poprzednim roku.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 17 kwietnia 2011, 15:17 przez zawistak, łącznie edytowano 1 raz
zawistak

Zdjęcia: 797

Postprzez zawistak » 25 lutego 2011, 14:51

Witam,
Wczoraj poszedłem z tatą na mały spacer i robiłem zdjęcia. Wrzuciłbym wczoraj, ale zrobiłem sobie przerwę od kompa( dzięki temu poszedłem :D ). Zrobiłem ok.164 zdjęć( słupy, oprawy). Wybrałem najlepsze i wrzuciłem do tego postu. Wszystkie linie biegną od EC Siekierki do poszczególnych stacji RPZ( są to wszystkie linie z EC Siekierki, jest ich 5). Napisałem przy zdjęciach nazwę elektrociepłowni i pierwszą( najbliższą) stację do której biegną( jedna linia zwykle biegnie do kilku i łączy się z inną linią).
EC Siekierki-RPZ Ursynów( ciąg dalszy :D )

24373
Obrazek
24376
24377
EC Siekierki-RPZ Stegny( ul Idzikowskiego/Gołkowska)
Obrazek
24379
24380
24386
Obrazek
24397
Obrazek
Nad Jeziorkiem Czerniakowskim
24408
Obrazek
EC Siekierki-RZP Sielce( przebiag nad ul.Augustówką)
Obrazek
24436
Linie EC Siekierki -RPZ Ursynów( Z lewej), RPZ Stegny( pośrodku), RPZ Sielce( po prawej), ul. Augustówka, pod tymi wałami rury:
24437
EC Siekierki-RPZ Ursynów( pierwszy słup, widać tabliczki oznaczające fazy literami R, S, T i kolorami, oraz tabliczkę z numerem toru:

Obrazek
24444
EC Siekierki-RPZ Międzylesie (trochę gorsze zdjęcia)

24461
24460
24459

EC Siekierki-RPZ Natolin:

Na pocz. są takie słupy:
Obrazek
24463
Potem takie( linia skręca w ul.Zawodzie):
24466\
Obrazek

Na koniec najbardziej znana w tym wątku linia czyli Ec Siekierki-RPZ Ursynów od strony elektrociepłowni:

Obrazek
Obrazek

Sporo tych zdjęć, mam nadzieję że nie zaśmieciłem wątku, więcej w mojej galerii Linie WN, zaraz wrzuce zdjęcia opraw itp.
Zamiesczam jeszcze link do pliku z mapką linii energetycznych w Warszawie( również kablowe) z nazwami stacji:
http://www.bip.warszawa.pl/dokumenty/radamiasta/uchwaly/2746_2006/uch_2746_2006_zal_1_tekst_09_insfrastruktura_techniczna.pdf
P.S. Gdyby link nie chciał działać w IE, to można spróbować w Operze( u mnie się udało) lub
http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:E2fYG79kaMQJ:www.bip.warszawa.pl/dokumenty/radamiasta/uchwaly/2746_2006/uch_2746_2006_zal_1_tekst_09_insfrastruktura_techniczna.pdf+http://www.bip.warszawa.pl/dokumenty/radamiasta/uchwaly/2746_2006/uch_2746_2006_zal_1_tekst_09_insfrastruktura_techniczna.pdf&hl=pl&pid=bl&srcid=ADGEEShgEeRGDnCMKtLVsg1o2RYHAGZOBbT_gYevdQYxFMh0MzY4qCzqMbBMS6RnA7bNhebe8-Sp2opq7c7yYltbt_qQJick3mTEsBGuIdLtr1I3XBsxLG9XE52EcSjv0_j169PFMUtT&sig=AHIEtbRw1A6pd5xQbcamtFMdTPjBpqB0Hg
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 1 marca 2011, 15:52 przez zawistak, łącznie edytowano 1 raz
zawistak

Postprzez zawistak » 27 lutego 2011, 20:42

Witam,
Dzisiaj jadąc do babci , oprócz ambasadorów, sfociłem również jeden za słupów linii EC Żerań-RPZ Gdańska, zdjęcia tej linii już zamieszczałem( dokładnie 1 słupa), słup na zdjęciu jest tak wysoki, ponieważ linia przebiega przez wisłę, niestety nie udało się go sfocić z przodu( zdjęcia z samochodu):
Obrazek
P.S. Może już w następnym tygodniu uda mi się sfocić słup nad wałem zawadowskim( wys. pow. 100m), ale z powodu wielu lekcji( chodzę do LO) może się to nie udać.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 17 kwietnia 2011, 15:13 przez zawistak, łącznie edytowano 1 raz
zawistak

