Pochwalcie się swoim sprzętem Unitra

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Pochwalcie się swoim sprzętem Unitra

Postprzez Edziu » 11 maja 2012, 19:42

super sprawa ten wskaźnik, także mam altony 80 z potencjometrami, typowe, ale ta wersja nie widziałem czegoś takiego, a jak są zasilane te wskaźniki, czy mają te kolumny jakieś dodatkowe zasilanie, do wskaźników?
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez dawidizolator » 11 maja 2012, 22:28

te wskaźniki podłączone są do zwrotnicy czyli zasilane są sygnałem ze wzmacniacza :)
Kolekcjoner izolatorów i lamp :)
GG: 227575
Pozdrawiam, Dawid.
dawidizolator

Zdjęcia: 577

Postprzez Jorgus » 13 maja 2012, 16:32

koledzy mam pytanie:
czy te końcówki które są na tych potencjometrach, da się je zdjąć?
http://allegro.pl/telpod-potencjometr-s ... 69675.html
pytam się,bo na potencjometrach w moim radmor'ze 5102 jest takie małe koło zębate,a tu tego nie ma
Jorgus

Zdjęcia: 0

Postprzez OUKS340 » 13 maja 2012, 23:20

Tak one są zdejmowane :)
OUKS340

Zdjęcia: 119

Postprzez moog » 12 czerwca 2012, 21:50

Przysłali mi dzisiaj:
Obrazek
Nie wierzcie elektrykom !!!
moog

Zdjęcia: 300

Postprzez Edziu » 13 czerwca 2012, 16:35

Na lampach NIXIe, ;) miałem dokładnie te same multimetry w technikum, raz w ramach pracowni naprawialiśmy uszkodzone, to bardzo stare urządzenia z lat 70, najstarszy egzemplarz 72rok, bo na kondensatorach były daty, ale swoją drogą miały też dużą dokladnosć, jak porównywaliśmy potem z oscyloskopem cyfrowym, Nauczyciel mówił, że obecnie o tych parametrach urządzenia były by bardzo drogie, jeszcze mieliśmy taki miernik częstotliwości
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez Jorgus » 15 czerwca 2012, 15:49

kurcze,ja to mam jakiegoś pechowego tego radmor'a5102 :evil:

parę dni temu jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności padły mi 4stroiki od radia.Z allegro kupiłem jeden stroik:
Obrazek
na próbę.Myślałem,że tak jak powiedział kolega OUKS,da się zdjąć tę nakładkę,niestety mi jak nazłość się to nie udawało.
poszedłem ciut bardziej na łatwiznę i zakupiłem z allegro płytkę programatora razem ze stroikami:
(ta po prawej)
Obrazek
jak się później okazało,nie pasują mi nie tyle co stroiki,co również cały ten moduł,tzn,ciut inne wymiary.
moduły ustawiłem obok siebie tak,by otwory montażowe znalazły się na tej samej wysokości:
Obrazek
jak zapewne widzicie,podobne,ale jednak nie pasuje :cry:
W moim module znajduje się taka jak by mała przekładnia:
Obrazek
która ułatwia szukanie stacji,niestety w tym kupnym już tego nie ma.

Kurcze,zależy mi by to grało,koledzy pomożecie?

Dodam,że w opisie aukcji było napisane,że pasuje do radmora 5102/T/TE.No niewiem,może to mój radmorek jest jakiś kombinowany :?: :roll: :?

Właściwie to mam też jeszcze jeden problem.Mianowicie czasem po włączeniu radia w lewej przedniej kolumnie słychać "bum!"-takie dość ciężkie uderzenie jak by basem.Jak się to pojawi,to membrana wysuwa się o ok.3mm do przodu i dość głośno buczy.Z reguły to buczenie ustaje po ok.5ciu min. .Dałem już tego grajka do serwisu,gościu powymieniał kilka kondków,porobił jakieś tam pomiary i w teorii miało by być ok,niestety nie jest.Gościu przyznał się,że nie wie co może być nie tak.Dodam,że jak wystąpi to buczenie,to wskazówka od siły głosu(lewa)idzie prawie na całego w prawo,czyli na MAX'a
Jorgus

Postprzez FOX » 15 czerwca 2012, 19:29

Jaki to model radmora?
Moduł który kupiłeś nie będzie pasować bo jest od wersji 5102TE/T, która różniła się przednim panelem i dodatkowo posiadała gniazdo do podłączenia korektora.
Pokrętła do strojenia w starszych wersjach były wykonane z aluminium natomiast 5102Te/T już miała uproszczone wykonane z plastiku.
Właściwy programator do modelu 5102 powinien wyglądać tak http://allegro.pl/radmor-5102-programat ... 01406.html jednak musisz porównać czy wygląda identycznie bo oczywiście może być tak że w pewnym okresie produkcji zastosowano coś innego.

Czym objawia się uszkodzenie programatora?
FOX

Postprzez DoubleSuper8 » 19 czerwca 2012, 12:21

Edziu napisał(a):Na lampach NIXIe, ;) Nauczyciel mówił, że obecnie o tych parametrach urządzenia były by bardzo drogie, jeszcze mieliśmy taki miernik częstotliwości

Mam w domu identyczny tyle że coś jest spieprzone bo wariuje wyświetlacz i nic nie można zmierzyć. Miernik zrobiony jest na TTLach które kosztują grosze jakkolwiek dziś stosuje się już inne mniej energochłonne układy (CD40XX) więc sam koszt wykonania elektroniki nie byłby straszny. Wyświetlacz można by było robić na wyświetlaczach LED zamiast na Nixie których dziś już się nie produkuje. Fakt jest faktem że takie coś będzie kosztowało ale to jest sprzęt laboratoryjny
Każdy lampiarz z forum wie
Co zdejmować a co nie
Co jest dobre a co złe

Każdy lampiarz w domu ma
Stateczniki i TUZa
Na oprawach tak się zna
Wie jak lampa zaświeca
DoubleSuper8

Zdjęcia: 287

Postprzez DoubleSuper8 » 8 lipca 2012, 20:58

Ostatnio była u mnie zbiórka starego sprzętu RTV. Uratowałem na niej wzmacniacz Dynamic Speaker DS 550A (i parę innych rzeczy ale to później). W internecie nic nie znalazłem na temat tego egzemplarza - ani zdjęć ani filmików nie wspominając już o parametrach. Schematu też nie ma :D. Ale jak dla mnie to eksportowa wersja wzmacniacza Diora WS-301S Trawiata lub WSH-303 (ten drugi mam). Wystarczy spojrzeć na układ przycisków i gałek na panelu albo na bebechy. Są też spekulacje że to WS-415. Ma nietypową linijkę diodową w której diody zapalają się w prawą stronę dla obu kanałów. Stan wyśmienity jakkolwiek trzeba było potraktować potencjometry Kontaktem PR (udało się). Sami oceńcie:

Obrazek

Obrazek
Co zdejmować a co nie
Co jest dobre a co złe

Każdy lampiarz w domu ma
Stateczniki i TUZa
Na oprawach tak się zna
Wie jak lampa zaświeca
DoubleSuper8

Zdjęcia: 287