amisiek napisał(a):Czy to wyjaśnia sprawę?
OUKS340 napisał(a): Dostałem statecznik do MH 70W który leżał w wodzie. U mnie przez dwa miesiące leżał na kaloryferze i się suszył. Po sprawdzeniu go żarówką na spadek napięcia okazał się dobry. Odpalił też MH. Moje pytanie brzmi: czy można go osadzić w oprawie i będzie normalnie pracował, czy to są jego ostatnie podrygi![]()
amisiek napisał(a):OUKS340 napisał(a): Dostałem statecznik do MH 70W który leżał w wodzie. U mnie przez dwa miesiące leżał na kaloryferze i się suszył. Po sprawdzeniu go żarówką na spadek napięcia okazał się dobry. Odpalił też MH. Moje pytanie brzmi: czy można go osadzić w oprawie i będzie normalnie pracował, czy to są jego ostatnie podrygi![]()
Sprawdź go, czy nie ma przebitej izolacji. To najważniejsze, bo gdyby miał, to miałbyś "fazę na obudowie" ze wszystkimi tego skutkami. W drugiej kolejności może nastąpić zwarcie międzyzwojowe skutkujące zmniejszeniem jego indukcyjności. Pozostaje pytanie jak dłgo w tej wodzie leżał, jeśli krótko, to po wysuszeniu powinno być OK, uzwojenia są przecież impregnowane.
Lampka napisał(a):A ja nieraz wydziałem kule z lampami sodowymi lub rtęciowymi, umieszczone trzonkiem w górę, w których w kloszu było pełno wody. Nawet na tyle, że lampa była częsciowo zanurzona. Dziwi mnie, że to nie spowodowało zwarcia i takie lampy normalnie pracowały
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 20 gości