Dziś po południu idę na spacer do miasta, a drogę skracam sobie nowo wybudowanym fragmentem obwodnicy, jeszcze zamkniętym dla ruchu i spostrzegłem, że przybył nowy, wysoki maszt oświetleniowy na ul. VI Dywizji Piechoty, tej samej wysokości, co te 33-letnie pokwiatowe. Już z daleka go spostrzegłem, jak błyszczał się z oddali, jakby igła. Ucieszyło mnie to, bowiem już dawno w mieście nie stawiali takich wysokich masztów. Mam nadzieję, że przybędzie ich jeszcze więcej.( Na tej trasie są już dwa nierdzewne maszty, ale postawili je pod koniec lat 90 i już są zamalowane na zielono. )

Podczas przebudowy skrzyżowania istniejący maszt z SGSami został przesunięty o kilka - kilkanaście metrów i zwiększył się odstęp pomiędzy masztami, które i tak są od siebie w dość dużej odległości. Postawiono sygnalizacje świetlną, a dziś dodatkowy maszt, kształtem podobny do tych już stojących. Ciekawe co na nim zawiśnie ( i ile opraw). Tym samym ilość wysokich masztów na zachodnim etapie kołobrzeskiej trasy WZ powróciła do dawnej liczby ( jeden z nich, prezentowany już na forum usunięto 2 lata temu w związku z budową dodatkowego mostu na Kanale Drzewnym).

Maszt ma ok 15 m, ale przymocowano go do betonowego fundamentu o średnicy takiej jak do niższych słupów. Ten szerszy fundament jest od słupa do sygnalizatora.

Jak pojawi się na nim głowica i oprawy wrzucę foty. Widoczne na zdjęciu domy zapewne zostaną wyburzone, bo ma tamtędy przebiegać kolejny etap obwodnicy, łączący ul. 6 Dyw Piechoty z ul Krzywoustego.