[Mesko] OURJ-400 - trochę inna łyżka

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Mesko] OURJ-400 - trochę inna łyżka

Postprzez Michal » 9 lipca 2012, 20:29

Whites86 napisał(a):
Michal napisał(a):
Whites86 napisał(a):swietna ta lycha :)
bedziesz odnawiał ? :)

Tak, bardzo mnie kusi żeby polakierować ją na jakiś "łagodny" kolor.Te srebrne już mi się znudziły,a poza tym mam nówkę ORZ-6-1 ;)

lagodny tzn jaki ? :) masz juz jakis typ ? :>

Jeszcze nie wiem na pewno nie na czerwono,ani na żaden zaj....sty kolor, jak będę miał w ręce wzornik kolorów podejmę decyzję ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez Whites86 » 9 lipca 2012, 20:34

Michal napisał(a):
Jeszcze nie wiem na pewno nie na czerwono,ani na żaden zaj....sty kolor, jak będę miał w ręce wzornik kolorów podejmę decyzję ;)

zrob relacje z odnawiania :) Twoje oprawy to jedne z najlepiej odnowionych :) kazda swietnie sie prezentuje
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Jorgus » 9 lipca 2012, 20:34

Lampka napisał(a):Fajnie, że masz kompletny osprzęt i ten zapłonnik ;)

kurcze,łezka mi się w oku pokazała...jak dostałem tem zapłonnik ZT400 od kolegi CDM,to się cieszyłem jak dziecko,niestety,moja radość nie trwała długo.paczka była zapakowana "pancernie"niestety poczta dała mały pokaz swoich możliwości...jakimś cudem oderwały się przewody które wychodziły z lampki tlącej :evil: eh,a tak mi zależało na skompletowaniu tej ourj... .Jedyne co mi teraz pozostało,to dokonać "przeszczepu"tj.zakupić kolejny zapłonnik z narwy albo tesly i przełożyć lampkę tlącą do tego ZT400.Szkoda tylko...że mam "na oku" drugą ourj400,mam nadzieję że kiedyś uda mi się je skompletować ;) Wyprodukowanie kilku sztuk zapłonników ZT400 jest ponoć możliwe,niestety,trzeba by pokryć koszty badań,dokumentacji i chyba coś tam jeszcze.

Ja mimo wad i tak jestem zadowolony z posiadania ourj,ciężko ją wyklepać...jest też niekompletna,ale nie ma się co dziwić,kupiłem ją na złomie za 20parę zł. tak więc cena adekwatna do jakości :mrgreen:

ps.komora lampowa ourj400 była w oryginale elektropolerowana,a reszta była czym malowana,czy było to tzw.gołe aluminium?

ps2.Adam,jak skończysz spożywać Twój ulubiony nektar, wydziel ten temat do odpowiedniego ;)
Jorgus

Zdjęcia: 0

Postprzez Whites86 » 9 lipca 2012, 20:39

Jorgus napisał(a):
Lampka napisał(a):Fajnie, że masz kompletny osprzęt i ten zapłonnik ;)

kurcze,łezka mi się w oku pokazała...jak dostałem tem zapłonnik ZT400 od kolegi CDM,to się cieszyłem jak dziecko,niestety,moja radość nie trwała długo.paczka była zapakowana "pancernie"niestety poczta dała mały pokaz swoich możliwości...jakimś cudem oderwały się przewody które wychodziły z lampki tlącej :evil: eh,a tak mi zależało na skompletowaniu tej ourj... .Jedyne co mi teraz pozostało,to dokonać "przeszczepu"tj.zakupić kolejny zapłonnik z narwy albo tesly i przełożyć lampkę tlącą do tego ZT400.Szkoda tylko...że mam "na oku" drugą ourj400,mam nadzieję że kiedyś uda mi się je skompletować ;) Wyprodukowanie kilku sztuk zapłonników ZT400 jest ponoć możliwe,niestety,trzeba by pokryć koszty badań,dokumentacji i chyba coś tam jeszcze.

Ja mimo wad i tak jestem zadowolony z posiadania ourj,ciężko ją wyklepać...jest też niekompletna,ale nie ma się co dziwić,kupiłem ją na złomie za 20parę zł. tak więc cena adekwatna do jakości :mrgreen:

ps.komora lampowa ourj400 była w oryginale elektropolerowana,a reszta była czym malowana,czy było to tzw.gołe aluminium?

ps2.Adam,jak skończysz spożywać Twój ulubiony nektar, wydziel ten temat do odpowiedniego ;)

temat jest w odpowiednim wtku :) rozmawiamy na temat OURJ sa foty z zewnatrz wewnatrz itp itd :) niema offtopa
Whites86

Postprzez Lampka » 9 lipca 2012, 20:54

Też by mi się przydał taki zapłonnik, najlepiej z całym układem (+kondensator i rezystor). Fajne jest to, że na tych układach i ogółem w oprawach dla OURJ można odpalać także zużyte rtęciówki (wykorzystując naturalnie wbudowany zapłonnik bimetalowy) :)
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Jorgus » 9 lipca 2012, 20:55

Michal napisał(a):Tak, bardzo mnie kusi żeby polakierować ją na jakiś "łagodny" kolor.Te srebrne już mi się znudziły,a poza tym mam nówkę ORZ-6-1 ;)

hmm,może takie cuś :mrgreen:
(kurcze naprawdę zapomniałem że mam dwie ourj :oops: tę pierwszą pozyskałem od gościa z nieczynnej cegielni-oprawa była w budynku w jakieś hali...)
Obrazek

niestety,te oprawe musze ponownie rozebrać i wyremontować.Odbłyśnik pójdzie do elektropolerowania,stalowe pierdółki do ocynku,a klapy...jeszcze nie wim
Jorgus

Postprzez Whites86 » 9 lipca 2012, 20:56

czamu tylko 1 fota ? odpalaj to :P
Whites86

Postprzez Jorgus » 9 lipca 2012, 21:04

Whites86 napisał(a):czamu tylko 1 fota ? odpalaj to :P

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
z LRJ400
Obrazek
Obrazek
z WLS400 polam
Obrazek
Obrazek
lepiej :?: :mrgreen:
Jorgus

Postprzez Lampka » 9 lipca 2012, 21:06

Masz oryginalną LRJ? ;)
Jak już wspomniałem, na tym można też odpalać zużyte rtęciówki i pod tym względem te oprawy są bardzo dobre :)
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Jorgus » 9 lipca 2012, 21:09

Lampka napisał(a):Masz oryginalną LRJ? ;)

w tej oprawie była LRJD400,niestety ta lampka wyjechała na wakacje ;)
Jorgus

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze