Witam,
Dzisiaj byłem na Żoliborzu i byłem mn. w rejonie stawów Brustmana. W ich rejonie jest taki ogrodzony murem obiekt, przy murze biegnie linia napowietrzna bym powiedział, że prawie identyczna jak ta( oprawy ORZ, na niektórych słupach sodówki i na jednym słupie taka mała oprawa do oświetlania czy iluminacji jednego ze stawów), cała linia( są tam jeszcze przyłącza, widziałem jedno ale było pewnie ich więcej) jest wykonana takim samym przewodem co ta, której zdjęcia są w tym wątku. Dzisiaj niestety nie wziąłem aparatu

(było w rejonie stawów na osiedlach masa klasyków), także nie zamieszczam zdjęć. Linia pewnie powstała w tym czasie co tamta( ten sam typ opraw, ORZ 7/1 chyba) i mam pytanie czy to było powszechne rozwiązanie i dlaczego stosowano właśnie takie przewody( akurat możnaby wykonać tam spokojnie normalną linię napowietrzną, nie ma drzew, odległość między słupami i długość przyłączy nie są aż tak długie żeby się zwierało podczas wiatru)? Akurat linia też najbardziej estetyczna nie była( może troche bardziej estetyczna jak tak, ale do ideału to jej wg. mnie brakuje). Podejrzewam, że nie opłacało się robić tak jak w przypadku zwykłych linii, wystarczyło jakoś tam rozwiesić i tyle( ale nie jestem tego pewien). Być może będą zdjęcia, ale nie wiem kiedy
Pozdrawiam