Konwertery to badziew jakich mało - pogarszają czułość głowicy. Miałem tak przestrojonego AS 632 i szumiało na każdej stacji. Znajomy mi to wywalił przestroił głowicę i odbiera elegancko (nawet złapał jakieś "Radio Maryja po czesku"

). Podobnie mój wujek przestroił konwerterem RMS 475A - i jest super bo tylko Radio Zet można złapać

Nie wiem ja z Merkurym nie mam problemów że mi łapie jakieś syfy jakkolwiek pasmo pokryłem ledwo ledwo (może tu akurat trzeba wstawić w heterodynę jakąś pojemność?). Jako że mieszkam niedaleko granicy to tunery ściągają jakieś czeskie stacje niektóre nawet próbują w stereo. Nie uważam tego za wadę a za zaletę - czułość głowicy inne radia tego nie potrafią

amisiek napisał(a):Polecam dobrze zrobioną głowicę UKF, stabilną termicznie, zaprojektowaną tak, by dało się ją łatwo przestroić na górne pasmo.
Masło maślane - w otoczeniu nie ma jakiś drastycznych wahań temperatury a i sama głowica też się nie grzeje bo nie ma dużej mocy. Palnikiem też jej nikt nie będzie przypalał. Przeróbka bezsensowna skoro głowice GFE są dobre i mi to powiedziało kilku fachowców. Wielu elektroników którzy budują swoje radia też je stosuje. A inni kombinują wstawiają jakiś szajs a potem się dziwią że odbiór jest do dupy i tak to się kończy.
amisiek napisał(a):po prostym przestrojeniu przez wymianę kondensatorów (a tak niestety robią amatorzy)
Wymiana lub wymontowanie kondensatorów to najprostszy sposób na przestrojenie głowicy i nie tylko "amatorzy" go stosują. Jeśli jest zły to jaki sposób przestrojenia proponujesz? Bo ja nie widzę sensu żeby sobie życie utrudniać poprzez nie wiem... odwijanie cewek? Przerabianie wszystkiego? Nonsens skoro wywalając czy zmieniając kondensatory uzyskuję to co jest mi potrzebne.
amisiek napisał(a):użyć głowicy od Toski, bo niektóre wersje miały firmowo OIRT+CCIR.
Nie było nic takiego. Na nasz rynek stosowano głowice GFE 105 na pasmo 66-74MHz ale na rynek zachodni robiono głowice o oznaczeniu GWE 105 i na pasmo 88-108Mhz. Z tego co wiem od człowieka który pracował w Diorze te drugie miały jeszcze lepszą czułość i budowane były na lepszych elementach. U nas raczej ciężko je zdobyć.