Ciekawe gdzie znajdowały zastosowanie te obustronnie trzonkowane sodówy 400w. Pewnie do jakichś naświetleczy, ale raczej nie robiono w Polsce opraw do nich przystosowanych.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM" - ułatwia prace wykonywane w domu - nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku - stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
Koledzy to może były lampy doświadczalne, do których jeszcze mogło nie być opraw w końcu to centrum badawczo rozwojowe popatrzcie na jarzniki tych MH 250w jak one są perfekcyjnie zatopione, teraz ciężko szukać takich wśród najlepszych firm, one też raczej doświadczalne jednak może się mylę. Największe zdziwienie że robili lampy ksenonowe krótkołukowe tego nie przypuszczałem. Mam nadzieję że bedzie ich więcej
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
Robili, ponadto robili REGENERACJĘ lamp ksenonowych bardzo dużej mocy. Regeneracja polegała na obtopieniu, obróbce mechanicznej i ponownym zatopieniu. Nie wierzyłem panu Łukasiakowi, ale pokazał mi rysunki z takich prac!