Lampka napisał(a):A jak się miała sprawa tych kolorków pudełek? Wiem, że niektóre były czerwone, zielone, takie brązowe...
Lampka napisał(a):Świetlówki Pila też na początku, do gdzieś 1992-1993 roku miały cały wygląd, jak tradycyjne Polamy, takie same trzonki. Tylko elektrody były już inne, z ekranem, tak jak i cały czas później, podobnie pokrycie luminoforem się poprawiło (nie było już takich szpar przy końcówkach) i te unowocześnienia zapewne wprowadził Philips, użyczając swej technologii. Z resztą nawet na stronie jest napisane, że od 1992 roku Philips rozpoczął w Pile produkcję swego pełnego asortymentu (m.in też kompaktów), które eksportowano też na całą Europę. Ponoć pila była też spotykana daleko, w innych krajach. Tak przy okazji, to ciekawi mnie, kiedy pojawiły się kompakty marki Piła - najstarsze, jakie spotkałem były z 1997 roku i miały szeroko pozginaną rurkę nasadzoną na obudowę z modelu PL*E/T Philipsa. Widać jednak, że rodzima produkcja na nasz rynek, czy to żarówek, czy innych lamp marki Pila pozostała. Tylko Polamp-Pabianice gdzieś zniknął. Mam gdzieś żarówkę z mosiężnym gwintem, ma żarnik przyczepiony tak na kształt półkola jakby, na wielu drucikach wsporczych, jak u tych starszych żarówek. Bo u współczesnych jest on rozpięty tak na poziomo, podtrzymywany przez łącznie 4 druty wsporcze (2 główne i 2 pomocnicze) a dawniejsze żarówki miały nieraz to mocowanie nieco inne.
Lampka napisał(a):Możliwe, ale w sumie te stare żarówki były zdecydowanie trwałe - u mojej babci świeciły przez ponad 15 lat w żyrandoluA w zasadzie, to świeciły tyle, bo potem zostały wykręcone i zamienione na kompakty, więc nie wiadomo, ile im jeszcze zostało
Lezą gdzieś tam jeszcze schowane jako awaryjne. Jedną taką mam i czasem ją używam przy różnych rzeczach - ma wyjątkowo mocno zaciemnioną bańkę, ale napis niestety ma nieczytelny.
Powrót do Żarówki tradycyjne i halogenowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości