Ciekawostki

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Ciekawostki

Postprzez SL100 » 20 grudnia 2011, 17:45

Mi trochę OBSa ale najbardziej Królową Klasyków czyli ORZ1 :P
SL100

Zdjęcia: 0

Postprzez Whites86 » 20 grudnia 2011, 17:55

nic absolutnie nic 8-)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Marek140 » 21 grudnia 2011, 07:36

ORZ 1 z michą OBs'a ;)
Lubię dobre brzmienie sprzętu sprzed lat.
Marek140

Zdjęcia: 508

Postprzez bartek380V » 21 grudnia 2011, 14:10

neon44 napisał(a):Witam

W jednej miejscowości na Podkarpaciu zastosowano słupy do instalacji napowietrznych a zasilanie poprowadzono kablem w otulinie do skrzynki a następnie kablem ziemnym. Po raz pierwszy zetknąłem się z tego typu rozwiązaniem. Paradoksalnie pare metrów dalej idzie linia napowietrzna doprowadzająca energię do domów.

Czy ktoś zetknął się z podobnym rozwiązaniem :?:

Osobiscie znam to miejsce :) Takie rozwiazanie jest tam rzadkoscia poza terenami kolejowymi.
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez bartek380V » 21 grudnia 2011, 14:11

czemu fotki sie nie skopiowaly ?
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Postprzez SL100 » 26 grudnia 2011, 17:18

Kiedyś byłem z rodziną na spacerze w lesie.Zatrzymaliśmy się na chwile.W około nas znajdowały się słupy,a na nich klasyki.Był teź kwiat.Jednak te słupy nie były zwykłymi słupami.Na sobie miały... włącznik opraw.Było można sobie zaświecić łychę :mrgreen: .Czy ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem :?:
SL100

Zdjęcia: 0

Postprzez MRP200 » 26 grudnia 2011, 19:22

bartek380V napisał(a):

W jednej miejscowości na Podkarpaciu zastosowano słupy do instalacji napowietrznych a zasilanie poprowadzono kablem w otulinie do skrzynki a następnie kablem ziemnym. Po raz pierwszy zetknąłem się z tego typu rozwiązaniem. Paradoksalnie pare metrów dalej idzie linia napowietrzna doprowadzająca energię do domów.

Osobiscie znam to miejsce :) Takie rozwiazanie jest tam rzadkoscia poza terenami kolejowymi.

Identyczne rozwiązanie widziałem m.in. w Kraśniku. Kolega elektryk dawał nawet fotki tego oświetlenia.

SL100 napisał(a):Kiedyś byłem z rodziną na spacerze w lesie.Zatrzymaliśmy się na chwile.W około nas znajdowały się słupy,a na nich klasyki.Był teź kwiat.Jednak te słupy nie były zwykłymi słupami.Na sobie miały... włącznik opraw.Było można sobie zaświecić łychę :mrgreen: .Czy ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem :?:

Rozwiązanie czasami stosowane w oświetleniu placów składowych, placów budów itp. Generalnie tam, gdzie oświetlenia zewnętrznego używa się rzadko i nie wszystkie oprawy muszą jednocześnie się świecić.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez elektryk » 26 grudnia 2011, 20:32

MRP200 napisał(a):
bartek380V napisał(a):

Identyczne rozwiązanie widziałem m.in. w Kraśniku. Kolega elektryk dawał nawet fotki tego oświetlenia.

Tak są nawet 3 miejsca z linią kablową i zwykłymi słupami ŻN. Pierwsza to ul. Oboźna/Suchyńska z przyległym małym osiedlem. Tam były Łyżki i OURW zbudowano je gdzies pewnie na przełomie lat 70 i 80 wiec dali zwykłe ŻN bo pewnie słupy WZ były droższe. Ostatnio wszystko wymienili na WSL-8 wraz z rurkami i skrzynkami na plastikowe, musieli wyłączać napowietrzną bo obok opraw są przyłącza. Drugie miejsce w mieście z linią kablową ze słupami do napowietrznej to al. Młodości gdzie do niedawna były Łyżki OURJ-400 a teraz SGS 203. To oświetlenie było zbudowane w latach 80. więc najtanszym kosztem. Tam jest coś dziwnego bo kilka słupów jest rozkracznych a ostatni i przy stacji są konstrukcjami z 3 ŻN-ów a jest to linia kablowa. Pewnie planowali napowietrzną, a w końcu ułożyli kabel. Trzecim miejscem jest ul. Urzędowska ale tam jest dosłownie odcinek z 6 słupami ŻN z linią kablową ponieważ jest to w pobliżu Stacji 110 kV/SN i nad ulicą przebiega linia 110 kV i kilka SN.
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez bartek380V » 27 grudnia 2011, 13:48

MRP200 napisał(a):
bartek380V napisał(a):

SL100 napisał(a):Kiedyś byłem z rodziną na spacerze w lesie.Zatrzymaliśmy się na chwile.W około nas znajdowały się słupy,a na nich klasyki.Był teź kwiat.Jednak te słupy nie były zwykłymi słupami.Na sobie miały... włącznik opraw.Było można sobie zaświecić łychę :mrgreen: .Czy ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem :?:

Rozwiązanie czasami stosowane w oświetleniu placów składowych, placów budów itp. Generalnie tam, gdzie oświetlenia zewnętrznego używa się rzadko i nie wszystkie oprawy muszą jednocześnie się świecić.

Zgadza sie ,rozwiazanie to szczegolnie jest super na placu budowy ,skladowisku itp. Ciezkie wielkie maszyny nie moga dotknac przewodow ,zerwac itp. Kabel to kabel ;) Ile razy to ktos zerwie linie dzwigiem , ktora pociagnie slupy itp a na placu budowy takie rzeczy sie dzieja. :(
bartek380V

Postprzez Whites86 » 2 marca 2012, 19:24

jestem ciekaw jak by na takich slupach wygladaly oprawy :mrgreen:
sa tak niskie ze mozna pranie na tym wieszać :P
Obrazek

Obrazek
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Poprzednia stronaNastępna strona