[Bydgoszcz] Oświetlenie ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Bydgoszcz] Oświetlenie ulic

Postprzez trojmiejski » 25 grudnia 2011, 14:44

Zdjęcia które znalazłem przedstawiają kwiaty 20-ramienne, przeglądając cały wątek zastanowiło mnie jedno, czy były też kwiaty 24-ramienne czy cały czas chodziło o te 20-ramienne tylko nastąpiła pomyłka w liczeniu wysięgników na kiepskich jakościowo zdjęciach?
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez qba » 25 grudnia 2011, 14:54

Zapewne chodziło o 20 ramienne kwiaty. Dotąd nie było wyraźnego zdjęcia tych kwiatów. Ale konstrukcja masztu i głowicy pokazuje, że teoretycznie mogłyby istnieć kwiat na 24 oprawy - to tradycyjny maszt MR, a głowice do nich były robione też na 12 ramion, to jakby powstawiać rozwidlone, to byłby kwiat na 24 oprawy ( najlepiej OUR 1000, węgierskie łyżki 2x400, albo OUS 2400 :mrgreen: :mrgreen: )
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Edziu » 27 grudnia 2011, 10:06

nie wiem czemu ale jak ładuję zdjecia na nasz serwer to wysyła mi tylko wtedy jeśli załaduje jedno zdjecie do wysłania jeśli chce wysłać chociaż 2, to wygląda to tak jakby wysyłał, i napis oczekiwanie na serwer na dole strony tak wygląda to jakby ładował zdjecia ale nic nie robi 10 min. czekałem i nic, mam sporo fot z Bydgoszczy na razie jedno wrzuciłem nie wiem co jest, rozdzielczość zdjęć 900 na 800, czy ktoś z was miał podobnie?

Znalalazłem kilka miejsc w okolicach dworca gdzie klasyków nadal las, choć wiele przewieszek zniknęło pojawiają się pastorały to w renonie Brdy jest jeszcze kilka ulic zapomnianych przez elektryków :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ul Śniadeckich
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez Edziu » 27 grudnia 2011, 10:17

Aha, to jest to foto tych kwiatów wlaśnie na pierwszy rzut oka były by to łyżki, ale zacząłem potem powiększać to zdjęcie, i chyba rzeczywiście są to OURW2250, kwiaty 10 ramienne to sa, ale typ głowicy taki sam jak te przy centralnym
Obrazek
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Postprzez Whites86 » 27 grudnia 2011, 11:38

te kwiaty to naprawde przegięcie pały było :mrgreen: szkoda ze niemozna juz takich zobaczyc :roll: musialo to naprawde pieknie świecic
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez qba » 27 grudnia 2011, 13:09

Moim zdaniem w latach 70 chcięli mieć bardzo dobrze oświetlone centrum miasta, ale wszystkie oprawy OUR 1000 i 700 trafiły do Warszawy i innych większych miast, więc by uzyskać tyle samo lumenów co np. przed Centralnym to założono podwójną ilość opraw. Wtedy nikt sie nie przejmował oszczędnością energii. Jakby za Gierka powstały atomówki, to tak wielkie kwiaty zapewne byłyby jeszcze powszechniejsze.
qba

Postprzez Edziu » 27 grudnia 2011, 18:33

Jeśli chodzi o "gigantyzm" PRL podobne giganty kwiaty były montowane w Mołdawii w Stolicy Kirszyniowie, Odessie, oraz w Rumuńskim Terespolu, W Kiszyniowie widziałem dwugłowicowy 2x po 10 wysięgników te niższe oświetlały a wyższe oświetlały większą częśc terenu, coś podobnego jak te słupy 4 ramienne w rosji i ukrainie gdzie niższe oprawy doświetlały. Te wszystkie cudeńka widziałem w Google Earth, bo oczywiście tak daleko się nie zapuszczałem :D , ale wygląda na to że do tej pory stoją ;) .
Edziu

Postprzez famabud » 27 grudnia 2011, 19:48

Jeśli jest taka możliwość to zapodaj te foty. ;)
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez qba » 27 grudnia 2011, 19:54

To musi fajnie wyglądać. Dwugłowicowy kwiat. Kiedyś nawet próbowałem taki narysować. Ciekawe co on oświetla. Pewnie jakiś plac.
qba

Postprzez Edziu » 28 grudnia 2011, 12:59

oświetla dość spore rondo, a jeszcze jest foto w nocy tego kwiata ale więcej nie powiem, ;) po południu wejde w program i wyszukam te foty to wam pokazę ;)
Edziu

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie