[Kraśnik] Oświetlenie zewnętrzne

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Kraśnik] Oświetlenie zewnętrzne

Postprzez elektryk » 22 czerwca 2011, 16:14

Paweł napisał(a):Dzięki za fotorelację. Chyba w miejsce tych wszystkich klasyków też w najbliższym czasie też będą WSL...

Nie chyba,a napewno ,ale przynajmniej jaśniej będzie. Teraz coś nie modernizują, ale w wakacje napewno wymienią
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez elektryk » 8 lipca 2011, 21:14

Parę fot zrobionych z nudów

ul. Zaklikowska, w lutym jeszcze były tu OZR-250-3 z 1994 r. (w tym roku wybudowano tam linie)
Obrazek

ul. Oboźna
Obrazek

ul. Sienkiewicza, pierwsza ulica którą powinni zmodernizować, fragmentami oprawy są na co drugim słupie. Na części ulicy juz w maju wymienili i dołożyli kilka opraw
Obrazek

W jednym roku nasz ZE instalował pare ST zamiast WSL-8, w samym mieście jest 3 szt. :mrgreen:
Obrazek

ul. Piastowska. One chyba są CWEER Kraków bo mają po bokach te wzmocnienia a klapki sie nie przykręca tylko jest poprostu włożona pod klosz...
Obrazek

Jedyna Trumienka na tej ulicy, przy przeglądzie linii domkneli jej klapke ;)
Obrazek

Pojedyncza Trumienka na ul. Sienkiewicza, a obok supermarket Carrefour i wysokie kwiaty 4 x SL-100 :mrgreen:
Obrazek
Elektromonter PE
elektryk

Postprzez elektryk » 31 lipca 2011, 20:13

http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbc ... /468183260

A tu przetarg na dostawe opraw

http://www.bip.lublin.pl/miastokrasnik/ ... show=popup

Ciekawe czy oprawy 100-watowe to też WSL-8
Elektromonter PE
elektryk

Postprzez Lampka » 16 sierpnia 2011, 22:56

Szkoda, że nikt nie spróbuje załatwić choćby kilku z tych opraw, to zawsze byłoby kilka zabytków więcej :D A tak poza tym, to zastanawia mnie, co oni dokładniej robią z tymi oprawami jak je demontują. Niektóre z nich wracają czasem na słupy i są montowane w innych miejscach, więc chyba mają jakieś magazyny, gdzie to trzymają, przynajmniej te mniej zniszczone okazy...
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Marek140 » 17 sierpnia 2011, 07:41

Lampka napisał(a):Szkoda, że nikt nie spróbuje załatwić choćby kilku z tych opraw, to zawsze byłoby kilka zabytków więcej :D A tak poza tym, to zastanawia mnie, co oni dokładniej robią z tymi oprawami jak je demontują. Niektóre z nich wracają czasem na słupy i są montowane w innych miejscach, więc chyba mają jakieś magazyny, gdzie to trzymają, przynajmniej te mniej zniszczone okazy...

Trafiają najczęściej na zlom :cry: :evil:
Lubię dobre brzmienie sprzętu sprzed lat.
Marek140

Zdjęcia: 508

Postprzez Lampka » 17 sierpnia 2011, 21:41

Marek140 napisał(a):Trafiają najczęściej na zlom :cry: :evil:

W takim razie szykuje się spacer na złomowisko :D Zapytam też w zakładzie energetycznym, może akurat coś bedą mieli.
Dobrze, że jednak mimo upływu tylu lat takich opraw jest jeszcze sporo w wielu miejscach. Widać to choćby po krótkiej przejażczce pociągiem :D U mnie w mieście też już prawie nie ma tych klasyków na ulicach, ale jak wejdzie się w pierwsze lepsze podwórko, to nieraz można je spotkać, gdzie służą jeszcze wiernie swoim światłem :D
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez amisiek » 17 sierpnia 2011, 21:49

Z podwórek też znikają, nawet zmodernizowane do nowych źródeł światła. Na warszawskim Gocławku w ogródku przed domem właściciel miał zadbanego OZPRa obsadzonego jakąś słuszniejszą lampą metalohalogenkową (być może nawet 250W jeśli się tam zmieści, nie znam szczegółów). Chciałem ją koniecznie sfocić w akcji, bo dawno nie widziałem tak jasnej oprawy klasycznej, ale okazało się, że rozbudowa ulicy Marsa zniszczyła nie tylko tę oprawę i ogród, ale także dom w całości...
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez cieszyn » 17 sierpnia 2011, 22:09

Nie chcę robić offa, ale dodam, że parę razy widziałem klasyki na prywatnych posesjach, jednego sfociłem na Sadybie.
Inny jest w rejonie Żółkiewskiego, ten jednak mi nie wpadł w obiektyw niestety :(
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez elektryk » 26 października 2011, 18:29

Dla odmiany trochę klasyki :mrgreen: Źródło zdjęć: http://dziamber.wordpress.com/

Kraśnik Stary ul. Reja. Ta oprawa wisi do dziś, ale pewnie niedługo wymienią ją na WSL-8...
Obrazek

Reszta zdjęć z Kraśnika Fabrycznego, Dom Kultury przy ul. Lenina (obecnie al. Niepodległości). Była i jest to nadal główna ulica dzielnicy. Później były tam betoniaki z łyżkami, a od 1999 r. stoją po obu stronach ulicy nierdzewniaki z SL-100.
Obrazek

ul. Łożyskowa i widok na MOSiR i odkryty basen oświetlony OUSF. Na tej ulicy do 1999 r. wisiała tylko jedna OUR-125, obecnie obok linii napowietrznej stoją 3 nierdzewniaki z SL-100
Obrazek

Kraśnicki basen przy MOSiRze.
Obrazek

W połowie lat 80. skrócili wysięgniki i założyli OUR-125-1, jeszcze dobrze je pamiętam. Niedługo potem basen zamkneli, aż do 2002 r. gdzie wybudowali nowy basen, a teren obok oświetlony jest kulami na nierdzewniakach
Obrazek

Ulica Urzędowska, najdłuższa ulica miasta w linii prostej (ok. 6 km) łącząca dwie dzielnice miasta Starą i Fabryczną. Monterzy ówcześnego rejonu Kraśnik ZEOL-u ustawiają słupy z duetami OUR-125. Ulica liczy ok. 150 słupów. W końcu lat 90. na krótkim odcinku przez Kraśnik Stary na strone ulicy założyli Strady, a OUR na chodnik odłączyli. Na reszcie ulicy (ok. 4 km) wymienili wysięgniki na pojedyncze z SGS 203. Obecnie jest dokładnie 110 szt. SGS 203 i jedna WSL-8
Obrazek

Osiedle Metalowców. Tutaj do tej pory nic się nie zmieniło, i raczej sie nie zmieni bo to oświetlenie między blokami należące do spółdzielni, chyba nawet tę samą łyżke mam na avatarze :mrgreen:
Obrazek

Ul. Szpitalna, lata 90. Rok temu wymieniono wszystkie na Rubycony...
Obrazek
Elektromonter PE
elektryk

Postprzez Whites86 » 26 października 2011, 18:30

zdjecie z lezacym slupem tam ja widze duet OURW 250, OUR 125 jest o wiele mniejsza ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie