Żarówki

Klasyczne i te nieco rzadziej spotykane

Re: Żarówki

Postprzez michal7778 » 16 czerwca 2012, 23:51

KaszeL napisał(a):Trudno tutaj mówić o średniej :)

No faktycznie, masz rację.
michal7778

Zdjęcia: 2

Postprzez trojmiejski » 17 czerwca 2012, 01:36

Gadanie o naturalności może brać się z tego, że żarówki są pierwszym sztucznym źródłem światła, a świetlówki wprowadzone zostały znacznie później i też ma wpływ ich różnorodność. Ktoś kto tak gada zapewne zbyt długo przebywał w otoczeniu rur 765, 635 itp.. i dlatego tak gada. Takich ludzi często nie da się przekonać do zmiany swoich poglądów, ale czasem niektórzy są zdolni się zmienić pod warunkiem dania im odpowiedniego wzorca (osobiście uważam, że należy ich umieścić w środowisku pracy gdzie będą przez dłuższy czas przebywać w świetle rur 840 na elektronice).
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez michal7778 » 17 czerwca 2012, 09:35

Wydaje mi się, że świetlówki najlepiej oddające światło słońca to np. Philips Graphica 958, oczywiście na elektronice.
michal7778

Zdjęcia: 2

Postprzez DarekG » 18 czerwca 2012, 09:48

Ludzie szczególnie starsze osoby niektóre są zrażone świetlówkami ponieważ kiedyś przebywali w pomieszczeniach np. zakładach pracy gdzie świetlówki były o słabym oddawaniu barw, barwie chłodnej np. świetlówki 665 gdzie męczyło to wzrok jak i dochodził do tego jeszcze efekt migotania gdzie przy 8 godzinach pracy przy takich oprawach i świetlówkach nie należało to do przyjemności dla niektórych. Teraz jest inaczej. Oprawy na elektronice nie pulsują, świetlówki też są dużo dużo lepsze no ale niektóre starsze osoby mają jeszcze poglądy za czasów PRL dlatego wolą np. zwykłe żarówki. :(
Miłośnik świetlówek liniówek i opraw ulicznych ;)
DarekG

Zdjęcia: 162

Postprzez litak1 » 18 czerwca 2012, 15:19

DarekG napisał(a):Ludzie szczególnie starsze osoby niektóre są zrażone świetlówkami ponieważ kiedyś przebywali w pomieszczeniach np. zakładach pracy gdzie świetlówki były o słabym oddawaniu barw, barwie chłodnej np. świetlówki 665 gdzie męczyło to wzrok jak i dochodził do tego jeszcze efekt migotania gdzie przy 8 godzinach pracy przy takich oprawach i świetlówkach nie należało to do przyjemności dla niektórych. Teraz jest inaczej. Oprawy na elektronice nie pulsują, świetlówki też są dużo dużo lepsze no ale niektóre starsze osoby mają jeszcze poglądy za czasów PRL dlatego wolą np. zwykłe żarówki. :(

Racja ! to jest kwestia bardziej zrażenia niż faktycznych problemów z nimi związanych. Ponadto te lampy kojarzyły się również z niezbyt miłymi instytucjami szpitale, urzędy ,hale produkcyjne miały "trupie" światło ;) noi oczywiście mówią też że promieniowały (pewnie chodzi o UV)i były trujące (rtęć). Od tych czasów dużo się jednak zmieniło
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez Luk » 2 lipca 2012, 21:44

Kupiłem kilka miesięcy temu nowe żarówki do mojego pokoju. Są firmy Philips, mają 40W i trzonek E14. Ale zatkało mnie kiedy przeczytałem na opakowaniu tych żarówek to, że mają trwałość 1 rok lub 1000 godzin. To jakiś żart :?: Wiele lat temu żarówki naprawdę wiele lat działały, ale teraz...? Natomiast klasa energetyczna to "E".

Obrazek

Obrazek

No cóż, przynajmniej nieźle świecą...
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez Lampka » 2 lipca 2012, 22:39

Dawne żarówki, ale sprzed pół wieku jeszcze świeciły, ale potem celowo zmniejszono ich trwałość, żeby szybciej schodziły (do znanych 1000h). Oglałem kiedyś o tym filmik na YT, ktoś nawet go tu na forum umieścił.
Niektóre żarówki, np. produkcji polskiej, świeciły jeszcze czasem bardzo długo, nawet z czasów Polama i Piły już, ale te, co robią teraz to już marność :( U mojej babci w jednej lampie świeci żarówka Polama sprzed około 20 lat i nadal nieźle się trzyma.
Tak samo jest i ze świetlówkami - w latach 90 jeszcze kompakty były tak dobre, że do tej pory działają nieraz u ludzi ;)
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez qba » 3 lipca 2012, 19:40

W ośrodku, gdzie obecnie pracuję w paru miejscach świecą jeszcze stare Polampy z 1 skrętką z lat 80, naprzemiennie z wpółczesnymi żarówkami. Nie wiem, czy wpływu na długa trwałość żarówek nie mają warunki w których świecą. Większość z żarówek działa w dość chłodnych pomieszczeniach i ciekawe, czy ma to wpływ na ich trwałość. W latach 80 i 90 też jednak zdarzały się pośród żarówek buble. czasem potrafiła strzelić zaraz po wkręceniu do oprawy, kiedyś miałem nową pabianicką żarówkę z dwuskrętką, to po wkręceniu zaczęły z żarnika lecieć stróżki dymu i osiadać na bańce. Stare żarówki także potrafiły zmatowieć po przepaleniu, że kilkakrotnie nabrałem się, że to matowa żarówka.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez trojmiejski » 3 lipca 2012, 19:49

Moim zdaniem temperatura ma wpływ co sam doświadczyłem. Moja rodzina nie leci na nowości póki to co stare doskonale się sprawdza i dlatego wciąż w użytku jest lodówka Mińsk-6 i od 1986 tylko raz była wymiana żarówki oświetlającej wnętrze. Czyli wniosek jest taki, że niska temperatura zwiększa żywotność.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Lampka » 3 lipca 2012, 22:54

Te, które bielały po przepaleniu skrętki, to były żarówki, do wnętrza których dostało się powietrze. Podobnie w przypadku tych, którym z żarnika leciała struga dymu. Widocznie źle odpompowane, nieszczelne (fabrycznie lub wskutek złych warunków przechowywania) sztuki to były.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Żarówki tradycyjne i halogenowe