mosfetkiler napisał(a):Po kolei:
-te diody z allegro to widzę jakieś straszne "no name" są, nie wiadomo co sobą prezentują
Ta akurat tak, ale znalazłeś także inne, te są znacznie lepsze. Fakt, że zaczyna się zalew śmieciami, dlatego wstawiłem emotikonkę "

- interesuje mnie zasilanie bezpośrednio z sieci 230V przez stosowną przetwornicę prądową, nie chcę kaskady urządzeń najpierw obniżajacych napięcie, potem formujących stosowną charakterystykę, mającą w sumie rozmiary trochę mniejsze niż spawarka i sprawność trochę większą niż parowóz![]()
Widziałem na jednej ze stron gotowy moduł z diodą 10W zasilany z 230V AC. Jak znajdę coś podobnego to wrzucę tutaj link.
- dostępne przetwornice prądowe po umiarkowanej cenie mają najczęściej wydajność 350 lub 700mA - chyba żeby połączyć równolegle wyjścia![]()
- projektować od zera taką przetwornicę i dostrajać chwilowo mi się nie chce
Łączenie wyjść równolegle nie wiem czy ma sens. Wiem natomiast, że układy wielu przetwornic to de facto aplikacje z dokumentacji do scalaków. Jedną z opcji jest wsparcie jakimś mocniejszym tranzystorem i przypuszczam, że to się da zrobić.
Jeśli ma to być dioda o konkretnej mocy to może prościej wykorzystać nieco zmodyfikowany zasilacz komputerowy. U mnie taki zasilacz od dużego serwera COMPAQ zasilał wzmacniacz o dość konkretnej mocy. Przeróbka prosta, układ działał stabilnie i sprawnie, nawet przy niemal pełnej mocy.