Zapłonniki do świetlówek, klasyczne i obecne

Stateczniki, układy zapłonowe, kondensatory, zapłonniki i inne

Re: Zapłonniki do świetlówek, klasyczne i obecne

Postprzez slaweklampy » 26 stycznia 2012, 09:47

Witam

W zapłonnikach do świetlówek o mocy do 20W stosuje się zamiast neonu najczęściej hel lub wodór.

Więcej informacji zawartych jest w linku.

http://pubserv.uprp.pl/publicationserver/Temp/5r06jmt20gsl8pks1ajh2q7fj6/PL77857B1.pdf

Zapłonniki produkcji polskiej z różnych okresów produkcji.

Obrazek

Obrazek
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez Whites86 » 26 stycznia 2012, 16:05

litak1 napisał(a):Przez moje ręce przeszło już zapewne już kilka ... tysięcy sterterów i właśnie głównie s10 i s2 philipsa nie żebym chwalił tą firmę bo to wkońcu "producent odkurzaczy" wolę osrama ale z takimi rzeczami jak piszesz Whites to się autentycznie nie spotkałem żeby po paru dniach starter się zwierał - oczywiście w sprawnej lampie. Możecie mi wierzyć ale nie pamiętam ani jednego przypadku. Faktem jest że czasem zdarzył się rozszczelniony który po założeniu wogóle nie działał, ale też rzadko. A wracając do starych starterów ciekawe jaki gaz był w starterach do układów szeregowych bo ładnie świeciły na fioletowo do układów pojedynczych już typowe neonowe światło było

no to w takim razie bardzo dziwnym przypadkiem jest to ze ani jednego zwartego startera nie spotkales wymieniając wielkie ilosci rur ;)
skoro nie widziales ja Ci pokarze

co powiesz na to ?
zdjęcie zrobione jakies pol roku moze minimalnie dluzej po wymianie rur... wiekszosc zwarta swiecily sie tylko skrętki... jak to wytlumaczysz ? jak dla mnie ewidentny bubel produkcji philipsa
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez amisiek » 26 stycznia 2012, 16:07

oj... no to ja takiego czegoś jeszcze nie widziałem...
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Whites86 » 26 stycznia 2012, 16:12

2 przypadek po zainstalowaniu dodatkowych 4 opraw na świetlowki 2x58W w stolarni (instalowane okolo 8 miesięcy temu) tydzien temu widzialem ze jeden jest zwarty fotki niestety nie mam ale postaram sie zrobic, swietlowki jakie zastosowalem to Osram 58W 865 , byly tam jeszcze zainstalowane belki swietlowkowe 8 sztuk 1x36W odpalane coprawda sporadycznie i narazie zaden sie niezwarł jezdze tam co jakis czas wiec dam znac jak cos sie wydazy i z pewnoscią sfocę
Whites86

Postprzez litak1 » 26 stycznia 2012, 17:44

Whites ale coś jest nie tak z tymi lampami. Dlaczego w każdym podwójnym ukłądzie tylko jedna świetlówka ma zwarty starter, druga powinna albo świecić albo mieć zwarty starter w innym przypadku niema obwodu i nie powinny żarzyć, koledzy oceńcie to bo mi się nie podoba :shock: Coś jest może z tymi lampami nie tak, bo trudno mi uwierzyć w taką porażkę philipsa
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez Whites86 » 26 stycznia 2012, 17:54

litak1 napisał(a):Whites ale coś jest nie tak z tymi lampami. Dlaczego w każdym podwójnym ukłądzie tylko jedna świetlówka ma zwarty starter, druga powinna albo świecić albo mieć zwarty starter w innym przypadku niema obwodu i nie powinny żarzyć, koledzy oceńcie to bo mi się nie podoba :shock: Coś jest może z tymi lampami nie tak, bo trudno mi uwierzyć w taką porażkę philipsa

wyjasnie nieco szerzej to co jest na fotkach, swietlowki w tych oprawach to standardowe Pily 18W czesc jest poprzepalana bo wymiane rur dokonywali tam dosyc dziwnie zamiast wymienic calosc wymienili tylko nieswiecące czego efektem bylo przepalenie sie w niedlugim czasie tych "jeszcze sprawnych" no ale pomijajac to zjawisko, zwierania sie starterow moglem obserwowac przez dluzszy czas prakrycznie co kilka tygodni zarzyla sie coraz to wieksza ilosc rur, nie wszystkie na raz oczywiscie tylko stopniowo ich przybywalo

a co do twojego pytania odnosnie polaczenia elektrycznego w tych oprawach to sa tam uklady szeregowe świetlowek 2x (2x 18W) z czego w 1 szereg polaczone są te na naroznikach a w 2 szereg podlaczone sa te w srodku ;) dosc nietypowy uklad ktory stwarza pozory jakoby jedna sie nie palila a 2-ga swiecila ;) zauwaz ze swieca sie gdzieniegdzie tylko 2 na brzegach lub 2 w srodku ew 1 na brzegu zwarta 2 na brzegu swiecąca
Whites86

Postprzez litak1 » 26 stycznia 2012, 18:02

Faktycznie nietypowa konfiguracja podłączeń przeważnie są parami , dlatego dziwne się wydaje. Ale to masakra "producenta odkurzaczy" może jakaś wadliwa partia albo sam już nie wiem. A powiedz mi czy może świetlówki też się nie zużywają za często. Może to dławiki wszystkiemu winne.

slaweklampy napisał(a):Witam

W zapłonnikach do świetlówek o mocy do 20W stosuje się zamiast neonu najczęściej hel lub wodór.

Więcej informacji zawartych jest w linku.

http://pubserv.uprp.pl/publicationserver/Temp/5r06jmt20gsl8pks1ajh2q7fj6/PL77857B1.pdf

Zapłonniki produkcji polskiej z różnych okresów produkcji.

SZkoda link nie działa bo to dla mnie ciekawe bardzo :(
Ostatnio edytowano 26 stycznia 2012, 18:07 przez Whites86, łącznie edytowano 1 raz
Powód: naruszenie punktu 3,9 i 5,5
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Postprzez Whites86 » 26 stycznia 2012, 18:09

punkt 3,9 i 5,5 ;)

niezauwazylem zeby swietlowki zuzywaly sie jakos często, oswietlenie pracuje tam średnio 12h na dobe, obecnie rury sa powymieniane, duza 97% swieci ;) 3% jest znowu zwarte :) obiecuje fotkę niedlugo jak znajde chwile , 2 sprawa startery made in china, wiec mnie to akurat nie dziwi :roll:
Whites86

Postprzez litak1 » 26 stycznia 2012, 18:12

Bingo!! sprawa wyjaśniona u nas w firmie kupują tylko holenderskie philipsy. Sorki za te fotki ale nie bardzo wiedziałem jak je usunąć ;)
litak1

Postprzez toomm40 » 31 stycznia 2012, 16:02

tak czytam te różne wypowiedzi i opinie -dość skrajne niekiedy- ale muszę przyznać,że przepuścilem przez moje ręcę i różne oprawy mnóstwo starterów najrózniejszych firm i stare klasyczne POLAMPY w aluminiowej obudowie najbardziej lubię .
Philipsy , Osramki , niestety zwieraly sie często przy zwyklych zaplonach nowych rur - nie mówiąc już , gdy swietlówka zaczęla migać wskutek zużycia . I tu jedna uwaga -mówię o zaplonnikach nowszej generacji . mam na przyklad mnóstwo starych Osramów niemieckich -aluminiowych z kwadratowym "oczkiem " i dzialają niezawodnie mnóstwo lat .mam też sporo Narvy , która tez nieźle się sprawuje = chociaż jej zaplon jest nieco powolniejszy -jak nadmienil już to jeden z moich przedmówców opisując Philipsy i Osramki . ale to też jest Narva nowszej generacji .
mam jeden zaplonnik firmy Tesla , ma już dobre 25 lat ,jesli nie więcej i jest - co ciekawe - w przezroczystej obudowie, podobnie jak Bemko . dziala bez problemu do dziś :) szczerze wątpię, aby którykolwiek z obecnie produkowanych Philipsów czy Osramów wytrzymal choćby jedną czwartą tego , co moja TESLA :) i niektóre POLAMPY 20 letnie i starsze :)
dodam jeszcze ,ze owa TESLA i niektóre POLAMPY "zamrugaly " juz na śmierć bardzo dużo świetlówek , i-czekją na kolejne :mrgreen: u wspólczesnych Philipsów czy Osramów- jest to NIEOSIĄGALNE , niestety ....... :!:
Ostatnio edytowano 31 stycznia 2012, 21:06 przez toomm40, łącznie edytowano 1 raz
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Osprzęt elektryczny