DIY [czyli zrób to sam]

Dyskusja na tematy dowolne

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez slaweklampy » 16 kwietnia 2011, 12:55

Witam

Tego typu układy stosowane są w lampach solarnych. Sam robiłem taki układ z wykorzystaniem 2 diod LED białych zasilanym napięciem 3V i też działa bardzo dobrze. Niestety, zdjęcia nie mam, bo układ jest rozebrany.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez IndustrialStalker » 16 kwietnia 2011, 13:43

Można sobie wygooglować "Joule thief"(grafika, video) i wyskoczy tego mnóstwo. Chciałem kiedyś zrobić ale elektronikiem nie jestem i w tranzystorach się gubię ale przede wszystkim to tego rdzenia nie mogłem zdobyć :| na nakrętce nie chciałem.
Ostatnio edytowano 16 kwietnia 2011, 15:19 przez IndustrialStalker, łącznie edytowano 1 raz
https://www.facebook.com/object77b
IndustrialStalker

Zdjęcia: 76

Postprzez amisiek » 16 kwietnia 2011, 13:55

Tak, to jest Joule thief, ale nieco zmodyfikowany. Teraz kombinuję przetwornicę stepdown do sprawnego zasilania diod dużej mocy z 12V. Pierwsze efekty są obiecujące. Zgodnie z sugestią kolegi arw, zastosowałem przetwornicę do napięcia 3,7V a diodę zasiliłem przez rezystor 1Ω, ale docelowo będzie stabilizacja prądu i miękki start. Zobaczymy jak ta dioda świeci przy max prądzie katalogowym 850mA i ile będzie się ciepła odkładało na przetwornicy. Na rezystorze szeregowym z 12V musiałoby się wydzielić wtedy ponad 7W.
Na marginesie - ciekawe czy siedmiolatek by sobie z tym Joule thiefem dał radę?
Moje większe zdziwienie wywołała praca na rdzeniu z nakrętki M6. Niby nic nadzwyczajnego (rdzenie stalowe to standard w transformatorach), ale taki materiał powoduje jednak uśmiech ;)
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

ENELOOP - polecam!!!

Postprzez cieszyn » 16 kwietnia 2011, 22:35

No tak, mamy tu "Złodzieja Dżuli" ale pamiętać trzeba, że to nie jest perpetuum mobile :D

Wprawdzie ten układ spowoduje on tylko podwyższenie napięcia poprzez dodanie do napięcia baterii napięcia samoindukcji cewki, to jednak zużycie energii z baterii będzie szło, więc słusznie Amisiek zasilił ten układ z akumulatorka!

Chciałem dodać, że Ten Akurat Akumulator czyli ENELOOP mogę z całego serca POLECIĆ Wam jako PEWNE zasilanie np. do aparatu. To jest zupełnie Nowa JAKOŚĆ!Zanabyłem ich kilka sztuk i nie żałuję, wprawdzie mają 1,2 V, a nie 1,5 jak baterie paluszkowe, ale da się z tym żyć. Są to rewelacyjne aku! W moim prostym aparacie cyfrowym testowałem kilka aku, ale ENELOOP jest nie do Zdarcia! kilka razy dłużej mi wytrzymują, jak ktoś chce kupić, to polecam sklep Daniel, na PRadze, mogę poszukać ulicę

Projekt "Joule thief" podoba mi się w takim oto zastosowaniu:

Mając do dyspozycji małą żaróweczkę z soczewką, można za pomocą "tabletki" prądowej zasilić diodę LED umieszczoną w korpusie owej żarówki! To jest fajne, taka domowa miniaturyzacja dla każdego :P
Tu sprawdza się powiedzenie: "małe jest piękne"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

źródło: [http://www.emanator.demon.co.uk/bigclive/joule.htm]
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez amisiek » 16 kwietnia 2011, 22:46

Popieram, to są bardzo dobre akumulatorki. Mają tylko jedną wadę - mają nieco inną charakterystykę rozładowania. Lampy błyskowe które pobierają mega dużo prądu (np. dwupalnikowa Metz 58AF1 lub Canon 580EXII) "nabierają" się na to i pokazują, że jeszcze trochę prądu jest, a chwilę potem już rozładowane... Ale w zamian za to jest to jeden z niewielu aku, który potrafi szczytowo oddać prąd mierzony w dziesiątkach amperów bez szkody. Lampa błyskowa ładuje się zatem do pełnej energii w 3s a nie w 25 jak przy niektórych chińszczyznach. Co z tego, że taki chinol naprawdę może mieć 3000mAh (może, mierzyłem), ale przy rozładowaniu takim prądem, pada w ekspresowym tempie. Robię sporo zdjęć i zamordowałem już cztery komplety tanich akumulatorków, Eneloopy się jeszcze trzymają.
Wracając do złodzieja dżuli - nie jest to super sprawna przetwornica, ale po kilku akcjach można wycisnąc przyzwoite 80% nawet na zwykłym rdzeniu ferrytowym.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez cieszyn » 16 kwietnia 2011, 23:35

Te Enelopy to patent SANYO.
Bardzo mi się dobrze sprawdzają więc mogę je w ciemno polecić. Co ciekawe, są bardzo mało znane, a mając tylko 2000mAh, trzymają prąd dłużej niż niejeden aku oznaczony jako 2500
Właśnie ta cecha małego rozładowania w stanie biernym dobrze je wyróżnia. POza tym jak pisałem, wytrzymują dużo dużo dłużej niż inne. Mówię tu o aparacie cyfrowym
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez IndustrialStalker » 30 kwietnia 2011, 15:49

Mógłbym to wkleić ale jeśli nie złamie regulaminu to wole przy okazji forum zareklamować.
"Patent" jak ciąć dremelem stal.
http://steampunk-forum.pl/index.php?top ... 74#msg2974
https://www.facebook.com/object77b
IndustrialStalker

Zdjęcia: 76

Włącznik na klaśnięcie

Postprzez Marek140 » 22 maja 2011, 09:17

Witam.Zbudowałem taki oto włącznik :
2673226733
2673426735
2673626737
Jest on oparty o kit AVT21/2 :mrgreen:
Zasilacz 2w 12v,max obciąż.2,5A Jedno klaśnięcie włącza,drugie wyłącza.
Czekam na opinie ;) :) :mrgreen:
Lubię dobre brzmienie sprzętu sprzed lat.
Marek140

Zdjęcia: 508

Postprzez amisiek » 22 maja 2011, 09:58

Przeniosłem do działu DIY, bo tutaj pasuje.
Pomysł jest fajny. Pozostaje pytanie czy to nie wariuje gdy puścisz jakąś muzykę?
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez Marek140 » 22 maja 2011, 12:13

amisiek napisał(a):Przeniosłem do działu DIY, bo tutaj pasuje.
Pomysł jest fajny. Pozostaje pytanie czy to nie wariuje gdy puścisz jakąś muzykę?

Dzięki :mrgreen: nie,nie wariuje przy muzyce.
Lubię dobre brzmienie sprzętu sprzed lat.
Marek140

Zdjęcia: 508

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic