dawidizolator napisał(a):Tak Cieszynku, znam ten typ, mam ich 9 sztuk, każdy w idealnym stanie
Te izolatory są do podtrzymywania szynoprzewodów.
Jeśli można wiedzieć to te izolatory znajdują się w nieczynnej stacji trafo, że tam wszedłeś i zrobiłeś fotę?
Oto BN'u taki jak się podoba Polampkowi a który dostałem od Jorgusa
To zdjęcie pochodzi z
http://www.werttrew.fora.pl/ciekawe-mie ... ,1856.htmlcytuję:
"W lesie koło Chomiczówki są trzy opuszczone budynki. Jeden to dawny transformator, co do reszty nie mam pewności. Najbardziej zastanawia mnie to, że "główny" budynek stoi poniżej gruntu min. metr. W środku jest kilka pomieszczeń bez żadnego wyposażenia. Ciekawe jest w nim to, że w jednej ze ścian znajduje się pozostałość wiązki dość grubych kabli. Wskazuje to na istnienie w środku jakiś urządzeń elektrycznych dość dużej mocy. Dodam też, że obszar ten znajduje się niedaleko jednej z dawnych anten nadajnika."
Cały wątek dotyczy nadajnika w Babicach
cytat:
"Antena i Nadajnik w Babicach, koło Warszawy. Obiekty te zostały w przeddzień wyzwolenia Warszawy wysadzone przez saperów niemieckich. Nadajnik ten, zbudowany w 1923 roku, w ciągu roku, był unikalnym elektromaszynowym nadajnikiem i służył do telegraficznej radiowej łączności z antypodami. Ponieważ pracował na ultra niskiej częstotliwości ok. 14 kHz, a więc o długości fali 21000 m, był wykorzystywany przez Niemców do komunikacji z łodziami podwodnymi.
Był "bliźniakiem" działającego do dzisiaj podobnego nadajnika w Szwecji. w miejscowości Grimeton."
PS. Dawid, czy możesz nam pokazać taki izolator z paru stron?
I pytanie - na zdjęciu które pokazałem widać z prawej taki jakby jakby wyłącznik hebelkowy, do czego mógł służyć? wiem, że do wyłączania ale jakich napięć i prądów?