Postprzez zawistak » 28 lutego 2011, 16:48

Witam,
Akurat ostatnio chyba zwariowałem na punkcie robienia zdjęć słupom :mrgreen:
Dzisiaj zrobiłem zdjęcia mn. słupów linii EC Siekierki-RPZ Międzylesie ( i nie tylko).
Linia przebiega przebiega przez wisłę także jeden ze słupów ma wysokość chyba powyżej 100m( nie wiem dokładnie ile).
Na drutach umieszczono oświetlenie przeszkodowe, zasilane prawdopodobnie z akumulatora ładowanego przez baterię słoneczną widoczną na zdjęciu.
Najpierw zdjęcie linii 110kV EC Siekierki-RPZ Stegny, linia w tym miejscu przebiega nad ulicą Augustówką:
Obrazek
Zdjęcie linii 110kV EC Siekierki-RPZ Sielce:
Obrazek
Zdjęć linii EC Siekierki-RPZ Ursynów nie będę już wrzucał, bo będzie za dużo :mrgreen:
Linia 110kV EC Siekierki-RPZ Natolin( i nie tylko, linia biegnie aż do Piaseczna):
24623
24622
No i na koniec najciekawsze chyba zdjęcia linii EC Siekierki-RPZ Międzylesie( linia przecina ul. Augustówkę, następnie w działkach skręca mniej więcej pod kątem prostym, przecina ul. Antoniewską, biegnie przez pola i przebiega przez Wisłę). Ten wielki słup stoi w pobliżu wału zawadowskiego, po drugiej stronie jest podobny, ale o wiele niższy od tego słup( albo i nawet dwa).
Tak więc linia przecina Augustówkę:
24613
Następnie skręca i przebiega nad ul. Antoniewską, biegnie przez pola:
24624
Jest potem jeszcze kilka słupów, no i wreszcie ten największy:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
24608
24607
24606
24605
24604
Zdjęcia tego słupa z ul. Antoniewskiej z pomocą zooma.
Fajny mi fotoreportaż wyszedł :mrgreen:
Mam nadzieję, że się podoba.
Pozdrawiam.
zawistak

Postprzez zawistak » 6 marca 2011, 15:53

Witam,
Dzisiaj jechałem samochodem do metra wilanowska( Warszawa) no i zrobiłem kilka fotek linii EC Siekierki-RPZ Ursynów oraz EC Siekierki-RPZ Stegny( niestety nie udało się dobrze sfocić RPZ Stegny :( , może kiedy indziej).
EC Siekierki-RPZ Ursynów:

widać tu światła na skrzyżowaniu ul. Nałęczowskiej/Śródziemnomorskiej i Sobieskiego, zdjęcie od strony ul. Nałęczowskiej, ten słup jak Ja to zawsze mówie stoi na "wyspie" wśród ulic ;) Do niego linia idzie wzdłuż ul. Nałęczowskiej, pierszy słup przy Nałęczowskiej to jest ten na drugim zdjęciu w poście, który napisałem tuż przedtem, nie chodzi o ten z czerwonym słupem i o ten z jednym zdjęciem, chodzi o ten w którym pisałem o tym spacerze( napisałem EC Siekierki-RPZ Ursynów( ciąg dalszy :D ), następnie stoją chyba 3 słupy, no i jest ten:
Obrazek
24780( widać tabliczki z numerami torów i oznaczające kolejność faz)
24781
Następnie linia skręca:
Obrazek
No i potem idzie jakby za budynkami:
24779(troche gorsze zdjęcie)
Teraz EC Siekierki-RPZ Stegny
Linia biegnie od EC Siekierki, przecina Augustówkę( poprzednie zdjęcia), potem nad działkami, przy ulicy Gołkowskiej, przecina Jeziorko Czerniakowskie, następnie znowu przy Gołkowskiej, przecina Czerniakowską, następnie biegnie wzdłuż Idzikowskiego, przecina Al.Witosa:
Obrazek(za tymi pierszymi światłami jest Al. Witosa, zatym ostatnim słupem, które ma zawieszone poziomo izolatory, jest Czerniakowska),
24771
24765
24766
Trzy powyższe zdjęcia przedstawiają ten sam słup, który jest tuż przed Al. Witosa.
Za tym słupem jest taki słup:
24772
Linia przecina ul. Sobieskiego:
24774
24768
No i za Sobieskiego jest słup, z którego jest odgałęzienie do RPZ Stegny:
Obrazek
Tutaj zdjęcie, na którym lepiej widać, że odgałęzienie jest tylko z jednego toru, nie wiem jak jest dokładnie, ale na wszystkich liniach Wn w Warszawie, które widziałem odgałęzienia są z jednego toru, jakby "leci" on do stacji, potem "wraca" i "leci" dalej. Nie wiem dlaczego i jak jest to podłączone( jak sie dowiem to napisze ;) )
Obrazek
Dalej linia biegnie do następnej stacji, czyli RPZ Południowa, przed tą stacją łączy się z linią EC Siekierki-Rpz Ursynów( zdjęcia mn. w tym poście)
24775
Jak ktoś przeczytał do końca, to gratuluję :mrgreen:
Pozdrawiam
zawistak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Linie napowietrzne i kablowe