Żarówka halogenowa GLH-100-E27 (100W E27, retrofit zwykłej żarówki głównego szeregu wycofanej znaną dyrektywą). Moc 100W, strumień 1800 lm, producent Apollo. Power on bardzo ładnie, mocno świeci, skręciłem ściemniacz prawie do minimum. przyjrzyjmy się dokładniej: Off
Jak dla mnie żarówka ta jest bardzo dobrym retrofitem żarówki głównego szeregu 100W. Daje ładne światło, powinna być trwalsza i nie ma żadnych problemów z recyklingiem po zużyciu, żadnej rtęci, elektroniki, tylko trochę szkła w dwóch rodzajach i mała odrobina metalu.
Bardzo lubię żarówki, ale tutaj mamy coś nieco innego - piękne ujęcia amiśku
W tej wersji ciekawi mnie, czy w bańce jest próżnia? Pewnie tak (choć do świecenia jest niepotrzebna) i to tylko dlatego, żeby jako tako izolowała szkło bańki od wysokiej temperatury
Nic nie odda uroku światła tradycyjnej, zwykłej żarówki
W bańce jest gaz obojętny. Próżnia jest w lampach MH, chociaż spotyka się wypełnienie gazem obojętnym, by zmniejszyć gradient i ucieczkę jonów z jarznika. Prezentuję Wam pierwsze odpalenie LRJD, jedno z niewielu na Forum. Włożyłem do keksówki, niestety nie mam osprzętu na 400W ze statecznikiem rtęciowym, zatem odpalenie odbyło się na osprzęcie MH/sodowym o mocy znamionowej 250W. Statecznik i zapłonnik firmy Vossloh Schwabe. Jak widzicie lampa nie osiąga pełnej mocy, jest mocno niedociążona, dlatego świeci na zielonkawo. Niemniej widać, że po zapodaniu właściwej mocy statecznika, bedzie miała dobrą jakość światła.