Stacja transformatorowa - budowa

Dyskusje na temat linii przesyłowych i dystrybucyjnych oraz stacji transformatorowych

Re: Stacja transformatorowa - budowa

Postprzez elektryk » 18 marca 2011, 15:59

U nas też czasem te ograniczniki na samej górze demontują a zakładają takie czerwone okrągłe w miejsce izolatorów pomiędzy izolatorami wiszącymi a podstawami bezpiecznikowymi SN
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez MRP200 » 18 marca 2011, 16:30

Whites86 napisał(a):
MRP200 napisał(a):Z fotek widzę, że równocześnie zlikwidowaliście podstawy bezpiecznikowe PBNV (po stronie SN). W takim razie, gdzie obecnie znajduje się zabezpieczenie transformatora po stronie SN.

nie ma takiego zabezpieczenia
wiem ze to glupie i kazdy z nas to wie ale do 250kVA mamy nakaz likwidowania bezpieczników transformatora :roll:

Naprawdę dziwne zasady panują w Waszym rejonie energetycznym. Ciekawe, czy ten idiota, co wymyślił ten nakaz, ma na jakiś rozsądne uzasadnienie.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez Whites86 » 18 marca 2011, 18:43

MRP200 napisał(a):
Whites86 napisał(a):
MRP200 napisał(a):Z fotek widzę, że równocześnie zlikwidowaliście podstawy bezpiecznikowe PBNV (po stronie SN). W takim razie, gdzie obecnie znajduje się zabezpieczenie transformatora po stronie SN.

nie ma takiego zabezpieczenia
wiem ze to glupie i kazdy z nas to wie ale do 250kVA mamy nakaz likwidowania bezpieczników transformatora :roll:

Naprawdę dziwne zasady panują w Waszym rejonie energetycznym. Ciekawe, czy ten idiota, co wymyślił ten nakaz, ma na jakiś rozsądne uzasadnienie.

nie mam pojecia, nieraz debatowalismy nad slusznoscią demontowania WBGn-ów i jakos zadnych zalet nie widzielismy, transformator to chyba nadrozsza rzecz z tych wszystkich zabawek to tymbardziej powinien byc zabezpieczony, po zdjęciu zabezpieczen jesli zrobi sie jakis problem , nie ma bezpieczników to przy zwarciu po stronie wtornej (a zdarzaly sie czasem w starych rozdzielnicach ze stali) takie trafo wystartuje w kosmos przy okazji palac gdzies linie po drodze :roll:
taka operacja u nas nazywa sie "uproszczeniem stacji" WBGn-y zostaja tylko wtedy gdy trafo ma od 250kVA wzwyż
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez zawistak » 19 marca 2011, 18:41

Witam,
Dzisiaj przy okazji zrobiłem sporo fotek( niestety z jadącego samochodu, także część nie wyszła) :(
Zrobiłem mn. zdjęcia tych numerów na słupach, tylko jeden jest na żółtym tle( oznacza kabel, który idzie do tej stacji bez odłącznika o której wspominałem).
Słup z 2 odłącznikami:
Obrazek
Obrazek
Słup z 3 odłącznikami:
Obrazek
Obrazek
Nie wiem tylko co oznacza kolor biały.
Pozdrawiam.
zawistak

Zdjęcia: 797

Postprzez amisiek » 19 marca 2011, 19:23

Whites86 napisał(a):transformator to chyba nadrozsza rzecz z tych wszystkich zabawek to tym bardziej powinien byc zabezpieczony, po zdjęciu zabezpieczen jesli zrobi sie jakis problem , nie ma bezpieczników to przy zwarciu po stronie wtornej (a zdarzaly sie czasem w starych rozdzielnicach ze stali) takie trafo wystartuje w kosmos przy okazji palac gdzies linie po drodze :roll:

Czyli usuwane są zabezpieczenia przy transformatorze po stronie pierwotnej (SN)? Przecież jak zrobi się konkretne zwarcie zaraz na łączeniu między trafusem a resztą, to chyba fajerwerki są konkretne.
Może takie jak te? http://www.youtube.com/watch?v=XEnNxwTePLQ albo to z Gdańska i to też.
Dziwi mnie to, chyba, że ryzyko takiego zdarzenia jest niewielkie. Jak często zdarzały się awarie, które mogłyby skutkować zjaraniem trafka (i pewnie sporej części przewodów SN także)?
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Whites86 » 19 marca 2011, 20:50

ja generalnei slyszalem tylko o jednym takim przypadku kiedy podczas wkladania BMów w starej stalowej rozdzielnicy przesunela sie jakas blacha wewnatrz i zrobila zwarcie miedzyfazowe, WBGNów nie bylo wiec trafo po krutkim czasie wylecialo w powietrze zanim zdązyli dobiec do odlacznika (a podobno byl dosc daleko), innych przypadkow nie znam bycmoze to zjawisko jest bardzo zadkie slyszalem tez nieraz o upaleniu sie linek lub mostków na lini SN
Whites86

Postprzez Whites86 » 22 marca 2011, 18:27

kolejne fotki z wymiany ograniczników przepieć na stacji trafo
stacja typowa na EPV-le, konstrukcja szeroka i dosc wysoko ;)
podnosnika nie mielismy , w takim razie ktos moglby zapytac jak dotrzec do krancowych izolatorów i linek :) do srodkowego nie ma problemu wystarczy rozsunąc dlugą drabine :)
odpowiedz jest na 2 fotce :)

Obrazek
drabinka zawieszana na konstrukcje :)
Obrazek
na zdjęciach zalapaly sie rownierz linki asekuracyjne i prot ktory mnie asekuruje przed spadnięciem
Obrazek
dzieki niej mam pelen dostęp do rzeczy ktore chcę usunąc oraz do linni do ktorej dopinam sie przewodem izolowanym :)
Obrazek
na koniec fotka trafo podczas demolki :)
Obrazek
Whites86

Postprzez elektryk » 22 marca 2011, 19:15

Założylibyscie te gumowe długie izolatory wiszące
Elektromonter PE
elektryk

Postprzez Whites86 » 22 marca 2011, 21:21

elektryk napisał(a):Założylibyscie te gumowe długie izolatory wiszące

pytanie tylko po co ? :) te spełniaja swoja role i wszelkie normy
Whites86

Postprzez elektryk » 23 marca 2011, 15:11

No nie wiem pewnie są jeszcze nowe. U nas na starych słupach niekiedy zakładają takie nowe, niekiedy wymienia się na całej linii, co kwalifikuje takie izolatory do grupowej wymiany :?:
Elektromonter PE
elektryk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Linie napowietrzne i kablowe