Dewastacje i zaniedbania

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Dewastacje i zaniedbania

Postprzez rtęciówka » 5 stycznia 2008, 21:41

cieszyn napisał(a):Zaryzykuję i tak:
- a może ten kolor taki miał być od nowości i tak specjalnie wyprodukowali? Może ktoś uznał, że tak będzie ładniej? Bardziej sodowo (a, tfu!) :twisted:

To bardzo prawdopodobna wersja ;) OZPR-y nie miały kloszy z tworzywa, więc to musi być szkło. Wcześniej nie zwracałem na to uwagi, ale ja też spotkałem żółte OZPR-y. Nie jestem w stanie powiedzieć gdzie i kiedy, ale jestem pewien, że widziałem.
Pozdrawiam,
Kuba
rtęciówka

Zdjęcia: 498

Postprzez cieszyn » 5 stycznia 2008, 21:48

rtęciówka napisał(a):
cieszyn napisał(a):Zaryzykuję i tak:
- a może ten kolor taki miał być od nowości i tak specjalnie wyprodukowali? Może ktoś uznał, że tak będzie ładniej? Bardziej sodowo (a, tfu!) :twisted:

To bardzo prawdopodobna wersja ;) OZPR-y nie miały kloszy z tworzywa, więc to musi być szkło. Wcześniej nie zwracałem na to uwagi, ale ja też spotkałem żółte OZPR-y. Nie jestem w stanie powiedzieć gdzie i kiedy, ale jestem pewien, że widziałem.

Jak mamy już kilka niby "przypadków" żółtego klosza tych "PZPR-ów", jak ja je nazywam, to to chyba jest reguła, czyli BYŁY ŻÓŁTE klosze -> tak z definicji.
Sam coś kojarzę, że w Cieszynie dawno temu widziałem je w tym kolorze, a wtedy sie jeszcze nie interesowałem zupełnie oprawami, a mimo to zwróciło to wtedy moją uwagę (na zasadzie kontrastu; bo w zasadzie wszystkie inne klosze wokoło zawsze wtedy były białe, nie?) :roll: :roll: :roll:

PS. Ma ktoś te oprawy w starych katalogach (Neon?, CDM?, MIREK? ) - popatrzcie, może o tych żółtych kloszach coś tam piszą ?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez rtęciówka » 5 stycznia 2008, 21:50

Czyli możemy być pewni, że były, bo niemożliwe, żeby w tylu miejscach powtórzył się ten sam przypadek ;) Nie?
Pozdrawiam,
Kuba
rtęciówka

Postprzez cieszyn » 5 stycznia 2008, 21:52

rtęciówka napisał(a):Czyli możemy być pewni, że były, bo niemożliwe, żeby w tylu miejscach powtórzył się ten sam przypadek ;) Nie?

No!!!

- kurcze, ale dziś JAZDA. Piszę non stop od ponad półgodziny w 2-ch wątkach (a innych nawet nie powąchałem), niemal jak na czacie!
Tak fajnie to jeszcze nie było, miód! 8-) :P :P
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez rtęciówka » 5 stycznia 2008, 21:55

cieszyn napisał(a):
rtęciówka napisał(a):Czyli możemy być pewni, że były, bo niemożliwe, żeby w tylu miejscach powtórzył się ten sam przypadek ;) Nie?

No!!!

- kurcze, ale dziś JAZDA. Piszę non stop od ponad półgodziny w 2-ch wątkach (a innych nawet nie powąchałem), niemal jak na czacie!
Tak fajnie to jeszcze nie było, miód! 8-) :P :P

Było, było bośmy se tak pisali chyba ze dwie godziny w dwóch wątkach wymieniając się poglądami, tylko nie pamiętam kiedy ;)

Przepraszam za mały Offtop.
Pozdrawiam,
Kuba
rtęciówka

Postprzez CDM » 5 stycznia 2008, 21:57

:arrow: rtęciówka, cieszyn, nowsze wersje OZPR wszystkie wychodziły już z plastikowym kloszem! Był czas, ze produkowane je bez któregoś z pigmentów, odpowiedzialnego za ochronę przed promieniowaniem UV, dlatego klosze żółkły. Nie było kloszy do OZPR w innej wersji kolorystycznej, jak biale pryzmatyczne
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez rtęciówka » 5 stycznia 2008, 22:03

CDM napisał(a)::arrow: rtęciówka, cieszyn, nowsze wersje OZPR wszystkie wychodziły już z plastikowym kloszem! Był czas, ze produkowane je bez któregoś z pigmentów, odpowiedzialnego za ochronę przed promieniowaniem UV, dlatego klosze żółkły. Nie było kloszy do OZPR w innej wersji kolorystycznej, jak biale pryzmatyczne

Noto wreszcie wszystko ostatecznie rozstrzygnięte :) Wielkie dzięki za info CDM :) ;)
Pozdrawiam,
Kuba
rtęciówka

Postprzez Jasin » 5 stycznia 2008, 22:07

Obrazek

To teraz tak dla odmiany - byłem świadkiem jak jakieś wypierdki strąciły daszek temu biednemu ODR-owi. Po mojej interwencji został naprawiony:

Obrazek
Jasin

Zdjęcia: 6

Postprzez CDM » 5 stycznia 2008, 22:10

O, ale ciekawe skąd wzięli daszek od ORO??!!
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez neon44 » 5 stycznia 2008, 22:10

Tak to jest ODR z daszkiem od ORO. Fajny egzemplarz :D
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Poprzednia stronaNastępna strona