Szkoda - zwłaszcza tych fotek z lat 60 i 70, ale i tych sprzed kilku lat, bo ostatnio modernizacja w wielu miastach przyspieszyła i klasyki znikają , no ale rozumiem - też bym nie płacił.
W takim razie zamieszczę to POLO z Ruskiej, skoro tamte fotki przepadły. Nie samymi klasykami człowiek żyje. W sumie mogłyby one być koło stadionu, albo Skytower, ale przy kamieniczkach - jak dla mnie zbyt wielki kontrast. Właściwie - to one kontrastują nawet ze starymi wysięgnikami. Przy okazji śpieszę donieść, że sfocone dwa lata temu przez Gadulskiego dwa egzemplarze ORP (s.38 forum) z Kazimierza Wielkiego jeszcze wiszą, choć trwa właśnie remont fasady kamienicy obok i pewnie niedługo za nie się zabiorą.
Tym razem byłem we Wrocku bardzo krótko. Znalazłem jednak czas, ażeby przejechać się na Pułaskiego. Jedyne miejsce, gdzie jeszcze znalazłem klasyki (dokładnie pięć), to odcinek między Komuny Paryskiej i Kościuszki, który właśnie jest rozkopany. Pewnie niedługo wszystkie piękne, stare przewieszkowce przejdą do historii. Niestety zaczęło się ściemniać, dlatego też fotki nie są tak wyraźne jakbym sobie tego życzył. Znalazłem kolejny piękny egzemplarz miksa ORZ1 i OŻk, lub OBp - oprócz talerza ma on również pierścień. Póki co - proponuję, aby tej oprawie dać roboczą nazwę "Miks Wrocławski".
Dzień wcześniej późnym wieczorem podjechałem jeszcze raz na Pilczyce, ażeby zobaczyć, co z wiszących tam jeszcze klasyków świeci. O ile 10J z Metalowców nie świeci, o tyle przewieszkowe klasyki z Górniczej ŚWIECĄ WSZYSTKIE!!!
Kurcze - coś wspaniałego te nocne zdjęcia i widoki Takie coś to już chyba tylko we Wrocławiu... Szkoda, że stare oprawy są już w tak złym stanie (rdza, syf w kloszach) i to zapewne ich ostatnie chwile tam
A pomyśleć, że tak niewiele brakuje, by to sensownie świeciło... Wystarczy przecież zapłonnik wsadzić i wkręcić właściwą lampę. Może nawet pozostać istniejący statecznik, co najwyżej lampa będzie niedociążona, ale są takie, którym to zupełnie nie przeszkadza.