Ja się nie chwaliłem jeszcze swoim hobby. A są nim - nieprzerwanie od 12 lat - świetlówki

Wszelkie rodzaje, odmiany i typy. Wcześniej, czyli w zasadzie od zawsze i tak intersowały mnie żarówki, ich rodzaje, typy, ale gdy poszedłem do podstawówki, to szczególnie zainteresowały mnie właśnie świetlówki. Uwielbiałem obserwować migające i bawić się nimi, a za razem zacząłem je używać, zbierać i coraz głębiej badać

A od jakiegoś już czasu, tak jak świetlówki pasjonują mnie silnie też pozostałe lampy wyładowcze (rtęciówki, sodówki, neony itd). Zajmuję się ich badaniem, zwłaszcza procesu zużywania się i tego, co dzieje się z lampami pod koniec ich trwałości, a oprócz tego także kolekcjonuję je i zbieram różne ich egzemplarze.
Najbardziej w ostatnich latach zaintersowały mnie świetlówki kompaktowe SL (z dławikiem magnetycznym) i tych w szybkim czasie zebrałem już naprawdę ogromne ilości

Interesowałem się także ich historią, porównywałem inne kompakty, też te elektroniczne i ich technikę z nimi i zbieram też te elektroniczne, które wytwarzane były w ich czasach.
Dużo we wszystkich moich badaniach i pasji dał recykling - duża większość ze wszystkich ciekawych trofeów i egzemplarzy pochodzi właśnie z pojemników, bo ludzie często nie wiedzą, czego się pozbywają. A często są one jeszcze zupełnie sprawne
Poza tym buduję różne alternatywne układy zapłonowe dla lamp wyładowczych, również powielacze napięcia dla świetlówek i prostą elektronikę
Interesuje mnie też energetyka, od małego lubiłem obserwować linie energetyczne, patrzyłem jakie występują rodzaje słupów, jakie mają grube przewody, jakie napięcie tam jest i na jakich słupach prowadzone