[Łódź] Oświetlenie miasta

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Łódź] Oświetlenie miasta

Postprzez Falcon » 14 maja 2012, 20:37

famabud napisał(a):Mam pytanie, jak wygląda wymiana źródeł światła w Łodzi? Czy wymienia się je grupowo tak jak w Poznaniu, czy po prostu w nocy robią objazd i sprawdzają czy wszystko świeci :?:

Zazwyczaj co pewien czas w ciągu dnia włączają latarnie na danej ulicy czy w danym kwartale i wtedy jadą osobówką PGE (prawie zawsze niebieski Fiat Panda ;) ) by odnaleźć nie działąjące lampy a za nimi posuwa się pomiędzy wskazanymi miejscami podnośnik z którego ekipa wymienia poszczególne lampy/bezpieczniki/oprawy. Zdarza się przez to, że niektóre latarnie potrafią nie działać i miesiąc. Można oczywiście napisać do PGE maila, ale nie zauważyłem zbytnio przyspieszenia wymiany zużytych lamp po takim "ponagleniu" ;).
Łódź nocą > http://picasaweb.google.com/115537145578215473346/OdzNoca
Falcon

Zdjęcia: 598

Postprzez matit1 » 14 maja 2012, 20:59

Falcon napisał(a): Można oczywiście napisać do PGE maila, ale nie zauważyłem zbytnio przyspieszenia wymiany zużytych lamp po takim "ponagleniu" ;).

Ostatnio zgłosiłem telefonicznie nie świecącą oprawę na ulicy u mnie pod domem( luźny styk w złączce na AsXsn). Przyjechali gdzieś po 2 godzinach i zrobili.
matit1

Zdjęcia: 1394

Postprzez Lampka » 14 maja 2012, 21:10

U mnie, w Gliwicach to urząd miejski zleca ZE wymianę i do nich się najpierw zgłasza, że coś trzeba naprawić ;) Potem oni jakoś dają znać, co i jak i zlecają wymianę.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez trojmiejski » 14 maja 2012, 21:23

Jedna SGS203 na kwiecie oświetlającym Śląską w Gdyni notorycznie nie działa, tzn. naprawią, poświeci mniej niż 2 miesiące, potem przez rok nic nie robią i gdy się w końcu wezmą za naprawę to cykl się powtarza. Zimą gdyby były duże mrozy padła faza i na każdym z kwiatów świeciły się tylko 4 z 6 opraw, co najmniej dwa tygodnie minęły nim to naprawili. Niedawno przedstawiałem w wątku o zaniedbaniach dwa półkwiaty ze Śląskiej mocno zaniedbane i o ile nie było aż tak źle ciągle to na jednym z nich jedna lub dwie oprawy od lat już nie świecą. W Albatrosach na Świętojańskiej też często widać zużyte MH. Całościowo jednak w Gdyni nie jest źle, na innych ulicach jest obecnie spokój.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Falcon » 14 maja 2012, 21:24

matit1 napisał(a):
Falcon napisał(a): Można oczywiście napisać do PGE maila, ale nie zauważyłem zbytnio przyspieszenia wymiany zużytych lamp po takim "ponagleniu" ;).

Ostatnio zgłosiłem telefonicznie nie świecącą oprawę na ulicy u mnie pod domem( luźny styk w złączce na AsXsn). Przyjechali gdzieś po 2 godzinach i zrobili.

Zazdroszczę. W Łodzi PGE szybko usuwa tylko większe awarie (np. jak pół ulicy nie ma oświetlenia).

Lampka napisał(a):U mnie, w Gliwicach to urząd miejski zleca ZE wymianę i do nich się najpierw zgłasza, że coś trzeba naprawić ;) Potem oni jakoś dają znać, co i jak i zlecają wymianę.

W Łodzi jest różnie. Jeśli na danej ulicy latarnie są własnością PGE to samo PGE się wszystkim zajmuje. Jednak od kilku lat miasto chce uniezależniając się od PGE zmniejszyć koszty konserwacji i przy nowo budowanych/modernizowanych drogach samo stawia własne latarnie. Wtedy ich konserwacją zajmuje się zewn., wybrana w przetargu, firma. I tu niestety jest jeszcze gorzej niż przy PGE bo potrafią i 2 miesiące nie naprawić oświetlenia gdy np. 4 latarnie pod rząd się nie świecą i jadąc ulicą nagle wpada się w plamę ciemności.

Ale już najgorzej jest w przypadku uliczek osiedlowych, w których oświetleniem zarządza administracja/spółdzielnia.
Przy moim bloku od marcowych wichur stoi uszkodzona OZPR w której zerwało daszek - zgłosiłem sprawę, dostałem odpowiedź iż przekazano do konserwatorów i ... nic. Mija drugi miesiąc a sprawa bez zmian. Wcześniej w innej latarni przepalił się LRF. Też oczywiście to zgłosiłem, po dwóch tygodniach :!: mój mail został łaskawie przeczytany ale nawet nie raczyli odpisać - gdy zadzwoniłem tydzień później usłyszałem, że nie poczuwają się w obowiązku odpisywać na maile, oni odpisują tylko na pisma, które wpłynęły pocztą i sa zaprotokołowane w dzienniku korespondencji :evil: Normalnie ręce mi opadły A co do samej - jak to usłyszałem - "żarówki" (a chodziło o LRF) - będzie wymieniona gdy zbierzemy więcej takich zgłoszeń by zmniejszyć koszty. Po ponad miesiącu starym polonezem przyjechało dwóch gości z drabiną, przystawili ją do słupa, jeden wszedł, odkręcił daszek OCPki, wymienił lampę, wkręcił daszek, zabrali drabinę do auta i odjechali - to były te wielkie koszty :x najgorsze jest to, że wymieniony przez nich LRF był chyba wadliwy. Po kilkunastu dniach zaczął świecić wyraźnie ciemniej i bardziej żółto-zielono a dwa dni temu zgasł po zaledwie 3 miesiącach od zainstalowania! Ciekawe ile teraz będę musiał czekać na wymianę lampy :?:

trojmiejski napisał(a):Jedna SGS203 na kwiecie oświetlającym Śląską w Gdyni notorycznie nie działa, tzn. naprawią, poświeci mniej niż 2 miesiące, potem przez rok nic nie robią i gdy się w końcu wezmą za naprawę to cykl się powtarza. Zimą gdyby były duże mrozy padła faza i na każdym z kwiatów świeciły się tylko 4 z 6 opraw, co najmniej dwa tygodnie minęły nim to naprawili.

To może im podpowiedz by wymienili na inną tą, jak widać wredną ;), oprawę ;)
Falcon

Postprzez Lampka » 14 maja 2012, 21:49

Pewnie ten LRF też pochodził z jakiegoś demontażu, albo nawet już wcześniej był uszkodzony (chyba, że wadliwa partia) ;)
Najlepiej po prostu wziąć drabinę i samemu wymienić :mrgreen:
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Tomaszowska

Postprzez Falcon » 14 maja 2012, 22:11

Lampka napisał(a):Najlepiej po prostu wziąć drabinę i samemu wymienić :mrgreen:

Gdybym tylko miał wystarczającą drabinę to nie wahałbym się ani chwili ;)
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
ul. Tomaszowska
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

41461 41468 41471 41477 41483

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak jest oświetlony teren jednej z posesji przy Tomaszowskiej :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 14 maja 2012, 22:16 przez Falcon, łącznie edytowano 1 raz
Falcon

Postprzez trojmiejski » 14 maja 2012, 22:15

Z którego roku są te Strady? Są zadbane tak jak pozostałe oprawy na tej ulicy.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Falcon » 14 maja 2012, 22:25

trojmiejski napisał(a):Z którego roku są te Strady? Są zadbane tak jak pozostałe oprawy na tej ulicy.

Zdecydowana większość ma 3 lata. Wcześniej na tej ulicy było słabsze oświetlenie, ale gdy podłączono do niej al. Ofiar Terroryzmu 11 Września postanowili polepszyć oświetlenie i zamontowali te Strady.
Falcon

Postprzez elektryk » 15 maja 2012, 08:31

Falcon napisał(a):
trojmiejski napisał(a):Z którego roku są te Strady? Są zadbane tak jak pozostałe oprawy na tej ulicy.

Zdecydowana większość ma 3 lata. Wcześniej na tej ulicy było słabsze oświetlenie, ale gdy podłączono do niej al. Ofiar Terroryzmu 11 Września postanowili polepszyć oświetlenie i zamontowali te Strady.

Strada z 6 zdjęcia ma odbłyśnik starego typu pewnie wymieniony bo oprawa wygląda na nową bo obecnie produkowane mają naklejane kody kreskowe ;) Jeśli w Łodzi jest w PGE specjalny Wydział Oświetlenia a nie zajmuje sie tym pogotowie en. czy wydział wykonawstwa to powinni dobrze dbać o oprawy bo tylko tym sie zajmują. P.S. Dowiedziałem sie że w PGE po łączeniu Rejonów i posterunków en. przyjdzie czas na oddziały m.in. oddział Łódź-Miasto i Teren ma być połączony w jeden oddział Łódź :roll:
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie