[Mesko] ORZ-6 i ORZ-7 - oprawy łyżkowe - różne wersje

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Mesko] ORZ 7 i ORZ 6 Rózne wersje opraw

Postprzez Robbert90 » 16 września 2011, 10:54

Super fotki mojej ulubionej oprawy ! Widać że łyżka z pierwszego zdjęcia Apodemusa była czymś odmalowywana, i wydaje mi się że, nie jest ona produkcji Mesko .
Lubie łyżki, a szczególnie te z pierścieniem :-)
Robbert90

Zdjęcia: 89

Postprzez cieszyn » 16 września 2011, 14:15

Fajne zdjęcie, jakos tego garbu wewnętrznego w tej łyżce nie zakonotowałem, że tak to jest. Jego celem jest pewnie to, żeby bardziej rozproszyć światło lampy ....
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez qba » 17 września 2011, 12:16

Obrazek
Łyżki z powyższego zdjęcia to od wczoraj już przeszłość. Rano widziałem podnośnik ZE z używanymi Lunami na pace, a po południu szedłem tą ulicą i na 4 słupach były zamontowane Luny 250W, zapewne te, co wcześniej wisiały na skrzyżowaniu ul Solnej, Żurawiej i Jedności, zdemontowane podczas budowy obwodnicy. Dostawiono także jeden Valmont z Luną 100W, tego samego dnia usunięty z innego miejsca nieopodal, a wszystkie oprawy podłączono do linii napowietrznej - rozciągnięto kabel zasilający pomiędzy betoniakami i podłączono go do innego słupa, zasilanego z linii kablowej. Zapewne linia kablowa między betoniakami była uszkodzona i nie dało się jej uruchomić - te łyżki nie świeciły od co najmniej kilkunastu lat. Na dwóch podłączonych do napowietrznego kabla słupach jeszcze ostały się łyżki, ale jedna ma dziurawego LRF-a, a druga nie ma go wcale. Sadzę, że zastosowanie linii napowietrznej i Lun to rozwiązanie tymczasowe. Zapewne po remoncie ul św. Macieja pojawią się nowe słupy i nowe oprawy.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Jorgus » 17 września 2011, 17:48

Sądzę, że zastosowanie linii napowietrznej i Lun to rozwiązanie tymczasowe. Zapewne po remoncie ul św. Macieja pojawią się nowe słupy i nowe oprawy.

Coś mi się wydaje że te używane oprawy mogą tam zostać na dłużej... .Dlaczego tak sądzę?wyobraźcie sobie że w 2007r.na drugiej cz.ul.na której to mieszkam zrobiono oświetlenie,które jest jako pierwsze.Początkowo zostały zawieszone oprawy SL100/150,było naprawdę widno-oprawa na każdym słupie(mieszkam na bocznej ul.gdzie jest mały ruch).Niestety w 2008r. zmodernizowano oświetlenie na oby dwóch cz.ul.Na pierwszej cz.OURW2500/1 zostały wymienione na używane SL100/70,niestety tą drugą cz.ul.też się zajęli... .Oprawy SL100/150 zostały wymienione na SL100/70 :cry: Od razu zrobiło się ciemno na ul(złomiarze byli tym uradowani że hej). Na sąsiedniej ul.było nieco inaczej.Otóż ul.H.Sienkiewicza była do 2008r :!: oświetlona OURW250/1.W tym samym roku w wszystkich OURW wymieniono LRFy na WLSP.Po jakimś miesiącu wszystkie OURW zostały wymienione na SL100/70-oprawa na każdym słupie.To jeszcze nie koniec,bo jeszcze jesienią tego samego roku zdjęto co drugą oprawę :!: .Niewiem o co komu chodzi.Osobiście przepuszczam,że szukają oszczędności w oświetleniu-tylko problem w tym,że zamiast oszczędzać...robią sobie niepotrzebne wydatki.
Jorgus

Zdjęcia: 0

Postprzez radzix » 22 września 2011, 21:43

Tereny kolejowe przy FSC
Dziwne patenty na łychach
Obrazek
Obrazek
radzix

Zdjęcia: 39

Postprzez famabud » 22 września 2011, 21:48

Masz może więcej fot, bo ja się tam jeszcze nigdy nie zapuszczałem :?: Taka łycha już chyba gdzieś była pokazywana. :?
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez radzix » 22 września 2011, 22:08

Następnym razem zrobię więcej fotek. Te robiłem na zumie w krzakach bo dalej była siatka. Tam przy torach jest las opraw rtęciowych ;) Większość świeci.
Tu widać wagony i część opraw:
http://www.lubus.info/galeria/displayim ... =151&pos=8
radzix

Zdjęcia: 39

Postprzez qba » 23 września 2011, 18:43

Widziałem te łyżki. Kiedyś nawet wrzuciłem jakąś ich fotkę. Na terenie FSC w Lublinie można spotkac wiele klasyków. Sa nawet LRy w łyżkach i OURW. Ale sporo opraw nie świeci. Jak byłem w Lublinie, to przez pare miesięcy pracowałem w jednym z zakładów na terenie byłej fabryki Daewoo.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Kwazor » 24 września 2011, 16:52

Troche łyżek z Gdyni chylonii :
30435
30434
30433

W pieknym stanie :
30432
Dbajmy o świetlówki kompaktowe - Tylko zapłon na gorąco !
Kwazor

Zdjęcia: 343

Postprzez Marvin24 » 26 września 2011, 13:08

Łycha z osiedla Kozanów we Wrocławiu
Obrazek
A tutaj - duet dwóch różnych łych (również Wrocław Kozanów)
Obrazek
Obrazek
I jeszcze stara łycha z Gdańska (ul. św. Barbary)
Obrazek
Obrazek
Marvin24

Zdjęcia: 568

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze