[Wrocław] infrastruktura oświetleniowa

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: Wrocław

Postprzez Marvin24 » 3 grudnia 2011, 10:25

Płynąłem akurat prywatnie (znajomi mojej siostry mają łódkę), natomiast z tego, co wiem jest sporo stateczków spacerowych, które w sezonie płyną po Odrze dokładnie tą samą trasą (sporo ich mijaliśmy). Nie wiem dokładnie gdzie są przystanie ( m.in. chyba gdzieś koło ZOO). :)
Marvin24

Zdjęcia: 568

Postprzez qba » 3 grudnia 2011, 16:50

We Wrocławiu Saturny pojawiły się w 1997r. Dawniej na moście Grunwaldzkim wisiały rtęciowe OPR.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez cieszyn » 3 grudnia 2011, 16:57

Dzięki za info Marvin, muszę kiedyś się przejechać Odrą we Wrocku, tyle razy tam byłem a nigdy nie było na to czasu, wiadomo, będę focił oświetlenie - z dołu :D
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez qba » 7 stycznia 2012, 00:56

Kilka zdjęć znalezionych na wroclaw.hydral.com.pl
Świdnicka w latach 30 i przewieszki
Obrazek
1957r na pierwszym planie jedna z tych przewieszkowych opraw
Obrazek
Wczesne lata 60. Nowe UOSFy i poniemieckie rtęciówy na kwiatach w akcji
Obrazek
qba

Postprzez cieszyn » 7 stycznia 2012, 02:38

Qba dzięki, znam te zdjęcia, ale fajnie, że je dałeś, to sa naprawdę świetne klimaty!
Szkoda, że nie widać mechanizmów windkowych od tych niektórych przewieszek
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez qba » 7 stycznia 2012, 17:30

cieszyn napisał(a):Qba dzięki, znam te zdjęcia, ale fajnie, że je dałeś, to sa naprawdę świetne klimaty!
Szkoda, że nie widać mechanizmów windkowych od tych niektórych przewieszek

Te poniemieckie przewieszki były długo po wojnie wykorzystywane w różnych miejscach Wrocławia - jeszcze pod koniec lat 90 je widziałem w okolicach ul Kościuszki, Dąbrowskiego i tam, gdzie jest stara zabudowa. Parokrotnie spotkałem świecące w nich Penningi. Bywały też różne kombinacje np. z komora dławikową od ORZ -1. Później większość zmienili na Metisy. A jeszcze odkryłem we Wrocławiu drugą obok trasy WZ ulicę w całości oświetloną rzędem ponad 30 kwiatów. Ta trasa to ulice Dmowskiego i Mieszczańska. Są tam kwiaty na 6 opraw, takie jak na Oławskiej oraz kilka sztuk 8x SGS 204. Ma ktoś ich zdjęcia?
qba

Postprzez Marvin24 » 7 stycznia 2012, 21:36

Dzięki za fotki. :D
Most Dmowskiego wraz z nowym Mostem Mieszczańskim został wybudowany w pierwszej połowie lat dziewięćdziesiątych. O ile pamiętam - przed SGSami były na kwiatach Strady. Jak chcecie, to przy okazji mojej następnej podróży do Wrocławia je sfocę.
Wcześniej zachodnie dzielnice Wrocławia leżące po obu stronach Odry były od siebie odcięte. I tak np. żeby dostać się z Popowic na Osobowice (osiedla leżące blisko siebie) trzeba było jechać prawie aż do Placu 1 Maja (obecnie Jana Pawła Drugiego), ponieważ najbliższy most łączący oba brzegi Odry to był Most Sikorskiego i stary Most Mieszczański (wykorzystywany obecnie jako bocznica tramwajowa) i -o ile pamiętam - też były tam wtedy przewieszkowce (ORZ1 na zmianę z Miksami Wrocławskimi). Niektórzy chcąc skrócić sobie drogę szli przez most kolejowy będący na Grobli Kozanowskiej niedaleko stacji Wrocław Popowice, ale to było ryzykowne.
Marvin24

Postprzez cieszyn » 7 stycznia 2012, 22:27

Marvin24 napisał(a):... Jak chcecie, to przy okazji mojej następnej podróży do Wrocławia je sfocę.
....
jasne, rób! - się jeszcze pytasz :twisted:

Marvin24 napisał(a):.... Niektórzy chcąc skrócić sobie drogę szli przez most kolejowy będący na Grobli Kozanowskiej niedaleko stacji Wrocław Popowice, ale to było ryzykowne.

pewnie szli wąskim mostem, na którym było miejsce tylko dla pociągu i po bokach bezpiecznego miejsca dla człowieka nie było? albo tez były tam tylko tory a poza nimi zadnego pomostu, tylko powietrze?
Szkoda, że nikt nie wpadł na pomysł, żeby do tego mostu dospawać z boku kładkę dla pieszych, chyba dałoby się to bezpiecznie zrobić :roll:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez qba » 8 stycznia 2012, 03:18

czytałem, że mosty Dmowskiego powstały już w latach 80, ale budowa trwała bardzo długo i ich otwarcie przesunęło się ostatecznie na 1992r, Do dziś nie są zresztą w pełni wykorzystane, bo ma być tam jeszcze linia tramwajowa ( chyba już powstaje). Raczej kwiatów nie usuną, bo zostaną zapewne wykorzystane jako słupy trakcyjne.
W necie znalazłem rysunek, przedstawiający Most Dmowskiego :D
Obrazek
qba

Postprzez Marvin24 » 8 stycznia 2012, 08:57

qba napisał(a):czytałem, że mosty Dmowskiego powstały już w latach 80, ale budowa trwała bardzo długo i ich otwarcie przesunęło się ostatecznie na 1992r, Do dziś nie są zresztą w pełni wykorzystane, bo ma być tam jeszcze linia tramwajowa ( chyba już powstaje). Raczej kwiatów nie usuną, bo zostaną zapewne wykorzystane jako słupy trakcyjne.
W necie znalazłem rysunek, przedstawiający Most Dmowskiego :D

Fakt, zaczęto je budować chyba w 1987, albo 88. Co do linii tramwajowej - była pierwotna koncepcja, żeby puścić linię tramwajową od Duboisa Mostem Mieszczańskim i Dmowskiego przez Długą, Popowicką na Kozanów. Póki co - zrezygnowano z tego pomysłu chyba ze względu na brak miejsca na części Długiej i Popowickiej (dwa wiadukty kolejowe, ogródki działkowe, i parę "wąskich gardeł"). Linia tramwajowa na Kozanów właśnie jest w budowie i idzie od Legnickiej kawałkiem Millenijnej i dalej Pilczycką do Stadionu. Na samym Moście Dmowskiego rzeczywiście jest miejsce na linię tramwajową i te słupy z kwiatami są ustawione tak, aby dało się je wykorzystać do trakcji tramwajowej (podobnie, jak na Kazimierza Wielkiego). W czasach, gdy powstawał Most Dmowskiego nawet nie wiem, czy Most Millenijny był w ogóle w planach.
Ostatnio edytowano 8 stycznia 2012, 12:40 przez Whites86, łącznie edytowano 1 raz
Powód: 5.5 Podczas cytowania wypowiedzi autora, który w swoim poście zamieścił zdjęcia, nie cytujemy kodu odpowiedzialnego za ich wyświetlanie na tej samej stronie wątku.
Marvin24

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie