[Wrocław] infrastruktura oświetleniowa

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: Wrocław

Postprzez cieszyn » 14 listopada 2011, 22:44

Marvin24 chciałem Ci gorąco podziękować za te extra zdjęcia! To są moje nieco rodzinne, bardzo sentmentalne strony i cieszy mnie jakem cieszyn, że mogłem na stare lata ujrzeć choc na zdjęciach te piękne i niemal unikatowe oprawy w akcji.

Kurcze, gdybym tak mieszkał we Wrocku, może bym się jakoś zaangażował w ratowanie tych eksponatów, męczyłbym tam kogo trzeba w zarządzie dróg czy komu tam podlega oświetlenie o pozostawienie tych opraw jako reliktu oryginalnego wrocławskiego pejzażu ulicznego! Jako być może ostatnie miejsce we Wrocku, gdzie tego typu oświetlenie by jednak było utrzymane. Ileż to miejsc dawnej historii czy techniki otaczamy opieką, a co, oświetlenie się do takiego traktowania nie kwalifikuje? :shock:
Na pewno też wykorzystałbym zdanie aMiśka, tu wyżej przedstawione.

Szlag mnie trafia jak sobie pomyślę, że znikną te oprawy, te metalowe konstrukcje wiszące, a pojawią się jakiekolwiek nowoczesne wynalazki, choćby Metisy.

PRzecież Otoczenie, czyli Budynki tam zostanie TAKIE SAME! Czemu tego nikt nie rozumie, że "bogatym" można też być szanując tradycję i utrzymując ją w dobrym stanie! Czemu nie burzymy zamków i innych zabytków a na ich miejsce nie stawiamy betonowych stworów w dokładnie takim samym kształcie jak uprzednio owe zabytki? BYłoby i nowocześnie, i radośnie, i elegancko - ale to by była proteza pozbawiona "ducha czasów" czyli czegoś, czego nie da się niczym zastąpić :|
Sorry za tak długi wywód, ale nie mogłem się powstrzymać :oops:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Michal » 14 listopada 2011, 23:06

cieszyn napisał(a):Marvin24 chciałem Ci gorąco podziękować za te extra zdjęcia! To są moje nieco rodzinne, bardzo sentmentalne strony i cieszy mnie jakem cieszyn, że mogłem na stare lata ujrzeć choc na zdjęciach te piękne i niemal unikatowe oprawy w akcji.

Kurcze, gdybym tak mieszkał we Wrocku, może bym się jakoś zaangażował w ratowanie tych eksponatów, męczyłbym tam kogo trzeba w zarządzie dróg czy komu tam podlega oświetlenie o pozostawienie tych opraw jako reliktu oryginalnego wrocławskiego pejzażu ulicznego! Jako być może ostatnie miejsce we Wrocku, gdzie tego typu oświetlenie by jednak było utrzymane. Ileż to miejsc dawnej historii czy techniki otaczamy opieką, a co, oświetlenie się do takiego traktowania nie kwalifikuje? :shock:
Na pewno też wykorzystałbym zdanie aMiśka, tu wyżej przedstawione.

Szlag mnie trafia jak sobie pomyślę, że znikną te oprawy, te metalowe konstrukcje wiszące, a pojawią się jakiekolwiek nowoczesne wynalazki, choćby Metisy.

PRzecież Otoczenie, czyli Budynki tam zostanie TAKIE SAME! Czemu tego nikt nie rozumie, że "bogatym" można też być szanując tradycję i utrzymując ją w dobrym stanie! Czemu nie burzymy zamków i innych zabytków a na ich miejsce nie stawiamy betonowych stworów w dokładnie takim samym kształcie jak uprzednio owe zabytki? BYłoby i nowocześnie, i radośnie, i elegancko - ale to by była proteza pozbawiona "ducha czasów" czyli czegoś, czego nie da się niczym zastąpić :|
Sorry za tak długi wywód, ale nie mogłem się powstrzymać :oops:

Myślę,że jest to niemożliwe,nikt poza nami pasjonatami nie widzi w tym żadnej wartości,jedynie może na skupie złomu.Nikt też nie uzna tego za zabytek,jedynie złom stwarzający zagrożenie dla przechodniów i samochodów.Problem byłby również w odtworzeniu takiego oświetlenia( przewieszki).Jak wiadomo haki umocowane są do najczęściej prywatnych budynków.Kiedyś był robiony remont jednej z ulic w Poznaniu,a dokładnie Mostowej( OUSF na przewieszkach) gdzie właściciel jednego z budynków nie wyraził zgody na montaż opraw i mocowania linki od przewieszki.Trzeba było ustawiać słupy EPV i ominąć ten budynek.Aby uniknąć takich sytuacji obecnie projektanci o ile miejsce na to pozwoli projektują nowe linie kablowe oraz nowe słupy na terenie miejskim.Oświetlenie takie musi być zgodne z obowiązującymi normami oraz z opinią miejskiego konserwatora zabytków o ile znajdują sie na terenie mu podległym.
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez neon44 » 15 listopada 2011, 10:53

Marvin24 Doskonałe fotki. Barakuje tylko kadru oświetlonej ulicy :)
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez Marvin24 » 15 listopada 2011, 16:58

Niestety, fotki z ulicy nie nadawały się do zamieszczenia, a czasu naprawdę miałem zbyt mało, żeby móc się dłużej pobawić aparatem.
Wasza dyskusja sprowokowała mnie również do zabrania głosu i wyszedł z tego przydługi post, za co z góry przepraszam.
Zgadzam się z Tobą Cieszynie, że żal ściska, gdy się patrzy na znikające klasyki (nb. we Wrocku ostatnio przyspieszyła modernizacja - np. te trumienki z Pilczyckiej zamieszczone przeze mnie na s.47 z godnie z moimi przewidywaniami przeszły już do historii) i żaden Metis, ani Siteco nie dorównuje Miksowi Wrocławskiemu, ani ORZ1. Moje spojrzenie na latarnie jest poniekąd spojrzeniem kogoś z zewnątrz. Nie ukrywam, że nie znam się na elektryce (mój zawód jest biegunowo odmienny), moje zainteresowanie lightingiem jest bardziej kontynuacją dziecinnej pasji (od dzieciństwa obserwowałem latarnie uliczne i rozróżniałem je nie mając pojęcia o typach - swoją drogą rodzina z tego powodu często patrzyła na mnie jak na świra, zresztą - jeżeli chodzi o Wrocław, to całkiem nieźle pamiętam co gdzie było). Zastanawiam się jednak czy i na ile jest możliwe pogodzenie tradycji z nowoczesnością. Na ile by można np. zachowywać linie, tudzież kształty starych opraw (nie tylko zresztą przewieszek) dając im parametry odpowiadające współczesnym normom. I tu od razu nowe pytanie - na ile np. usodowiony klasyk (nie chodzi tu o sodę, tylko o zasadę) jest prawdziwym klasykiem (jak choćby gdańskie OURW)? Jedni pewnie powiedzą, że to nie to, inni że dobrze, że zachowuje się stare linie itd. W sumie i tak to wszystko psu na budę, bo nikt już nie produkuje starych opraw. Oczywiście można również zachować ulicę, jako skansen z pieczołowicie konserwowanymi klasykami. Pytanie tylko - na ile byłoby to opłacalne (koszty konserwacji) zwłaszcza, że od lat nie są one produkowane i prędzej czy później pojawiłyby się kłopoty z częściami. Może kiedyś lighting zatoczy szersze kręgi i doczekamy się firm produkujących repliki opraw tak, jak są firmy produkujące repliki umundurowania dla grup rekonstrukcyjnych.
Ach gdybym wygrał w totka, pewnie kupiłbym jakąś nieużywaną halę fabryczną i zorganizował w niej Muzeum Latarni Ulicznych (swoją drogą ciekawe, czy gdzieś w świecie coś takiego istnieje) i założę się , że nie narzekałbym na brak zainteresowania (gdyby zwiedzającym jeszcze dano możliwość włączania i wyłączania :mrgreen: )
Marvin24

Zdjęcia: 568

Postprzez trojmiejski » 15 listopada 2011, 18:17

Marvin24 napisał(a):Ach gdybym wygrał w totka, pewnie kupiłbym jakąś nieużywaną halę fabryczną i zorganizował w niej Muzeum Latarni Ulicznych (swoją drogą ciekawe, czy gdzieś w świecie coś takiego istnieje) i założę się , że nie narzekałbym na brak zainteresowania (gdyby zwiedzającym jeszcze dano możliwość włączania i wyłączania :mrgreen: )

Jest takie muzeum w Brukseli:
http://www.brussels.be/artdet.cfm/5305
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Marvin24 » 21 listopada 2011, 10:45

W Moskwie też. Na forum o ruskich oprawach jest sporo linków. :) Tyle, że ani w Brukseli, ani w Moskwie nie uświadczysz naszych klasyków (no...w Moskwie może prędzej, choć mogą to być ichnie podróby)
Marvin24

Postprzez cieszyn » 21 listopada 2011, 11:19

trojmiejski napisał(a):
Marvin24 napisał(a):Ach gdybym wygrał w totka, pewnie kupiłbym jakąś nieużywaną halę fabryczną i zorganizował w niej Muzeum Latarni Ulicznych (swoją drogą ciekawe, czy gdzieś w świecie coś takiego istnieje) i założę się , że nie narzekałbym na brak zainteresowania (gdyby zwiedzającym jeszcze dano możliwość włączania i wyłączania :mrgreen: )

No to coś podpowiem, jest takie muzeum, na hali, w Warszawie - chodzi o Muzeum Neonów!

:arrow: http://www.neonmuzeum.org/ Można wejść, są zdjęcia w Galerii

Tam by się spokojnie zmieściło sporo opraw, więc ekspozycja by miała rozmach

trojmiejski napisał(a):Jest takie muzeum w Brukseli:
http://www.brussels.be/artdet.cfm/5305

No jasny gwint! To ja tam tyle razy byłem i nie wiedziałem :?: :o :( :shock: :evil: :o

Będę może po nowym roku to postaram się tam zajrzeć, ale nie obiecuję
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Marvin24 » 26 listopada 2011, 20:00

Ostatnio odnalazłem trochę fotek z wyprawy łódką po Odrze.
Most Grunwaldzki. Przy okazji - może ktoś powie co na nim wisi? W Oprawach info nie znalazłem niczego takiego. Przeglądałem wątki - też nie natrafiłem (od metra tych wątków o nowych oprawach - mogłem przeoczyć)
Obrazek
Obrazek
A to SGSy z Mostu Pokoju
Obrazek
Obrazek
A to kolejne nieznane mi oprawy - wiem, że kilka lat temu ktoś już o nie pytał, ale odpowiedzi jakoś nie znalazłem
Obrazek
A to już Grodzka i znów te same kule co na Moście Grunwaldzkim
Obrazek
Obrazek
Kwiaty z kulami na tle Ossolineum - dalej ul. Grodzka
Obrazek
Obrazek
Obrazek
No i Uniwerek
Obrazek
Obrazek
Ostrów Tumski
Obrazek
Muzeum Narodowe
Obrazek
I ponownie Most Grunwaldzki
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Marvin24

Postprzez Paweł » 27 listopada 2011, 01:26

Oprawy kuliste to Schreder - Super Saturn (jest wątek) a te czerwone na moście to G.C. Illumination - Ischia
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez cieszyn » 28 listopada 2011, 01:11

Marvin24

Po raz kolejny kopara mi opadła po obejrzeniu Twoich zdjęć!!! Jak wiesz, mam ogromny sentyment do Wrocka, zawsze chciałem ujrzeć Most Grunwaldzki ............ od spodu! Masz może takie zdjęcia? Cała ta wyprawa dała kapitalne zdjęcia, widok opraw z nietypowej perspektywy to super atrakcja!
Płynąłeś jakoś prywatnie, czy stateczkiem spacerowym?
Masz więcej zdjęć z tej wyprawy?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie