Konsekwencje wejścia w życie dyrektywy Unii Europejskiej

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Konsekwencje wejścia w życie dyrektywy Unii Europejskiej

Postprzez Utilizer » 10 lipca 2012, 19:44

Albo odwrotnie, jak wiadomo właśnie najsłabsze żarówki mają najgorszą wydajność :roll:
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez Jorgus » 10 lipca 2012, 20:12

hmm,jak by tak poró1wnać LRG250 z MIX250,to wychodzi,że LRF jest ekonomiczny.No ale takie porównanie LRF250 z WLS250...niestety,LRF przegrywa :(

tak sobie myślę...producent podaje,że trwałość świetlówki kompaktowej wynosi 8000h.Kompakt kosztuje 8zł.Zwykły człowiek ją kupi,ponieważ jego zdaniem jest to oszczędność.Świetlówka po niedługim czasie- przyjmijmy,ze po 100h padnie.Człowiek zrobi kolejną wycieczkę do sklepu i zakupi nowego kompakta,zaś ten zużyty...istnieje duże ryzyko,że poleci poprostu do kosza.
Czy waszym zdaniem takie rozwiązanie ma sens?wg.mnie,nie :!: ani to oszczędność,ani to ochrona środowiska!Jedyna zaleta,to władowanie pieniędzy w czyjąś du&@!. Znając życie,ue za jakiś czas zakaże produkcji "rtęciowych żarówek energooszczędnych",ponieważ...ktoś uświadomi sobie,że tam są pary rtęci,a to jest szkodliwe.Jeśli tak się stanie,to będziemy zmuszeni kupować niewiem,jakieś LEDprodukty,które czasem są w dość kiepskie.Co ciekawe,postęp technologi ciągle idzie do przodu,jednak ja odnoszę jakieś dziwne wrażenie,że ta cała technologia cofa się wstecz.Te źródła światła,które jeszcze nie tak dawno były chętnie stosowane,one niby były kiepskie,ale porównując je do dzisiejszych,były bardzo dobrej jakości.Mówie tu zwłaszcza o Lampkach typu MIXF450,znam jedno miejsce,w którym ten właśnie MIX do niedawna świecił-MIX jest sprawny,tylko zasilanie ze względów oszczędnościowych zostało wyłączone,tj,poprostu wykręcono wkładkę Bi.Czy te obecnie produkowane MIXy są w stanie pracować przez dwa lata?odpowiedź jest oczywista-nie.A dlaczego?wiadomo.To cofanie się w technologi zaobserwowało jeszcze kilka osób,mieszkających w mojej okolicy.Jednak tutaj sprawa dotyczy już motoryzacji,a zwłaszcza silników Diezla oraz elektroniki stosowanej w samochodach.Sąsiad-który ma warsztat mechaniczny już sam od siebie wspominał,że te obecne silniki Diezla niby są nie do zajechania,jednak jego zdaniem,te ówczesne silniki diezla są dość awaryjne.Jak tak sąsiad mówi mi o tych awariach silnikach diezla,to każdorazowo odnoszę wrażenie,że producentowi nie opłaca się produkować silnika,który był by w stanie przejechać min.pół mil.km. ... .Drugi mój sąsiad dla odmiany jest elektrykiem samochodowym.On również jest zdania,że to,co robią teraz jest robione tylko po to,by zarobić,a dobro klienta odchodzi już na boczne plany.Ciekawe,co by sie stało,gdybym jakimś tam służbą doniósł,że producenci zawyżają jakoś swoich produktów,które w rzeczywistości są kiepskie?sprawa napewno ucichła by jeszcze przed tym,niż by się nagłośniła.
Jorgus

Zdjęcia: 0

Postprzez KaszeL » 10 lipca 2012, 20:38

Jorgus napisał(a):hmm,jak by tak poró1wnać LRG250 z MIX250,to wychodzi,że LRF jest ekonomiczny.No ale takie porównanie LRF250 z WLS250...niestety,LRF przegrywa :(

tak sobie myślę...producent podaje,że trwałość świetlówki kompaktowej wynosi 8000h.Kompakt kosztuje 8zł.Zwykły człowiek ją kupi,ponieważ jego zdaniem jest to oszczędność.Świetlówka po niedługim czasie- przyjmijmy,ze po 100h padnie.Człowiek zrobi kolejną wycieczkę do sklepu i zakupi nowego kompakta,zaś ten zużyty...istnieje duże ryzyko,że poleci poprostu do kosza.
Czy waszym zdaniem takie rozwiązanie ma sens?wg.mnie,nie :!: ani to oszczędność,ani to ochrona środowiska!Jedyna zaleta,to władowanie pieniędzy w czyjąś du&@!. Znając życie,ue za jakiś czas zakaże produkcji "rtęciowych żarówek energooszczędnych",ponieważ...ktoś uświadomi sobie,że tam są pary rtęci,a to jest szkodliwe.Jeśli tak się stanie,to będziemy zmuszeni kupować niewiem,jakieś LEDprodukty,które czasem są w dość kiepskie.Co ciekawe,postęp technologi ciągle idzie do przodu,jednak ja odnoszę jakieś dziwne wrażenie,że ta cała technologia cofa się wstecz.Te źródła światła,które jeszcze nie tak dawno były chętnie stosowane,one niby były kiepskie,ale porównując je do dzisiejszych,były bardzo dobrej jakości.Mówie tu zwłaszcza o Lampkach typu MIXF450,znam jedno miejsce,w którym ten właśnie MIX do niedawna świecił-MIX jest sprawny,tylko zasilanie ze względów oszczędnościowych zostało wyłączone,tj,poprostu wykręcono wkładkę Bi.Czy te obecnie produkowane MIXy są w stanie pracować przez dwa lata?odpowiedź jest oczywista-nie.A dlaczego?wiadomo.To cofanie się w technologi zaobserwowało jeszcze kilka osób,mieszkających w mojej okolicy.Jednak tutaj sprawa dotyczy już motoryzacji,a zwłaszcza silników Diezla oraz elektroniki stosowanej w samochodach.Sąsiad-który ma warsztat mechaniczny już sam od siebie wspominał,że te obecne silniki Diezla niby są nie do zajechania,jednak jego zdaniem,te ówczesne silniki diezla są dość awaryjne.Jak tak sąsiad mówi mi o tych awariach silnikach diezla,to każdorazowo odnoszę wrażenie,że producentowi nie opłaca się produkować silnika,który był by w stanie przejechać min.pół mil.km. ... .Drugi mój sąsiad dla odmiany jest elektrykiem samochodowym.On również jest zdania,że to,co robią teraz jest robione tylko po to,by zarobić,a dobro klienta odchodzi już na boczne plany.Ciekawe,co by sie stało,gdybym jakimś tam służbą doniósł,że producenci zawyżają jakoś swoich produktów,które w rzeczywistości są kiepskie?sprawa napewno ucichła by jeszcze przed tym,niż by się nagłośniła.

Jorgus, tak sobie czasami Ciebie czytam i łapki mi opadają. Serio. Idź donieś tym służbom to zobaczysz co się stanie. Oczekujesz od najtańszego ścierwiastego kompaktu, że będzie działał przeciętnie osiem lat? Serio? Jest takie bardzo stare, ale mądre powiedzonko - biednych na tanie zakupy nie stać. To ma na prawdę sporo sensu. Oczekujesz trwałości, to kupujesz produkt z długą gwarancją i wysokiej jakości - ale oczywiście drogi! Nie najtańsze gówno na rynku. Dziwisz się, że producenci chcą zarabiać? No istotą istnienia każdej firmy, jest przynoszenie dochodu - głównie jej właścicielowi. Natomiast jeśli chodzi o recykling, no to niestety trzeba zacząć od siebie. Zbierasz zużyte baterie do osobnego pudełeczka, żeby je potem oddać do przetworzenia? Świetlówki kompaktowe wyrzucasz do śmietnika bo tak jest łatwiej? Pewnie, że jest masa matołków którym się nie chce i nic na to nie poradzisz - ale czy to od razu oznacza, że to rozwiązanie jest bez sensu? Oczywiście, że nie. Powiem więcej, jeśli masz lepsze, to zgłoś je gdzie trzeba! Na pewno ktoś ci za to podziękuje.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez trojmiejski » 11 lipca 2012, 16:24

