Witam,
Whites86 napisał(a):zawistak napisał(a):Witam,
Whites86 napisał(a):na tym slupie sa 3 odlączniki w tym jeden na góze z uziemikiem
jesto pewnie slup rozgalezny z ktorecho odchodzą zasilania do 2 roznych stacji, lub slup z podzialem sieci
Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie dlaczego do tego pierwszego słupa dochodzą dwa kable Sn?
Pozdrawiam
na to pytanie odpowiedzą ci tabliczki ktore powinny byc na kazdym kablu powinno byc na nim napisane jego typ i dokąd idzie
np HKAFTA 3x70 kierunek T - 5342 (przykladowy numer) i wedy wiesz co to zasila
Dzięki za jeszcze jedną odpowiedź, jak będę tam jeszcze raz to zobacze czy są tabliczki i jak będą to je sfoce i dowiem się co zasilają.
Żeby nie było, że tylko zadaje pytania, to wrzucam zdjęcia stacji trafo naprzeciwko mojego domu, stacja obecnie zasila głównie działki( choć nie tylko) oraz kiedyś zasilała stary plac(oświetlenie, instalacje w barakach, urządzenia przyłączane do gniazda na słupie) o którym pisałem:

Słup z odłącznikiem:

Odłącznik:

Odgromnik wydmuchowy( służy do ochrony izolacji przy przepięciach piorunowych):

Jakby to kogoś jeszcze interesowało, to byłem tydzień temu w Zakopanem i fociłem( oprócz opraw) stację Wn, jest tam budynek, gdzie są trafa,
teren naokoło ogrodzony, stoją tam trafa Sn/nn , jakieś samochody itp. W części budynku jest siedziba Enion.
Zamieszczam zdjęcia traf:

P.S. Fajny mi cytat wyszedł na początku
Pozdrawiam