Niby drogi kompakt lepszy, ale w tym momencie się chcę zapytać, proszę o przykłady dobrych kompaktów (wiem, żeby sprawdzać jaki zapłon ma, ale wśród współczesnych nawet te z ciepłym szybko padają w porównaniu do starych). Bo jakoś słyszałem, że przykładowo Osramy, zarówno te za 12 zł i zarówno te za 24 zł tak samo się psują (aczkolwiek osobiście kupowałem tylko te tanie).
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez litak1 » 11 lipca 2012, 18:24

trojmiejski napisał(a):Niby drogi kompakt lepszy, ale w tym momencie się chcę zapytać, proszę o przykłady dobrych kompaktów (wiem, żeby sprawdzać jaki zapłon ma, ale wśród współczesnych nawet te z ciepłym szybko padają w porównaniu do starych). Bo jakoś słyszałem, że przykładowo Osramy, zarówno te za 12 zł i zarówno te za 24 zł tak samo się psują (aczkolwiek osobiście kupowałem tylko te tanie).

Wiadomo że teraz nawet dobre firmy robią wszystko w chinach, Tutaj najlepiej żeby wypowiedział się ktoś kto ma bardzo często do czynienia z kompaktami i ich wymianą. Wiadomą rzeczą jest to że jeśli kupisz tani kompakt to będzie szajs. Gdy kupisz drogi np. Osram ten z wyższej półki (droższy) to na pewno będzie trwalszy, ja nie mam zbyt dużego doświadczenia z kompaktami (tylko w domu) ale kupuję osramy droższe wcześniej poluxy i radzę ci osramy trwalsze lepiej świecą i przede wszystkim podana moc jest prawdziwa, tanie kompakty często mają wyższą moc niż jest podana (sprawdzałem na 4 sztukach) osram, philips mają dokładnie taką jak podana, a i sama elektronika w nich wygląda dużo solidniej nie mówiąc już o ciepłym starcie i lepszym świetle szczególnie seria 825 osrama , światło bardzo zbliżone do żarówki jak ktoś lubi ;)
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez Kondziu » 13 lipca 2012, 15:00

Whites86 napisał(a):zeby rozwiac wszelkie watpliwosci

Obrazek

To wszystkie T8 swietlówki tez wycofaja :?:
Kondziu

Zdjęcia: 5

Postprzez Whites86 » 13 lipca 2012, 15:14

wszystkie 765 i 640 , reszta zostanie
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Kondziu » 13 lipca 2012, 15:39

Whites86 napisał(a):wszystkie 765 i 640 , reszta zostanie

czyli barwa ciepła zostaje :mrgreen: a zimna dzienna i chłodno biał nie :?:
Kondziu

Zdjęcia: 5

Postprzez Whites86 » 13 lipca 2012, 15:40

Kondziu napisał(a):
Whites86 napisał(a):wszystkie 765 i 640 , reszta zostanie

czyli barwa ciepła zostaje :mrgreen: a zimna dzienna i chłodno biał nie :?:

nierozumiesz, wszystkie malo wydajne czyli 7xx 6xx i ponizej, 8xx 9xx zostają
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez OBp » 15 lipca 2012, 13:42

Kaszel ma rację, nie można kupować najtańszego gówna w supermarketach. Ile osób mi się już żaliło, że te kompakty to szajs, bo mają dziadoską barwę i padają po dwóch tygodniach. Nic dziwnego, jak się kupuje Apollo za 5.99. Ja kupuję tylko Philipsy, Osramy, Poluxy i Kanluxy i nie mogę powiedzieć złego słowa o kompaktach tych firm. Co prawda jeden Osram padł mi po miesiącu, ale bez problemu wymienili mi go w hurtowni na nowego :) Pewnie wadliwa sztuka :)
4 lata temu kupiłem spiralki Poluxa o mocy 5W z serii PLATINUM i mimo świecenia po około 5 godzin dziennie wieczorem do oglądania TV jakoś nie chcą paść ;) Mają ciepły zapłon. Dwa lata temu padł mi Kanlux po, uwaga, 7 latach! Co ciekawe, miał zimny zapłon :P
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic